Entrevista al Sr. Miguel de la Fuente Rodríguez

Col·lectius professionals

Sr. Miguel de la Fuente Rodríguez

Degà del Col·legi d’Economistes d’Astúries

Parli’ns de la seva trajectòria i experiència professional.

Soc llicenciat en Ciències Econòmiques i Comercials per la Universitat de Bilbao. Vocal de la Comissió Permanent del Consell General d’Economistes i soci i director del despatx professional De La Fuente y Fidalgo, Consultores, SLP, especialitzat en consultoria i assessorament fiscal, comptable, laboral, mercantil i concursal.

Què el va impulsar a formar part de la vida col·legial?

L’afany per millorar, dinamitzar i obrir el Col·legi d’Economistes a la societat asturiana. També l’interès per defensar els drets dels economistes, posar de relleu la figura de l’economista i reforçar el sentit de pertinença a un col·lectiu de prestigi.

En quins valors es fonamenta el Col·legi?

Ser col·legiat significa tenir suports, participar de les activitats, gaudir dels serveis i compartir les necessitats, els interessos i les inquietuds. Col·legiar-se és estar, pertànyer, créixer, construir... El reconeixement de la nostra professió es deu al talent que al llarg de la història han demostrat els economistes en l’acompliment de la seva tasca. Gràcies a ells, el CEA constitueix un col·lectiu d’influència creixent en el marc econòmic i social. D’altra banda, el prestigi del Col·legi d’Economistes d’Astúries és el dels seus membres. Busquem l’excel·lència professional i hem posat en marxa diferents iniciatives que ens indiquen que anem pel bon camí.

Què aporta el Col·legi al desenvolupament de la professió?

Actualment el nostre Col·legi està format per 1.800 col·legiats. La col·legiació, tot i que no és obligatòria en el nostre cas com a col·lectiu professional, sí que és molt beneficiosa per als nostres col·legiats, ja que és garantia de qualitat perquè estan subjectes a una actualització constant dels seus coneixements i a unes normes deontològiques d’actuació professional que han d’acatar. Des del Col·legi d’Economistes d’Astúries treballem dia a dia per dignificar la professió d’economista i oferir millors serveis al col·lectiu i amb l’enfocament posat en què els nostres col·legiats tinguin la millor preparació i posició en la presa de decisions.

Quins serveis a col·legiats destacaria?

Estem fent un esforç constant per potenciar la projecció positiva de la nostra professió i millorar el reconeixement públic del nostre Col·legi, mantenint i ampliant les nostres relacions amb institucions, empreses i l’Administració perquè ens permetin tenir un pes més gran en la societat. En l’àmbit formatiu, hem enfocat les activitats a aquelles que ajudin a potenciar la carrera. Hem creat una nova web més intuïtiva i àgil i un blog i un newsletter mensual amb articles tècnics per mantenir-nos al dia en els temes més candents. Tenim subscrits convenis amb uns altres 26 Col·legis d’Economistes d’Espanya per desenvolupar en partenariat formació en línia des de la plataforma del nostre Centre de Desenvolupament Directiu. Estem intentant ajudar els companys que estan en procés de cerca d’ocupació mitjançant la celebració de jornades gratuïtes de coaching, així com amb serveis d’assessoria de desenvolupament de carrera. Cuidem també les activitats que promouen les relacions: conferències, xerrades, trobades, etc.; així com les que fomenten l’intercanvi d’experiències professionals, entre les quals m’agradaria ressaltar el Foro Economistas Online, que està canalitzant en aquests moments l’opinió experta d’uns 5.000 economistes de tot Espanya.

Com aborda el Col·legi la formació dels seus membres?

La formació dels economistes té una gran importància. La nostra professió és molt dinàmica i ens obliga a mantenir-nos al dia en molts temes d’actualitat. Al Col·legi d’Economistes ens esforcem per oferir una formació d’acord amb els temps i orientada a solucionar problemes pràctics del dia a dia empresarial i amb l’ajuda dels millors professionals. El Col·legi d’Economistes d’Astúries ha signat un acord amb el Col·legi de Negocis ESIC, líder a Espanya en formació de màrqueting, per desenvolupar els millors cursos en aquest àmbit a Astúries o el conveni amb la Universitat Isabel I de Castella, que ens ha convertit en centre col·laborador d’aquesta entitat per a titulacions com el Grau en Dret per a Economistes, que els nostres col·legiats demanen molt, ja que cada vegada té més importància la transversalitat entre els àmbits jurídic i econòmic.

Què demana a les administracions per a un desenvolupament millor de la professió?

Que tinguin en compte les nostres opinions en tots els projectes de reforma que afectin l’àmbit econòmic i professional a fi de millorar-los.