Assegurança de Responsabilitat Civil: imperatiu legal o inversió en seguretat?

Guies i Ajudes

Qualsevol imprevist empresarial –com un robatori, un incendi o una inundació– és una mala notícia, però te’n pots recuperar reprenent l’activitat al més aviat possible. No obstant això, quan entra en joc l’obligatorietat d’indemnitzar una altra persona o entitat, la situació es complica, ja que es poden veure en risc el teu patrimoni personal o les teves rendes futures.

Quan incorrem en responsabilitat civil?

La responsabilitat civil fa referència a l’obligació d’una persona física o jurídica de reparar el dany provocat a una altra persona. Els danys poden ser molt diversos. A continuació te’n detallem alguns exemples:

  • Per la mateixa activitat del teu negoci: per exemple, quan apareixen esquerdes en un immoble adjacent a causa d’unes obres que estàs fent.
  • Per lesions als assalariats: quan un empleat s’accidenta amb una eina o mentre està treballant.
  • Pels treballs duts a terme: quan un error en el teu projecte té com a conseqüència una execució defectuosa.
  • Pels productes: quan, després de la venda d’un electrodomèstic, aquest causa danys a l’usuari o a les seves propietats.
  • Per decisions empresarials: quan ocorren fets derivats de les decisions adoptades per un directiu de la teva empresa.

Aquestes situacions són més habituals del que semblen, i per això molts dels riscos compresos en la responsabilitat civil s’han d’assegurar per llei. Qualsevol professional, fins i tot el més meticulós, està exposat a aquesta classe de fallades o accidents, i aquí rau la importància de la previsió.

Una assegurança de responsabilitat civil que tingui en compte aquestes eventualitats et permetrà compensar la situació sense afectar la teva economia i esmorteir el dany relacionat amb la reputació que hagi pogut experimentar la teva empresa. A més, t’ajudarà a solucionar el problema sense necessitat d’un procés judicial, la qual cosa t’estalviarà diners i maldecaps.

Com triar una assegurança de responsabilitat civil?

Com la resta de productes de protecció, les cobertures d’aquesta assegurança estan molt lligades al tipus d’activitat. Tot i així, és convenient que tinguis en compte si l‘assegurança et protegeix en aquesta classe d’incidents:

  1. Quins són els riscos de la nostra activitat? Tant els que requereixen una obligatòria com els que no. Imagina que un accident deteriora les mercaderies que transportem i això perjudica un client, o bé el cas d’una malaltia que impedeix complir un contracte.
  2. Convé assegurar els nostres col·laboradors clau? El conseller delegat o un directiu de vegades prenen decisions arriscades. Una assegurança que els protegeixi contra les conseqüències d’això els permetrà treballar amb més tranquil·litat en la seva feina.
  3. Estàs en un sector “delicat”? Educadors, metges o assessors estan exposats a reclamacions de vegades sense fonament, però que els poden posar en un compromís. Una assegurança s’encarregarà d’això.
  4. Quines quantitats tinc cobertes? Les assegurances obligatòries asseguren imports relativament baixos. És important quantificar els costos probables per evitar sorpreses desagradables.

La clau és anticipar-se. La funció no és cobrir l’expedient davant l’Administració, sinó protegir el nostre negoci i a nosaltres mateixos.

A Banc Sabadell t’ajudem a trobar la millor solució per a la protecció integral de la teva empresa. Les reclamacions per responsabilitat civil solen ser les més costoses; per això et recomanem prendre consciència dels riscos probables, atès que l’assegurança obligatòria gairebé sempre és insuficient.