“Declaracions de Renda i Societats 2016”

Editorial

Andreu López Patrón

Director de Col·lectius Professionals

Benvolgut senyor,
Benvolguda senyora,

Durant aquest mes de juny i juliol, tots els contribuents, professionals i empresaris tenen una cita important amb Hisenda: ens referim a la presentació de les declaracions de la renda, patrimoni i societats de l’exercici 2016. La novetat més significativa per a aquest any és la generalització de Renda WEB com a únic servei per fer i presentar la declaració de la renda (desapareix el programa PADRE), per a tot tipus de rendes, incloses les d’activitats econòmiques. A més, i pel que fa a aquestes activitats per a empresaris i professionals, hem de destacar com a novetats, entre d’altres, les següents: amb relació a les primes d’assegurança de malaltia, s’eleva el límit de les rendes en espècie exemptes i com a despesa deduïble en els rendiments d’activitats econòmiques; i les societats civils amb personalitat jurídica i objecte mercantil, que tributaven en règim d’atribució de rendes, passen a ser contribuents de l’impost sobre societats. No obstant això, continuaran tributant per l’IRPF les societats civils que duguin a terme activitats agrícoles, ramaderes, forestals, pesqueres, mineres, així com les professionals en el sentit de la Llei 2/2007, de societats professionals. A més, s’estableixen nous límits per aplicar el mètode d’estimació objectiva en els exercicis 2016 i 2017, sense oblidar-nos de la baixada de tipus de gravamen i dels nous tipus de retencions i ingressos a compte.

Quant a les novetats en l’impost sobre societats (IS), que també afecten els empresaris i professionals en règim d’estimació directa per calcular-ne el rendiment net d’activitats econòmiques, són moltes i significatives, i caldrà tenir-les en compte en les declaracions corresponents de l’IRPF i l’IS. D’aquestes novetats destaquen, entre d’altres: les societats civils amb objecte mercantil com a noves contribuents de l’impost sobre societats; la limitació a la compensació de bases imposables negatives; el nou límit sobre dotacions al deteriorament dels crèdits o altres actius derivats de la possible insolvència de deutors no vinculats que no van ser deduïbles, així com les aportacions a sistemes de previsió social que hagin generat actius per impost diferit; el mínim anual a la reversió de les pèrdues per deteriorament de valors mobiliaris deduïbles anteriors a l’1 de gener de 2013; les modificacions introduïdes en el règim fiscal especial de cooperatives o el nou límit conjunt a les deduccions per evitar la doble imposició internacional, així com la modificació del tractament comptable de l’immobilitzat intangible (fons de comerç).

En el nostre apartat d’actualitat econòmica i professional d’aquesta News, resumim totes les novetats i oferim uns consells pràctics perquè tot li resulti més senzill, sens perjudici de les particularitats fiscals pròpies de cada comunitat autònoma.

En l’àmbit laboral, volem analitzar un tema important que afecta la relació laboral entre els empresaris o professionals i els treballadors. Ens referim als accidents laborals i les seves conseqüències. Qualsevol empresari o ocupador i treballador ha de conèixer quins casos es consideren accidents de treball i els procediments que s’han de seguir en cas que es produeixi un accident laboral, en definitiva, cal saber com s’ha d’actuar davant d’un accident laboral. La legislació laboral determina que “un accident de treball és qualsevol lesió corporal que el treballador experimenti amb ocasió o per conseqüència de la feina que executi per compte d’altri”. No obstant això, amb l’aprovació de la Llei 20/2007, els treballadors autònoms (no treballen per compte d’altri) sí que tenen dret a les prestacions per contingències professionals. En el cas dels autònoms econòmicament dependents (TRADE) és obligatòria la cotització i, per tant, la prestació, i per a la resta dels autònoms aquesta cotització és voluntària.

D’altra banda, en el nostre apartat de “Guies i ajuts”, informarem sobre les possibles solucions als conflictes entre socis i/o directius d’empreses i despatxos. No hi ha dubte que els socis en algun moment es poden enfrontar a desacords que amenacin la seva estabilitat. Davant d’això, és important saber quins tipus de conflictes poden néixer, que es previnguin i que es busquin mecanismes per solucionar-los. Els conflictes entre socis poden ser el principi de la fi de molts negocis. Per solucionar-los, el millor consell és intentar prevenir-los i evitar-los incloent protocols d’actuació, clàusules o fórmules de resolució en els estatuts de l’empresa o el negoci. Una altra fórmula per solucionar conflictes entre socis és recórrer a mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes.

Per mantenir-lo informat ens plau enviar-li la nostra News Professional BS Informa del mes de juny de 2017, amb aquests continguts d’actualitat, i com sempre li oferim la nostra millor oferta de productes i serveis financers i li aportem informació pràctica i de valor, reflexions i exemples que l’ajudin a créixer i millorar en la seva activitat professional.

Seguint la línia marcada en anteriors publicacions, exposarem la gran tasca social que duen a terme els col·lectius professionals, que fàcilment es comprova en les activitats que realitzen i que no sempre transcendeixen. Per això incloem també diverses seccions destinades a recollir i difondre les experiències, els testimonis i els casos d’èxit d’aquests col·lectius. En aquest número tindrem diverses opinions de reconeguts professionals i la seva experiència professional.

També incloem en aquesta revista diverses seccions destinades a informar-lo i donar-li idees i consells, així com indicar-li les ajudes i subvencions que pot obtenir com a professional i inversor. A més, a la nostra secció de respostes professionals podrà consultar una sèrie de pronunciaments emesos per la Direcció General de Tributs (DGT) entorn dels problemes fiscals dels seus productes financers i la seva activitat professional.

Per acabar, li volem agrair la confiança dipositada en els nostres serveis i desitgem que aquest número de la revista sigui del seu grat.

Feliç estiu i fins aviat!

Rebi una salutació cordial.

Andreu López Patrón
Director de Col·lectius Professionals