Valoració de la reforma del Pla general de comptabilitat i PGC-Pimes

ELS EXPERTS OPINEN. Actualitat Econòmica & Professional

Ferrán Rodríguez

Doctor en Ciències Econòmiques

Valoració de la reforma del Pla general de comptabilitat i PGC-Pimes

Com bé és sabut, els principals aspectes de la reforma comptable del 2016 se centren en tres aspectes principals:

  • Simplificació de les obligacions comptables per a les pimes.
  • Modificació de les NRV pel que fa als intangibles de vida útil indefinida que, amb la reforma, han desaparegut, ja que tots els intangibles han passat a ser de vida útil definida.
  • Revisió de les NOFCAC, principalment per adaptar-les a algunes qüestions noves en matèria comptable, per exemple, pel que fa al fons de comerç de consolidació (la vida útil del qual ha passat a ser definida) i noves dispenses en l’obligació de consolidar, algunes vinculades al concepte d’entitats d’interès públic (EIP).

La qüestió més destacable és que, si bé és cert que la simplificació de les obligacions comptables per a les pimes ha suposat una millora important per a aquest tipus d’empreses tan castigat, no és menys cert que, segons el meu parer, s’hauria d’haver fet un esforç més gran en aquesta simplificació.

Possiblement, les més significatives siguin les de l’eliminació de l’obligatorietat de formular l’estat de canvis en el patrimoni net (ECPN) i l’augment de les magnituds per poder aplicar el PGC de les pimes que s’han igualat, novament, amb les de la possibilitat de formular comptes anuals abreujats.

Però tot i així, aspectes com, per exemple, el tractament comptable de l’impost sobre beneficis i de l’arrendament financer suposen una càrrega administrativa important per a aquest tipus d’empreses, i això comporta que, de vegades, aquestes “descuidin” la normativa comptable en benefici de la tributària per evitar-se aquest tipus de càrregues administratives, i això en detriment de l’obligada imatge fidel comptable. El que pot provocar algun perjudici als responsables de les entitats: els administradors.

Fora d’això, entenc que es tracta de modificacions formals que intenten aconseguir, cada vegada més, la desitjadíssima transparència de la informació comptable, així com aconseguir la recurrent imatge fidel. Però... podem saber què és realment la imatge fidel o ens estem perdent en un mar d’elucubracions comptables per les quals l’arbre no ens deixa veure el bosc?

No obstant, els comptables vivim d’això.