Lectura recomanada i resum de la pel·lícula

Per desconnectar

Lectura recomanada

EL EURO Y LA BATALLA DE LAS IDEAS

JAMES, Harold; BRUNNERMEIER, Markus

Deusto
2017
560 pàgines
ISBN: 978-84-234-2884-7

Durant bona part dels anys de la crisi els greus problemes econòmics a Grècia, Irlanda, Espanya, Itàlia i altres països van fer que l’existència de l’euro semblés immanejable. I, de fet, molts van pensar que aquest no sobreviuria com a moneda única, almenys no a tota l’eurozona. Hi va haver fins i tot qui es va preguntar si la seva concepció havia estat una bona idea.

Perquè els problemes principals de l’euro, com explica admirablement aquest llibre, rauen en les profundes diferències que hi ha entre les idees econòmiques i filosòfiques dels dos països centrals de la Unió, Alemanya i França. El primer és un Estat federal amb forts governs regionals que està acostumat a entendre els textos legals, en aquest cas el Tractat de Maastricht, com una sèrie de normes rígides; a imposar la responsabilitat individual per sobre d’altres arguments, i a percebre els deutes desmesurats com un senyal d’irresponsabilitat. França és un país molt centralitzat on, en canvi, els textos de caràcter legal s’assimilen amb més flexibilitat i estan subjectes a interpretació segons els interessos del moment; es considera la solidaritat amb qui té problemes un deure governamental, i que els grans dèficits són inevitables en moments de xoc.

Amb una combinació de talent narratiu, mirada històrica i sagacitat filosòfica, El euro y la batalla de las ideas explica de manera convincent les raons subjacents en la gran crisi de l’euro, com aquesta es va anar desenvolupant de manera vertiginosa i, finalment, exposa la necessitat que els europeus siguem capaços de triar el millor del pensament francès i alemany per fusionar-lo i mantenir dret l’euro i a Europa.

DESCUBRIENDO EL BITCOIN

BOAR, Andrei

Profit Editorial
2018
174 pàgines
ISBN: 9788416904143

La nova revolució tecnològica que transformarà el món es diu blockchain. Es tracta d’una base de dades distribuïda entre els seus usuaris, d’accés públic i amb informació totalment segura, que provocarà grans canvis en àmbits com l’economia, la medicina o l’empresa, entre d’altres.

El blockchain és la base del bitcoin i de la resta de criptomonedes que, amb un creixement exponencial en els seus deu anys de vida, han creat un nou ecosistema financer amb transaccions ràpides, segures i inesborrables entre particulars.

El bitcoin ha multiplicat el preu en moltes ocasions, amb una alta volatilitat que atreu els inversors més arriscats, però el seu ús no es limita a l’especulació. Disposar de bitcoins ens permet fer pagaments a qualsevol lloc del món amb una simple adreça alfanumèrica i una connexió a Internet, sense dependre de cap institució monetària i amb la seguretat que és infalsificable.

Aquest llibre està dirigit a qualsevol persona interessada a entendre els principals interrogants que planteja el bitcoin:

  • Com funciona la blockchain i les seves aplicacions.
  • Com es poden comprar bitcoins.
  • Com es pot invertir i desinvertir en bitcoin.
  • Aplicacions del bitcoin i les criptomonedes.
  • Seguretat i riscos del bitcoin.
  • Fraus amb bitcoin.
  • Aspectes legals i comptables del bitcoin.

IDEAS PARA TENER IDEAS

MEDINA, Agustín

Ediciones Pirámide
Febrer de 2018
104 pàgines
ISBN: 978-84-368-3902-9

Aquest és un llibre ple de sentit comú. La gairebé infinita llista de consells que ens regala el seu autor demostra que la creativitat és molt més un hàbit que un do, i que depèn molt més de la nostra voluntat que de la inspiració. Aquest és un ensenyament enormement valuós per a un temps que adora a la innovació com el nou déu del progrés. El que l’autor proposa és que no és tan difícil, que n’hi ha prou amb treball i dedicació.

Per què, llavors, és tan poc freqüent el costum de la creativitat en la majoria de les companyies? Està clar que no hi ha una sola resposta a un problema tan complex, però part de la causa es podria buscar en el predomini absolut de la cultura de l’eficiència. El fet que tot s’hagi de comprovar, mesurar, avaluar i preveure acaba generant climes poc fèrtils.

I el talent, encara que sigui freqüent, necessita un hàbitat determinat per prosperar. Pot semblar que es tracta d’un llibre dedicat a individus, però hauria de ser de consum obligat per a les corporacions que no acabin d’entendre per què no estan aconseguint dels seus equips tot el que suposadament podrien esperar.

I no tant perquè sigui útil seguir al peu de la lletra les recomanacions que ens ofereix, sinó perquè deixa molt clar que el que busquem amb tant afany és extraordinàriament comú si estem resolts a trobar-lo i a fer l’esforç que això requereix. Una cosa més que l’obra ens deixa molt clar és que mesurar i imaginar són rutines diferents.

Resum de la pel·lícula

NORMANDÍA AL DESNUDO

Títol original: Normandie Nue
Gènere: Comèdia
Nacionalitat: França
Any: 2018
Director: Philippe Le Guay
Guió: Philippe Le Guay
Repartiment: François Cluzet, François-Xavier Demaison, Julie-Anne Roth, Pili Groyne, Toby Jones, Vincent Regan, Colin Bates, Arthur Dupont, Daphné Dumons,Lucrèce Carmignac, Philippe Rebbot, Patrick d'Assumçao, Samuel Churin, Grégory Gadebois, Lucie Muratet

Sinopsi:

Els ramaders de Mêle-sur-Sarthe, un petit poble de Normandia, s’han vist afectats per la crisi agrícola. El seu alcalde, Georges Balbuzard (François Cluzet), busca la manera que el seu poble es faci sentir per salvar-lo. Per casualitat, Blake Newman, un famós fotògraf especialitzat en nus en massa, passa per la zona i Balbuzard veu l’oportunitat de cridar l’atenció. Per davant li queda la difícil tasca de convèncer tot el poble perquè es despulli... per una bona causa.

Cambio de reinas

Títol original: L'èchange des princesses
Gènere: Drama
Nacionalitat: França
Any: 2017
Director: Marc Dugain
Guió: Marc Dugain
Repartiment: Lambert Wilson, Anamaria Vartolomei, Olivier Gourmet, Catherine Mouchet, Kacey Mottet Klein, Igor van Dessel, Juliane Lepoureau, Patrick Descamps, Thomas Mustin, Gwendolyn Gourvenec, Didier Sauvegrain, Vincent Londez, Jonas Wertz, Ana Rodriguez, Pedro Cabanas

Sinopsi:

Any 1721. Lluís XIV, d’11 anys, és el futur rei de França. Felipe d’Orleans, regent, trama una idea enginyosa, un intercanvi de princeses amb Espanya que ajudaria a consolidar la pau després d’anys de guerra que han deixat els dos països debilitats.

Los Futbolísimos

Títol original: Los Futbolísimos
Gènere: Comèdia
Nacionalitat: Espanya
Any: 2018
Director: Miguel Ángel Lamata
Guió: Roberto Santiago, Pablo Fernández, Miguel Ángel Lamata
Repartiment: Milene Mayer, Toni Acosta, Carmen Ruiz, Joaquín Reyes, Norma Ruíz,Antonio Pagudo, Gerald B. Fillmore, Jorge Usón, María José Moreno, Carlota Callén, Julio Bohigas-Couto, Martina Cabrera, Daniel Crego, Marcos Milara, Iker Castiñeira

Sinopsi:

Pakete, Helena i els seus companys d’escola viuen tota mena d’aventures en les quals es posaran a prova el seu enginy i la seva amistat. Tot per descobrir el misteri que podria acabar amb el seu equip de futbol i amb la continuïtat de la colla. Són víctimes d’una conspiració o és tot fruit de la casualitat? Ha arribat el moment de fer un pacte secret i crear Los Futbolísimos amb un objectiu clar: resoldre l’enigma i poder-se mantenir junts.

Departament d'Estudis de Planificación Jurídica