Una cita obligada amb Hisenda: declaracions de renda, patrimoni i societats

Actualitat Econòmica & Professional

Un any més, els contribuents de l’impost sobre la renda, del patrimoni i d’impost sobre societats han de donar compte a Hisenda de les seves obligacions fiscals respecte als impostos esmentats. L’exercici 2017, que hem de declarar ara el 2018, està marcat per l’aprovació del Reial decret llei 3/2016, de 2 de desembre, pel qual s’adopten mesures en l’àmbit tributari; i per la Llei 3/2017, de 27 de juny, de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2017, que introdueixen novetats importants en l’impost sobre societats, sense oblidar-nos d’altres normes d’interès, com el Reial decret 1074/2017, pel qual es modifica el Reglament de l’IRPF i de l’impost sobre societats, o el Reial decret llei 1/2017, de 20 de gener, de mesures urgents de protecció de consumidors en matèria de clàusules terra. Tot això sens perjudici d’altres novetats pròpies aprovades per les comunitats autònomes per a l’exercici 2017.

Declaracions de renda i patrimoni

Entre altres novetats en la renda de l’exercici 2017 podem destacar les següents, sens perjudici de les normes aprovades per les comunitats autònomes en matèria de tributs cedits:

  • Possibilitat dels contribuents d’accedir a les seves dades fiscals i al resum de l’esborrany de declaració a través d’una aplicació per a dispositius mòbils (app), després de registrar-s’hi, utilitzant el sistema Cl@ve PIN o el número de referència. També poden confirmar i presentar l’esborrany de declaració sempre que no hagin de modificar ni incloure-hi cap dada addicional.
  • No hi haurà enviament postal de l’esborrany de renda. Únicament s’enviaran les dades fiscals i les referències.
  • No hi haurà SMS amb el número de referència. I per obtenir el número de referència per accedir a l’esborrany o a les dades fiscals, com a novetat per a aquest exercici, cal posar la data de caducitat del document nacional d’identitat (DNI).
  • La transmissió de drets de subscripció procedents dels valors cotitzats tindrà la qualificació fiscal de guany patrimonial en l’IRPF per a la persona transmissora en el període impositiu en què es faci la transmissió. Així mateix, s’estableix una norma transitòria per determinar el valor d’adquisició dels valors admesos a negociació, deduint l’import obtingut per les transmissions de drets de subscripció efectuades fins al 31 de desembre de 2016, a excepció de l’import d’aquests drets que hagi tributat com a guany patrimonial.
  • Tractament en l’IRPF de la devolució de les clàusules terra. La devolució de les quantitats prèviament satisfetes de les clàusules terra, tant en efectiu com a través d’altres mesures de compensació, juntament amb els interessos indemnitzadors, no s’ha d’integrar a la base imposable de l’IRPF. Cal tenir en compte el tractament fiscal de les quantitats percebudes per la devolució de les quantitats prèviament satisfetes en funció de si, en exercicis anteriors, han format part de la base de deducció per inversió en habitatge habitual o de deduccions autonòmiques o bé si han tingut la consideració de despesa deduïble. Si els interessos cobrats indegudament es van deduir en la base de les declaracions per IRPF d’exercicis anteriors, per exemple dels rendiments del capital immobiliari, la devolució d’aquests obliga a presentar declaracions complementàries dels exercicis no prescrits, sense recàrrecs, sancions ni interessos de demora.
  • Límits per a l’aplicació del mètode d’estimació objectiva (“mòduls”). Els límits excloents d’aquest règim per al 2017 són: a) el límit general del volum de rendiments íntegres de l’any anterior no pot superar els 250.000 euros; b) el límit del volum de rendiments íntegres de l’any anterior corresponent a operacions per les quals els empresaris en mòduls estiguin obligats a expedir una factura no pot superar els 125.000 euros; c) el límit en el volum de compres i serveis en l’exercici anterior, que els empresaris en mòduls no poden superar i el qual es preveu per continuar en el règim, serà de 250.000 euros. A més, per a les activitats de transport de mercaderies per carretera (epígraf 722) i els serveis de mudances (epígraf 757), el límit disminueix de 5 a 4 vehicles qualsevol dia de l’any. Recordeu que la quantia dels mòduls i els índexs de rendiment net de les activitats es mantenen per al 2017. No obstant això, es redueixen, amb caràcter estructural, els índexs de rendiment net aplicables a l’activitat de servei de cria, guarda i engreixament de bestiar.
  • Per al 2017, el saldo negatiu dels rendiments de capital mobiliari de la base imposable de l’estalvi de l’exercici es compensarà amb el saldo positiu dels guanys i les pèrdues patrimonials que integren la base imposable de l’estalvi, obtingut en el mateix període impositiu, amb el límit del 20% del saldo positiu esmentat. De la mateixa manera, el saldo negatiu dels guanys i les pèrdues patrimonials de la base imposable de l’estalvi es compensarà amb el saldo positiu dels rendiments de capital mobiliari de la base de l’estalvi, obtingut en el mateix període impositiu, amb el límit del 20% del saldo positiu esmentat.
  • La mateixa compensació i amb el mateix límit conjunt s’efectuarà amb els saldos negatius dels rendiments de capital mobiliari i dels guanys i les pèrdues patrimonials de la base imposable de l’estalvi dels exercicis 2015 i 2016 pendents de compensar l’1 de gener de 2017, una vegada s’hagi efectuat la compensació que s’indica en el punt anterior.
  • Despeses d’estudi per a la capacitació o el reciclatge del personal que no constitueixen retribució en espècie: amb efectes retroactius des de l’1.01.2017 es determina que no tindrà la consideració de renda del treball en espècie la formació que rebin els treballadors quan sigui un tercer el que financi la realització dels estudis, sempre que l’ocupador autoritzi aquesta participació.
  • Mínim familiar per descendents: amb efectes retroactius des de l’1.01.2017 s’estén el mínim familiar per descendents a qui en tingui atribuïda per resolució judicial la guàrdia i custodia.
  • Totes les comunitats autònomes tenen aprovades les escales corresponents aplicables a la base liquidable general.
  • Novetats en l’impost sobre societats aplicables als empresaris i professionals en estimació directa. Es manté excepcionalment la possibilitat d’aplicar el 2017 la deducció per inversions de l’antic article 37 del TRLIS, però només per als contribuents a qui se’ls hagi permès invertir en aquest exercici els rendiments nets d’activitats econòmiques del període impositiu 2014 en elements nous de l’immobilitzat material o inversions immobiliàries, d’acord amb un pla especial d’inversió aprovat per l’Administració tributària a proposta del subjecte passiu.
  • Per al 2017 s’eleva l’import de les deduccions per inversions en produccions cinematogràfiques, sèries audiovisuals i espectacles en viu d’arts escèniques i musicals de l’article 36 del LIS i el límit per aplicar-les.
  • S’inclouen noves deduccions en l’àmbit empresarial vinculades a determinats esdeveniments d’interès públic excepcional.

Terminis i forma de presentació

Pel que fa al termini de presentació de l’esborrany de declaració i de les declaracions de l’IRPF, independentment del resultat, és el següent:

En general: el comprès entre el 4 d’abril i el 2 de juliol de 2018, tots dos inclosos.

En el cas de domiciliació bancària de les declaracions: des del 4 d’abril fins al 27 de juny de 2018, tots dos inclosos.

El termini de presentació de les declaracions de la IP serà també el comprès entre el 4 d’abril i el 2 de juliol de 2018, tots dos inclosos; excepte en el cas de domiciliació bancària de les declaracions, que serà del 4 d’abril al 27 de juny de 2018, tots dos inclosos.

És obligatòria la presentació per via electrònica per als contribuents de l’IRPF obligats a presentar l’impost sobre el patrimoni (la presentació de la declaració corresponent a aquest impost s’ha d’efectuar obligatòriament a través d’Internet).

En cas de fraccionar el pagament de l’IRPF en dos terminis, el segon s’ha d’ingressar, com a màxim, el dia 5 de novembre de 2018.

Presentació de les declaracions de l’IRPF/IP 2017:

IRPF:

A través de “Servei de tramitació de l’esborrany/declaració”, el contribuent pot confeccionar la seva declaració de l’IRPF amb el producte Renda Web i presentar-lo.

Continua la possibilitat de presentar les declaracions en paper imprès obtingut a través de “Servei de tramitació de l’esborrany/declaració”.

IP:

La presentació de la declaració corresponent a la IP s’ha d’efectuar obligatòriament per via electrònica a través d’Internet mitjançant l’ús del certificat electrònic reconegut o mitjançant l’ús del sistema Cl@ve PIN o, finalment, a través de la consignació del NIF del contribuent i del número de referència o de les dades fiscals subministrades per l’Agència Tributària.

Els contribuents que presentin declaració per l’impost sobre patrimoni, a més, estan obligats a utilitzar la via electrònica per presentar la declaració de l’IRPF o per confirmar-ne l’esborrany, segons escaigui.

Pagament

  • Es manté en les declaracions amb resultat a ingressar la possibilitat que el contribuent pugui obtenir el número de referència complet (NRC) de l’entitat col·laboradora de manera directa (bé a les seves oficines, bé a través dels serveis de banca electrònica de l’entitat) o per via electrònica utilitzant un certificat electrònic reconegut o el sistema Cl@ve PIN.
  • En el cas dels contribuents que confirmin i presentin l’esborrany de declaració a través de l’aplicació per a dispositius mòbils, el pagament de l’import del deute tributari resultant s’ha de fer necessàriament en dos terminis, mitjançant domiciliació bancària tots dos.
  • Fraccionament del pagament: no obstant això, els contribuents que no hagin domiciliat el pagament del primer termini poden domiciliar el segon termini entre el 27 de juny i el 2 de juliol de 2018. En cas que hagin domiciliat el primer termini, es pot domiciliar el segon termini fins al 22 de setembre de 2018. Finalment, els contribuents que, en fraccionar el pagament, no vulguin domiciliar el segon termini a l’entitat col·laboradora, han d’efectuar l’ingrés del termini esmentat fins al dia 5 de novembre de 2018, inclòs, mitjançant el model 102.

Esborrany de declaració de RENDA 2017

  • Com en la campanya anterior, tots els contribuents, independentment de la naturalesa de les rendes que hagin obtingut durant l’exercici (de treball, de capital mobiliari o immobiliari, d’activitats econòmiques, guanys i pèrdues patrimonials, així com les imputacions de renda), podran obtenir l’esborrany de la declaració a través de “Servei de tramitació de l’esborrany/declaració” (RentaWEB), després d’aportar, si escau, determinada informació que se’ls sol·licitarà a aquest efecte, o una altra informació que el contribuent pugui incorporar.
  • Es manté el mecanisme d’obtenció del número de referència per accedir a l’esborrany i/o a les dades fiscals a través de la seu electrònica de l’Agència Tributària, mitjançant el Servei de tramitació de l’esborrany/declaració. Per a això han de consignar el número d’identificació fiscal (NIF) de la persona obligada tributària o les obligades tributàries, l’import de la casella 450 de la declaració de l’IRPF corresponent a l’exercici 2016, “Base liquidable general sotmesa a gravamen”, i com a novetat per a aquest exercici, la data de caducitat del document nacional d’identitat (DNI). En cas que l’import de la casella 450 de la declaració de l’IRPF corresponent a l’exercici 2016 sigui 0,00, si no s’ha presentat la declaració d’IRPF 2016, així com quan el document nacional d’identitat sigui de caràcter permanent (data de caducitat 1.01.9999) o sigui un número d’identificació fiscal (NIF) que comenci amb les lletres K, L, M, X, I o Z, s’haurà d’aportar un codi internacional de compte bancari (IBAN) en el qual el contribuent figuri com a titular. Després de consignar aquestes dades, l’Agència Tributària oferirà en pantalla el número de referència i desapareixerà la possibilitat de rebre’l mitjançant SMS.
  • També, com a les passades campanyes, es podrà accedir a l’esborrany o a les dades fiscals a través del Servei de tramitació de l’esborrany/declaració del portal de l’Agència Tributària a Internet (www.agenciatributaria.es) o bé directament a https://www.agenciatributaria.gob.es, utilitzant certificats electrònics reconeguts i el sistema Cl@ve PIN.
  • Com a novetat per a aquesta campanya s’ofereix als contribuents la possibilitat d’accedir a les seves dades fiscals i al resum de l’esborrany de declaració a través d’una aplicació per a dispositius mòbils (app), després de registrar-s’hi, fent servir el sistema Cl@ve PIN o el número de referència. També poden confirmar i presentar l’esborrany de declaració sempre que no hagin de modificar ni incloure-hi cap dada addicional.

Obligació de presentar la declaració de l’IRPF/IP

IRPF: Amb caràcter general, estan obligats a declarar (tant confirmant un esborrany a través de Renda WEB com presentant una declaració) tots els contribuents persones físiques residents a Espanya que hagin obtingut el 2017 rendes subjectes a l’impost. No obstant això, no hi ha cap obligació de declarar quan es perceben només les rendes següents:

  1. Rendiments del treball:
    • Límit de 22.000 € quan la renda es percebi d’un sol pagador o es percebin rendiments de més d’un pagador i es presenti qualsevol de les dues situacions següents:
      • Que la suma de les rendes obtingudes pel segon pagador i posteriors no superin els 1.500 €.
      • Quan els únics rendiments de treball consisteixin en prestacions passives (pensions de la Seguretat Social i de classes passives, prestacions de plans de pensions, assegurances col·lectives, mutualitats de previsió social, plans de previsió social empresarial, plans de previsió assegurats i prestacions d’assegurances de dependència), sempre que la determinació del tipus de retenció aplicable s’hagi efectuat d’acord amb el procediment especial establert reglamentàriament (a sol·licitud del contribuent mitjançant presentació del model 146).
    • Límit de 12.000 € (abans 11.200 €) quan es produeixi qualsevol de les situacions següents:
      • Que el rendiment procedeixi de més d’un pagador i la suma de les rendes obtingudes pel segon pagador i la resta de pagadors superin els 1.500 €.
      • Que el rendiment correspongui a pensions compensatòries.
      • Que el pagador no tingui obligació de retenir.
      • Que es percebin rendiments del treball subjectes a tipus fix de retenció.

    Nota: tenen la consideració de rendiments del treball sotmesos a un tipus fix de retenció: les retribucions que es percebin per la condició d’administradors i membres dels consells d’Administració, de les juntes que actuïn en nom d’aquestes i altres membres d’altres òrgans representatius (retenció del 35% o del 19% quan els rendiments procedeixin d’entitats amb un import net de la xifra de negocis inferior a 100.000 euros), així com els rendiments que derivin d’impartir cursos, conferències i similars, o que derivin de l’elaboració d’obres literàries, artístiques o científiques, sempre que se cedeixi el dret d’explotar-les (retenció del 15%).

  2. Rendiments de capital mobiliari o guanys patrimonials subjectes a retenció o ingrés a compte quan les percepcions siguin inferiors a 1.600 €.
  3. Nota: s’exclou del límit conjunt de 1.600 euros anuals als guanys patrimonials procedents de transmissions o reemborsaments d’accions o participacions d’institucions d’inversió col·lectiva en què no escaigui determinar la base de retenció per la quantia que s’ha d’integrar a la base imposable. Quan la base de retenció no s’hagi determinat en funció de la quantia que s’ha d’integrar a la base imposable, el guany patrimonial obtingut procedent de transmissions o reemborsaments d’accions o participacions d’institucions d’inversió col·lectiva no es podrà computar com a guany patrimonial sotmès a retenció o ingrés a compte a efectes dels límits excloents de l’obligació de declarar.

  4. Rendes immobiliàries imputades, rendiments de lletres del tresor i subvencions per a l’adquisició d’habitatges de protecció oficial o de preu taxat, amb límit conjunt de 1.000 euros anuals.
  5. Tampoc no hi ha cap obligació de declarar: Quan s’obtinguin exclusivament rendiments íntegres del treball, de capital o d’activitats econòmiques així com guanys patrimonials, amb el límit conjunt de 1.000 € i pèrdues patrimonials de quantia inferior a 500 €, en tributació individual o conjunta.

Atenció: pel que fa a la determinació de l’obligació de declarar en els termes que s’han indicat abans, no es tindran en compte les rendes exemptes ni les rendes subjectes al gravamen especial sobre determinades loteries i apostes.

No obstant això, encara que no estiguin obligats a declarar, tots els contribuents que exerceixin el dret a aplicar-se determinades reduccions o deduccions o a rebre una devolució han de confirmar l’esborrany o presentar la declaració.

Impost sobre el patrimoni 2017

Estan obligats a presentar declaració per aquest impost, tant per obligació personal com per obligació real, els subjectes passius la quota tributària dels quals resulti a ingressar, determinada d’acord amb les normes reguladores de l’impost i una vegada aplicades les deduccions o bonificacions que escaiguin, o quan, si no es produeix aquesta circumstància, el valor dels seus béns o drets, determinat d’acord amb les normes reguladores de l’impost, sigui superior a 2.000.000 d’euros (pel que fa a l’aplicació d’aquest segon límit s’han de tenir en compte tots els béns i drets del subjecte passiu, tant si estan exempts de l’impost com si no ho estan, computats sense considerar les càrregues i els gravàmens que en disminueixin el valor, ni tampoc els deutes o les obligacions personals de les quals hagi de respondre el subjecte passiu).

Les persones que hagin mort l’any 2017, en qualsevol dia anterior al 31 de desembre, no tenen l’obligació de declarar per aquest impost.

Els residents en territori espanyol que passin a tenir la residència en un altre país podran optar per continuar tributant per obligació personal a Espanya pel conjunt dels béns i drets de contingut econòmic de què siguin titulars el 31 de desembre, independentment del lloc on estiguin situats els béns o que puguin exercir els drets. L’opció s’ha d’exercir mitjançant la presentació de la declaració en el primer exercici en què s’hagi deixat de ser resident en el territori espanyol.

Atenció: l’opció també l’ha poden exercir els subjectes passius que van deixar de ser residents en territori espanyol en els exercicis en què es va eliminar el gravamen sobre l’impost sobre el patrimoni (de 2008 a 2010, tots dos inclosos) i van optar en el seu moment per continuar tributant a Espanya per obligació personal.

Així mateix, cal tenir en compte la subjecció a l’impost sobre el patrimoni per obligació real dels contribuents de l’IRPF que optin per tributar per l’impost sobre la renda de no residents, mantenint la condició de contribuents per l’IRPF, d’acord amb el règim especial dels “treballadors desplaçats a territori espanyol” que estableix l’article 93 de la LIRPF i les especialitats en la tributació dels contribuents no residents que siguin residents en un Estat membre de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu, d’acord amb el que estableix la disposició addicional quarta de la Llei de l’impost sobre el patrimoni.

Principals novetats en la IP 2017

Exempcions:

Podran aplicar el 2016 l’exempció dels béns i drets de contingut econòmic que formin part del patrimoni especialment protegit de les persones amb discapacitat els contribuents residents en el territori de les comunitats autònomes de les Canàries i Castella i Lleó.

Reducció per mínim exempt:

  • La base imposable es reduirà en el mínim exempt que hagi aprovat la comunitat autònoma, i en el cas que aquesta no hagi aprovat el mínim exempt, la base imposable es reduirà en 700.000 euros.
  • La Comunitat Autònoma d’Aragó ha aprovat com a quantia del mínim exempt: 400.000 euros.
  • La Comunitat Autònoma de Catalunya ha aprovat com a quantia del mínim exempt: 500.000 euros.
  • La Comunitat Autònoma d’Extremadura ha aprovat una quantia del mínim exempt general de 500.000 euros, que s’eleven a 600.000 euros, 700.000 euros o 800.000 euros per als contribuents que siguin persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, en funció del grau de discapacitat.
  • La Comunitat Valenciana ha aprovat, caràcter general, com a quantia del mínim exempt 600.000 euros, i per als contribuents amb un grau de discapacitat psíquica del 33% o superior i els contribuents amb un grau de discapacitat física o sensorial del 65% o superior, l’import del mínim exempt s’eleva a 1.000.000 d’euros.
  • Per als subjectes passius no residents que tributin per obligació personal de contribuir i per als subjectes passius sotmesos a obligació real de contribuir, el mínim exempt és de 700.000 euros.

Escales de gravamen:

  • La Comunitat Autònoma d’Andalusia, la Comunitat Autònoma del Principat d’Astúries, la Comunitat Autònoma de Catalunya, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Comunitat Autònoma d’Extremadura, la Comunitat Autònoma de Galícia, la Comunitat Autònoma de la Regió de Múrcia i la Comunitat Valenciana han aprovat la seva escala corresponent de l’impost sobre el patrimoni, que difereix de la que conté l’article 30 de la Llei de l’impost.

Bonificacions en la quota:

  • Comunitat Autònoma d’Aragó: bonificació dels patrimonis especialment protegits de contribuents amb discapacitat.
  • Comunitat Autònoma del Principat d’Astúries: bonificació dels patrimonis protegits de les persones amb discapacitat.
  • Comunitat Autònoma de les Illes Balears: bonificació per als béns de consum cultural.
  • Comunitat Autònoma de Catalunya: bonificació dels patrimonis protegits de les persones amb discapacitat i bonificació de les propietats forestals.
  • Comunitat Autònoma de Galícia: bonificació per accions o participacions en entitats noves o de creació recent.
  • Comunitat de Madrid: bonificació general del 100%.
  • Comunitat Autònoma de La Rioja: bonificació general del 50%.

CONSELLS QUE CAL TENIR EN COMPTE

A la feina
Recopileu els justificants de les despeses deduïbles —quotes sindicals, quotes col·legials obligatòries, despeses de defensa jurídica per litigis laborals. També les certificacions de retribucions, retencions i ingressos a compte. S’han de quantificar les remuneracions en espècie percebudes i revisar les quantitats percebudes en concepte de “dietes i assignacions per a despeses de viatge” i els seus límits legals vigents per excloure-les de gravamen (per exemple, els anomenats xecs transport satisfets per les empreses per desplaçaments dels seus treballadors en transport públic, fins a 1.500,00 €/any per treballador i els anomenats “tiquets restaurant”, fins a 9,00 €/diaris). Recordeu que tenen un tractament fiscal específic les indemnitzacions per acomiadament, així com els rendiments que s’obtinguin en un termini superior a 2 anys (rendiments irregulars).

Lloguers d’immobles
La deducció total dels interessos, les despeses de finançament i les despeses de reparació i conservació té com a límit l’import dels ingressos íntegres del bé o dret. Apliqueu la reducció del 60% per lloguer d’habitatges. En el cas de propietat d’immobles urbans —i alguns de rústics— no arrendats, exclòs l’habitatge habitual que no tributa, recordeu que tributen al 2% o l’1,1% del valor cadastral que apareix al rebut de l’IBI, en concepte d’imputació de rendes immobiliàries. En aquest cas no es pot deduir cap despesa.

Rendiments del capital mobiliari
Hem de tenir documents acreditatius i certificats dels diferents tipus de rendiments, així com rendiments derivats d’operacions efectuades sobre actius financers o de contractes d’assegurances de vida o invalidesa i d’operacions de capitalització. També s’han de comprovar la deducció per despeses d’administració i custòdia en el cas de títols de valors i la deducció de totes les despeses necessàries en el cas especial d’assistència tècnica i d’arrendament de negocis, béns mobles o mines. Recordeu que es permet la possibilitat de compensar saldos negatius entre rendiments del capital mobiliari i guanys o pèrdues patrimonials, si bé amb certs límits (20% en l’exercici 2017).

En la vostra activitat empresarial o professional
Tingueu present els ingressos i les despeses, els llibres de registres i els llibres de comptabilitat, els pagaments fraccionats i els justificants de retencions practicades a professionals, empresaris, agricultors i ramaders. Recordeu que si un soci que presta serveis a la vostra societat (que al seu torn presta serveis professionals als clients) dels classificats a la secció 2a de les tarifes de l’IAE (professionals), si a més està donat d’alta al RETA, ha de qualificar les retribucions percebudes pels serveis esmentats com a procedents d’una activitat econòmica. Recordeu que ja no s’exigeix el requisit del local perquè l’arrendament d’immobles es qualifiqui com a activitat econòmica. Heu de tenir present que les despeses per atencions a clients o proveïdors seran deduïbles amb el límit de l’1% de l’import net de la xifra de negocis del període impositiu. En el cas d’estimació directa simplificada es limita la quantia que es determina per al conjunt de provisions deduïbles i despeses de difícil justificació (5% del rendiment net) a un import màxim de 2.000 euros anuals.

Guanys i pèrdues patrimonials
Recordeu que tots els guanys patrimonials que procedeixin de transmissions s’integraran a la base imposable de l’estalvi, independentment de la seva antiguitat. En el cas de guanys derivats de la transmissió d’elements patrimonials no afectes a activitats econòmiques adquirits abans del 31 de desembre de 1994 es poden aplicar els coeficients reductors per antiguitat, però s’estableix una quantia màxima del valor de transmissió de 400.000 € per poder aplicar aquests coeficients. Així mateix, és possible aplicar una exempció en l’obtenció de guanys patrimonials per contribuents amb una edat superior a 65 anys fins a un import de 240.000 euros, sempre que l’import obtingut es reinverteixi en una renda vitalícia.

Atribució de rendes: comunitats de béns i societats civils
Recordeu atribuir-vos les rendes generades per comunitat de béns, societats civils i herències jacents de les quals sigueu comuner, soci o partícip. Si s’ha generat alguna despesa que l’entitat no recull perquè és pròpia i inherent del comuner, soci o partícip, l’heu de reflectir en la declaració. Recordeu que, amb efecte a partir de l’1.01.2016, s’incorporen com a subjectes passius de l’impost sobre societats les societats civils que tenen objecte mercantil, i s’estableix un règim fiscal especial per a la dissolució i liquidació de societats civils en les quals es presentin determinades circumstàncies.

Plans de pensions
Comprovar que les reduccions practicades en la base imposable per les aportacions efectuades estan dins del límit (recordeu que l’import màxim de les aportacions als sistemes de previsió social del mateix contribuent no poden superar la inferior dels límits següents: 8.000 € o el 30% de la suma dels rendiments nets del treball i d’activitats). Un altre aspecte que cal tenir en compte és la possibilitat de tenir excessos d’aportacions en anys anteriors que es puguin aplicar aquest any (si no es poguessin reduir les aportacions del contribuent o de l’empresa en la seva totalitat per insuficiència de base o pel límit percentual, l’import restant es podrà aplicar a reduir la base imposable dels 5 exercicis següents. En aquest cas és important sol·licitar-ho en la declaració en la qual es produeix l’excés); i, finalment, hem de comprovar l’existència d’aportacions constituïdes a favor del cònjuge (si el cònjuge no obté rendiments nets del treball ni d’activitats econòmiques, o si els obté i són inferiors a 8.000 € anuals, l’altre cònjuge pot reduir la base imposable per les aportacions que faci al pla de pensions fins a un màxim de 2.500 €. Aquestes aportacions estan exemptes de tributació en l’impost sobre successions i donacions), discapacitats i esportistes professionals.

Deduccions
Conserveu els justificants de les inversions i les millores per habitatge habitual, el lloguer d’habitatge habitual, les activitats econòmiques, els donatius, les rendes obtingudes a Ceuta i Melilla, i per inversions i despeses efectuades en béns d’interès cultural. Recordeu que a la quota diferencial es poden aplicar minoracions per família nombrosa o persones amb discapacitat a càrrec, a més de la deducció per maternitat. Heu de tenir present altres deduccions aplicables a la quota prevista per algunes comunitats autònomes.

Declaració de l’impost sobre societats

El termini de presentació es manté amb caràcter general dins dels 25 dies naturals següents als sis mesos posteriors a la conclusió del període impositiu. No obstant això, si el període impositiu coincideix amb l’any natural i es produeix la domiciliació del pagament del deute tributari, el termini per a aquesta domiciliació bancària serà de l’1.07.2018 al 20.07.2018, tots dos inclosos, si bé es pot efectuar a l’entitat de dipòsit que actuï com a col·laboradora en la gestió recaptadora (banc, caixa d'estalvi o cooperativa de crèdit), situada en territori espanyol, en la qual hi hagi obert al vostre nom el compte al qual es domicilia el pagament. En els casos de domiciliació bancària, s’entén que els pagaments es fan en la data de càrrec en el compte de les domiciliacions, i es considera com a justificant de l’ingrés el que expedeixi l’entitat de dipòsit.

De la mateixa manera que en l’exercici anterior, hi ha un model 200 de declaració individual, que inclou altres peticions d’informació i continua incorporant una important càrrega extra de treball. A més, per a grups fiscals hi ha un model específic de declaració: el model 220.

Atenció! Recordeu que tindrà caràcter obligatori per als contribuents la presentació per via electrònica a través d’Internet dels models 200 i 220, independentment de la forma o la denominació que adopti el subjecte passiu de l’impost.

Qui està subjecte a l’impost sobre societats?

La subjecció a l’impost la determina la residència en territori espanyol. Es consideren residents en territori espanyol les entitats en les quals es presenti algun dels requisits següents:

  1. Que s’hagin constituït d’acord amb les lleis espanyoles.
  2. Que tinguin el domicili social en territori espanyol.
  3. Que tinguin la seu de direcció efectiva en territori espanyol.

A aquest efecte, s’entén que una entitat té la seu de direcció efectiva en territori espanyol quan en aquest hi ha establerta la direcció i el control del conjunt de les seves activitats.

L’Administració tributària pot presumir que una entitat establerta en algun país o territori de tributació nul·la o considerat com a paradís fiscal té la residència en territori espanyol quan els seus actius principals, directament o indirectament, consisteixin en béns situats o drets que es compleixin o exerceixin en territori espanyol, o quan la seva activitat principal es desenvolupi en aquest, tret que aquesta entitat acrediti que la seva direcció i gestió efectives tenen lloc en aquell país o territori, així com que la constitució i les operacions de l’entitat responen a motius econòmics vàlids i raons empresarials substantives diferents de la simple gestió de valors o altres actius.

Concretament, seran contribuents de l’impost quan tinguin la residència en territori espanyol:

Tot tipus d’entitats, independentment de la seva forma o denominació, sempre que tinguin personalitat jurídica pròpia, excepte les societats civils que no tinguin objecte mercantil.

S’hi inclouen, entre d’altres:

  • Les societats civils amb objecte mercantil a partir de l’1 de gener de 2016
  • Les societats mercantils: anònimes, de responsabilitat limitada, col·lectives, laborals, etc.
  • Les societats estatals, autonòmiques, provincials i locals.
  • Les societats cooperatives i les societats agràries de transformació.
  • Les societats unipersonals.
  • Les agrupacions d’interès econòmic.
  • Les agrupacions europees d’interès econòmic.
  • Les associacions, fundacions i institucions de tot tipus, tant públiques com privades.
  • Els ens públics (administracions de l’Estat, Administració de les comunitats autònomes, corporacions locals, organismes autònoms, etc.).

A més, les entitats següents, sense personalitat jurídica pròpia:

  • Els fons d’inversió regulats en la Llei d’institucions d’inversió col·lectiva.
  • Les unions temporals d’empreses.
  • Els fons de capital-risc.
  • Els fons de pensions.
  • Els fons de regulació del mercat hipotecari.
  • Els fons de titulització hipotecària.
  • Els fons de titulització d’actius.
  • Els fons de garantia d’inversions.
  • Les comunitats titulars de forests veïnals de mancomú.
  • Els fons d’actius bancaris.

Els contribuents seran gravats per la totalitat de la renda que obtinguin, independentment del lloc on s’hagi produït i sigui quina sigui la residència del pagador.

Qui està obligat a presentar la declaració de l’impost sobre societats?

Estan obligats a presentar la declaració de l’impost sobre societats tots els contribuents d’aquest, independentment de si han desenvolupat activitats durant el període impositiu o si no ho han fet i de si han obtingut rendes subjectes a l’impost o no les han obtingut.

Per tant, circumstàncies com que l’entitat estigui inactiva o que, tot i tenir activitat, no s’hagin generat rendes sotmeses a tributació com a conseqüència d’aquesta no eximeixen el contribuent de l’obligació de presentar la declaració preceptiva.

Concretament, les entitats sense ànim de lucre, els col·legis professionals, les associacions empresarials, les cambres oficials, els sindicats de treballadors i partits polítics, entre d’altres, estan obligats a declarar la totalitat de les rendes, exemptes i no exemptes.

Com úniques excepcions a l’obligació general de declarar, la normativa vigent preveu les següents:

  • Les entitats declarades totalment exemptes per l’article 9.1 de la Llei de l’impost sobre societats o que se’ls apliqui el règim d’aquest article.
  • Les entitats parcialment exemptes a què fa referència l’article 9.3 de la Llei de l’impost sobre societats que compleixin els requisits següents:
    • Que els ingressos totals no superin els 75.000 euros anuals.
    • Que els ingressos corresponents a rendes no exemptes no superin els 2.000 euros anuals.
    • Que totes les rendes no exemptes que obtinguin estiguin sotmeses a retenció.
  • Les comunitats titulars de forests veïnals de mancomú respecte dels períodes impositius en què no tinguin ingressos sotmesos a l’impost sobre societats, ni incorrin en cap despesa, ni facin les inversions que donen dret a la reducció en la base imposable específicament aplicable a aquests contribuents.

Atención!Tingueu present que des de l’1.01.2016, les societats civils amb personalitat jurídica i objecte mercantil, que fins ara tributaven en règim d’atribució de rendes en l’IRPF, passen a ser contribuents de l’impost sobre societats. No obstant això, continuaran tributant per l’IRPF les societats civils que duguin a terme activitats agrícoles, ramaderes, forestals, pesqueres, mineres, així com les professionals en el sentit de la Llei 2/2007, de societats professionals.

Quin és el període impositiu i la meritació de l’impost?

Regla general

El període impositiu, al qual s’ha de referir la declaració de l’impost sobre societats, coincideix amb l’exercici econòmic de cada entitat.

Regles particulars

Encara que no hagi finalitzat l’exercici econòmic, el període impositiu s’entén que conclou en els casos següents:

  • Quan l’entitat s’extingeix. S’entén que s’ha produït l’extinció quan té lloc l’assentament de cancel·lació de la societat al Registre Mercantil i, en conseqüència, està obligada a presentar la declaració en el termini dels 25 dies naturals següents als sis mesos posteriors a l’assentament de cancel·lació esmentat.
  • Quan té lloc un canvi de residència de l’entitat resident en territori espanyol a l’estranger.
  • Quan es produeix la transformació de la forma jurídica de l’entitat i això determina la no subjecció a l’impost sobre societats de l’entitat resultant.
  • Quan es produeix la transformació de la forma jurídica de l’entitat i això determina la modificació del seu tipus de gravamen o l’aplicació d’un règim tributari especial.

En cap cas el període impositiu no pot excedir de dotze mesos.

En resum:

La durada del període impositiu pot ser:

  • De dotze mesos
    • coincidint amb l’any natural
    • no coincidint amb l’any natural
  • Inferior a dotze mesos

En qualsevol cas, els contribuents de l’impost sobre societats han de presentar una declaració independent per cada període impositiu.

Pel que fa a la meritació, l’impost sobre societats es merita l’últim dia del període impositiu.

Principals novetats per a la declaració de l’exercici 2017

Amb relació a l’impost sobre societats corresponent a l’exercici 2017, s’han aprovat novetats importants que són objecte d’incorporació en el model de declaració, tot això sens perjudici dels terminis de presentació i les peculiaritats de les declaracions que tinguin establertes les comunitats autònomes del País Basc i Navarra.

L’exercici 2017, que hem de declarar ara el 2018, està marcat per l’aprovació de la Llei 3/2017, de 27 de juny, de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2017, i el Reial decret llei 3/2016, que introdueixen novetats i modificacions importants, fonamentalment en l’impost sobre societats. Entre altres novetats que hem de tenir en compte en la declaració de l’IS, destaquen: l’exempció per dividends, la reversió dels deterioraments de valor de participacions i la limitació a la compensació de bases imposables negatives, operacions vinculades i canvis en els pagaments fraccionats per a grans empreses. A més, el 2016 va finalitzar el període especial d’adaptació, així que el 2017 totes les societats civils amb objecte mercantil i que desenvolupin una activitat econòmica han de tributar exclusivament per l’impost sobre societats. També s’ha modificat i millorat la deducció per inversions en produccions espanyoles de llargmetratges cinematogràfics i de sèries audiovisuals i la deducció per despeses efectuades en territori espanyol en execució de produccions estrangeres de llargmetratges cinematogràfics o d’obres audiovisuals.

Entre altres novetats, podem destacar:

  • Pèrdues per deteriorament de participacions.
  • Limitació de pèrdues per transmissió de participacions.
  • Deducció de pèrdues per transmissió de participacions.
  • Impossibilitat de deduir les rendes negatives produïdes per valoració a valor raonable de carteres.
  • Règim especial de reestructuració empresarial.
  • Exempció per evitar la doble imposició internacional.
  • Rendes d’establiments permanents (EP) a l’estranger.
  • Millora de la deducció per inversions en produccions cinematogràfiques, sèries audiovisuals i espectacles en viu d’arts escèniques i musicals.
  • Documentació d’operacions vinculades. Informació país per país.

CONSELLS QUE CAL TENIR EN COMPTE

Revisar els ajustaments fiscals. Cal analitzar i revisar els criteris comptables i les possibles diferències (permanents o temporànies) amb els criteris fiscals de la normativa de l’impost.

Societats civils. Les societats civils amb personalitat jurídica i objecte mercantil, que fins ara tributaven en règim d’atribució de rendes, passen a ser contribuents de l’IS a partir de 2016. No es considera que tenen objecte mercantil, i per tant continuaran tributant per l’IRPF, les societats civils que duguin a terme activitats agrícoles, ramaderes, forestals, pesqueres, mineres, així com les professionals adaptades a la Llei 2/2007, de societats professionals.

Amortitzacions. Comprovar els mètodes i percentatges d’amortització utilitzats en comptabilitat per veure si són admesos per la norma fiscal. Es podran amortitzar lliurement, per totes les entitats, els elements nous de l’immobilitzat material amb un valor unitari que no excedeixi de 300 euros, amb un límit de 25.000 euros per període impositiu, i els elements d’immobilitzat material i intangible, exclosos els edificis, afectes a R+D. Edificis afectes a R+D lineal en 10 anys.

Fons de comerç. Tot i que el fons de comerç s’amortitza en un termini de 10 anys (10%), des del punt de vista fiscal només es permet una deducció màxima anual del 5% (20 anys). Aquesta diferència té la conseqüència d’haver d’efectuar un ajustament positiu en la base imposable per la diferència entre l’amortització comptable i la fiscal.

Pèrdues per deteriorament. Es limita la possibilitat de deduir els deterioraments comptables de l’immobilitzat i de renda fixa, com ja passa actualment amb la cartera de renda variable. Es manté la deducció fiscal del deteriorament dels crèdits per insolvències, amb algunes limitacions, així com el de les existències. Així mateix, és deduïble el deteriorament de les existències de l’empresa. Cal comprovar si s’ha obtingut comptablement algun ingrés com a conseqüència de la reversió d’un deteriorament o de la venda d’algun actiu la despesa del qual, en el seu dia, va ser fiscalment deduïble. Si la despesa per deteriorament no va ser fiscalment deduïble, tampoc serà ingrés fiscal la reversió d’aquesta. En cas que s’hagi deduït un deteriorament en exercicis iniciats abans de l’1 de gener de 2013, comptabilitzat o no, caldrà revertir-ne almenys 1/5 part, tret que la norma general l’obligui a incorporar-ne un de superior.

Tingueu present la restricció a la deduïbilitat tant dels deterioraments com de les pèrdues efectuades en la transmissió de participacions en entitats, sempre que es tracti de participacions amb dret a l’exempció en les rendes positives obtingudes, tant en dividends com en plusvàlues generades en la transmissió de participacions, així com l’exclusió d’integració en la base imposable de qualsevol tipus de pèrdua que es generi per la participació en entitats ubicades en paradisos fiscals o en territoris que no assoleixin un nivell de tributació adequat, és a dir, que el tipus nominal sigui inferior al 10% en l’exercici en què s’hagin obtingut els beneficis, independentment de l’aplicació d’algun tipus d’exempció, bonificació, reducció o deducció sobre aquests.

Operacions vinculades. S’han de valorar obligatòriament a valor de mercat determinades operacions, com les que es fan entre socis amb el 25% o més de participació i les societats, entre la societat i els administradors (però no respecte a les retribucions que es percebin per l’exercici de les seves funcions), entre la societat i els parents (fins a tercer grau) o els cònjuges dels socis i administradors i la societat, dues entitats del mateix grup comptable, etc. Cal que tingueu present també la norma de seguretat per a determinades operacions vinculades entre socis professionals i les seves societats professionals

Despeses no deduïbles. Cal comprovar les despeses comptables no deduïbles fiscalment o que tenen limitada la deduïbilitat (retribució de fons propis, donatius i liberalitats, despeses financeres, etc.). Les despeses per atencions a clients o proveïdors limiten la deducció a l’1% de l’import net de la xifra de negocis del mateix període impositiu. Seran deduïbles les retribucions als administradors per l’execució de funcions d’alta direcció o altres funcions derivades d’un contracte de caràcter laboral amb l’entitat.

Despeses financeres. No són deduïbles les despeses derivades de deutes amb entitats del grup destinades a adquirir, a altres empreses del grup, participacions en fons propis o aportar capital a entitats del grup. En la resta dels casos, la quantia deduïble de les despeses financeres es limita al 30% del benefici operatiu de l’exercici, amb un mínim d’1.000.000 €. La deducció de l’excés es pot traslladar als exercicis següents, sense límit temporal, però sotmesos cada any, juntament amb les despeses del mateix exercici, als límits quantitatius que s’han indicat.

Crèdits comercials i no comercials. Les despeses derivades de pèrdues comptabilitzades per deteriorament de crèdits només seran deduïbles quan, en la data de meritació de l’impost, hagin transcorregut 6 mesos del venciment de l’obligació, si no és que la persona deutora es troba en algun dels casos següents, en què la despesa és deduïble: (i) declarada en situació de concurs, només cal el document que ho declari; (ii) processada per delicte d’alçament de béns, simplement cal que se l’hagi processada per aquest delicte, encara que no hi hagi cap sentència judicial ferma; (iii) quan les obligacions s’hagin reclamat judicialment o siguin objecte d’un litigi judicial o procediment arbitral el cobrament del qual depengui de la seva solució.

Imputació de rendes negatives en transmissió de participacions a entitats del grup. Amb efecte per als períodes impositius que s’iniciïn a partir de l’1.01.2017 es modifica el règim d’imputació de les pèrdues que es posen de manifest en la transmissió de participacions en entitats quan la persona adquirent és una societat del grup. Es manté la imputació de la pèrdua en l’exercici en què la participació es transmet a un tercer aliè al grup, o bé quan la societat transmissora o adquirent deixa de formar part del grup. Fins a l’exercici 2016, aquesta pèrdua s’havia de minorar en l’import de la renda positiva derivada de la transmissió de la participació al tercer aliè al grup. La minoració no es produïa si es provava que aquesta renda positiva havia tributat efectivament a un tipus d’almenys el 10%. A partir de 2017, aquesta minoració de rendes positives es produirà quan es produeixin les circumstàncies següents: a) que en cap moment de l’any anterior al dia en què es produeixi la transmissió el percentatge de participació, directe o indirecte, en la societat de la qual es transmet la participació sigui d’almenys el 5%, ni el cost d’adquisició de la participació transmesa hagi estat d’almenys 20 milions d’euros; b) que, en cas de participació en entitats no residents, en el període impositiu en què es produeixi la transmissió, l’entitat no resident hagi estat subjecta a l’estranger a un impost anàleg a l’impost sobre societats espanyol, amb un tipus nominal d’almenys el 10%.

Reserves de capitalització i d’anivellament. Les societats que tributen al tipus general, així com les entitats parcialment exemptes i les de nova creació, poden fer servir la reserva de capitalització i reduir la base imposable en un 10% de l’import de l’increment dels fons propis, en la mesura que aquest increment es mantingui durant un termini de 5 anys i es doti una reserva per l’import de la reducció, degudament separada i indisponible durant aquests 5 anys, excepte que tingui pèrdues comptables. D’altra banda, les empreses de reduïda dimensió (ERD) poden aplicar la reserva d’anivellament, que consisteix en una reducció de la base imposable de fins al 10% de l’import amb un màxim absolut d’un milió d’euros l’any.

Compensació de bases imposables negatives (BIN). Cal recordar que tot i que s’ha eliminat el límit temporal, que era de 18 anys, per compensar les BIN es continua limitant la quantia que cal compensar en 1.000.000 d’euros. Fins a aquesta quantia sempre es podran compensar sense restricció, però a partir d’aquesta només es podrà compensar fins al 70% de la base imposable prèvia a l’aplicació de la reserva de capitalització. La compensació es limitarà al 50% de la base imposable prèvia si l’import net de la xifra de negoci (INCN) és d’almenys 20 milions d’euros i inferior a 60 milions d’euros. La compensació es limitarà al 25% de la base imposable prèvia quan l’INCN sigui d’almenys 60 milions d’euros.

Tipus de gravamen. Recordeu que el tipus de gravamen general i el de les ERD i les microempreses és del 25% el 2017. Les entitats de nova creació que desenvolupin activitats econòmiques tributaran al 15% durant els dos primers períodes (tret que hagin de tributar a un tipus inferior). No s’aplicarà aquest tipus a les entitats que tinguin la consideració d’entitat patrimonial. Per a les cooperatives fiscalment protegides, el resultat cooperatiu tributa al 20% i l’extra cooperatiu, al 25%.

Deduccions per incentivar la realització de determinades activitats. Cal comprovar les deduccions vigents per al 2017: per activitats d’R+D+I, per inversions en produccions cinematogràfiques, per producció de determinats espectacles en viu, per creació d’ocupació, inclosa la corresponent als treballadors discapacitats. Cal tenir present que el límit en cada exercici del total de deduccions és del 25% de la quota íntegra menys, si escau, les deduccions per evitar la doble imposició internacional i les bonificacions. El límit anterior s’eleva al 50% si les despeses d’R+D+I excedeixen en més del 10% de la quota íntegra.

Límit a l’aplicació de les deduccions per doble imposició. Cal que tingueu en compte el límit en l’aplicació de deduccions per evitar la doble imposició internacional o interna, generada o pendent de compensar, que es xifra en el 50% de la quota íntegra del contribuent. Només es limita l’import que s’ha de deduir als contribuents amb INCN d’almenys 20 milions d’euros en els 12 mesos anteriors a l’inici del període impositiu.

CAL RECORDAR QUE...

  • Estan obligats a presentar la declaració tots els subjectes passius, independentment que hagin desenvolupat o no activitats durant el període impositiu i que hagin obtingut o no rendes. Les entitats parcialment exemptes només estan obligades a presentar la declaració quan obtinguin ingressos totals que superin els 75.000 euros anuals, ingressos de rendes no exemptes sotmeses a retenció que superin els 2.000 euros anuals o rendes no exemptes no sotmeses a retenció.
  • També cal tenir en compte les possibles deduccions de la quota i altres beneficis previstos per la normativa fiscal que siguin aplicables, i cal recordar especialment les que s’estableixen per a les empreses de reduïda dimensió (ERD) si la xifra de negocis és inferior a 10 milions d’euros (llibertat d’amortització, amortització accelerada, reserva d’anivellament, pèrdua per deteriorament dels crèdits per insolvències de deutors, etc.).
Departament d'Estudis de Planificación Jurídica

Un últim consell.
La millor garantia per evitar sorpreses i complir la normativa vigent és deixar-se assessorar per un professional degudament qualificat i que pertanyi a un col·legi professional o associació professional de reconegut prestigi.