“Novetats per als autònoms i les pimes”

Editorial

Andreu López Patrón

Director Col·lectius Professionals

Benvolgut senyor,
Benvolguda senyora,

En la News d’aquest mes de febrer, no hi ha dubte que té especial importància la “bateria” de normes aprovades pel legislador en l’última part de l’any, que contenen novetats significatives per als autònoms i les pimes que hem de tenir molt en compte de cara a l’exercici 2018, i centrar-nos sobretot en l’àmbit fiscal i laboral, el coneixement del qual ens pot oferir oportunitats de planificació en alguns casos.

Pel que fa a l’àmbit fiscal, l’inici d’aquest any 2018 implica una gran quantitat de modificacions en alguns tributs que afecten especialment els autònoms i les empreses, com l’IRPF, l’impost de societats i l’IVA. Entre d’altres novetats, podem destacar la pròrroga per al 2018 dels límits establerts el 2017 per al règim d’estimació objectiva en l’IRPF i per als règims simplificat i de l’agricultura, la ramaderia i la pesca en l’IVA, per la qual cosa es mantindran, almenys un any més, els límits de 250.000 € de volum d’ingressos i 125.000 € de facturació. Així mateix, des de l’1.01.2018 la quantia exempta en l’IRPF de les formules indirectes de prestació del servei de menjador, com els vals de menjar o els xecs restaurant, s’eleva a 11 € diaris (abans 9 €), i també s’eleva l’import exempt de les beques públiques i les concedides per entitats beneficiàries del mecenatge per cursar estudis.En l’impost sobre societats s’introdueixen modificacions en la regulació de la informació país per país a fi de millorar l’adaptació del reglament de l’impost sobre societats, i en matèria de retencions s’estableix un nou supòsit d’excepció a l’obligació de retenir, en relació amb les quantitats satisfetes als fons de pensions pels fons de pensions oberts, com a conseqüència del reintegrament o la mobilització de participacions dels fons de pensions inversors o dels plans de pensions inversors. En l’IVA s’adapta la norma al nou sistema de subministrament immediat d’informació (SII) i es millora el procediment de devolució a viatgers, en què el sistema electrònic passa a ser obligatori a partir del 2019. Finalment, s’incorporen modificacions al règim de control dels subjectes passius acollits al règim especial del grup d’entitats per adaptar-lo a la Llei general tributària en vigor.

A més, amb relació a l’IBI, s’actualitzen els valors cadastrals dels immobles per al 2018, i en l’ITP i l’AJD s’estableix un nou procediment d’autoliquidació quan existeixen adquisicions d’un gran nombre de béns mobles a particulars per empresaris de manera continuada en el temps, de manera que poden incloure en liquidacions mensuals totes les operacions que es facin en aquell període. I, d’altra banda, s’ha aprovat una vegada més el Pla anual de control tributari i duaner del 2018. Entre les principals línies d’actuació, hi ha la investigació a Internet, es prestarà especial atenció als nous models de prestació de serveis i de distribució per via electrònica, s’adaptaran els sistemes d’informació tenint en compte el creixement de sistemes de pagament, com els moneders electrònics (ús de criptomonedes tipus bitcoin o similar) i les transferències instantànies, i es mantindrà el control sobre fabricants i prestadors de serveis en línia.

Finalment, no podem oblidar que han entrat en vigor el 2018 les modificacions dels reglaments de gestió i inspecció, recaptació, sancionador i revisió administrativa, que tenen per objectiu lluitar contra el frau fiscal, agilitar les relacions juridicotributàries, incrementar l’eficàcia administrativa, reforçar la seguretat jurídica i reduir la litigiositat.

En l’àmbit laboral, l’exercici 2018 està marcat per diverses novetats en l’àmbit de la gestió laboral i de la Seguretat Social. Aquest any, igual com l’any passat, es produeix una peculiaritat important, que és la falta de tramitació i d’aprovació expressa d’una llei de pressupostos generals de l’Estat (LPGE) per al 2018, la qual cosa ha provocat la pròrroga automàtica de la LPGE per al 2017. Això sí, aquesta pròrroga es veu afectada per precisions rellevants incloses en diverses normes durant les últimes setmanes del mes de desembre. Així, el Govern ha publicat el Reial decret 1079/2017, sobre revaloració i complements de pensions de classes passives i sobre revaloració de les pensions del sistema de la Seguretat Social i d’altres prestacions socials públiques per a l’exercici 2018, que estableix la revaloració de les pensions públiques en un 0,25% en els termes que estableix la norma. Per la seva part, el Reial decret 1077/2017 fixa el salari mínim interprofessional (SMI) que regirà a partir de l’1 de gener de 2018, que queda establert en 24,53 euros/dia o 735,90 euros/mes, segons si el salari està fixat per dies o per mesos. També s’ha aprovat l’Ordre ESS/55/2018, de 26 de gener, per la qual es desenvolupen les normes legals de cotització a la Seguretat Social, atur, protecció per cessament d’activitat, fons de garantia salarial i formació professional per a l’exercici 2018.

A més, aquest any té una importància especial l’aprovació de la Llei 6/2017, de 24 d’octubre, de mesures urgents de reforma del treball autònom, que va aprovar una sèrie de mesures que pretenien facilitar, afavorir i/o fomentar l’activitat del treballador autònom. Tanmateix, moltes de les mesures esmentades no entraven en vigor fins a l’1 de gener de 2018. Entre les mesures que entren en vigor al principi de l’any 2018 es poden assenyalar les següents: el nou règim, més modulat de recàrrecs per quotes ingressades fora de termini; la reinstauració i l’ampliació de l’anomenada tarifa plana per als que iniciïn (o reiniciïn després de dos anys) la seva activitat com a autònoms; la deduïbilitat en l’IRPF de les despeses de subministraments de l’habitatge parcialment afectat i de certes despeses de manutenció; la possibilitat de donar-se d’alta o de baixa fins a tres vegades l’any amb efecte des del dia en què es cursa l’alta o la baixa, i no al final o al principi del mes, i la possibilitat de fer fins a quatre canvis anuals de base de cotització. Paral·lelament, i coincidint amb el final de l’any, s’ha aprovat una Ordre ESS/1310/2017, de 28 de desembre, que dicta normes per permetre l’aplicació de diverses de les novetats esmentades.

D’altra banda, cal destacar que si bé l’1 de gener de 2017 finalment es va incrementar el permís de paternitat dels 13 dies fins a les quatre setmanes (28 dies), el Parlament havia acordat augmentar una setmana més, fins a les cinc setmanes, la durada del permís de paternitat, mesura que ja es donava per certa. No obstant això, atès que aquesta mesura s’havia d’incloure en la Llei de pressupostos generals de l’Estat i aquests encara no s’han aprovat, la mesura ara per ara està sense aprovar, i caldrà estar pendents de si s’inclou aquesta mesura en el cas que finalment s’aprovin els pressupostos per al 2018.

Per aquest motiu, en l’apartat d’actualitat econòmica i professional d’aquesta News, intentarem analitzar aquestes novetats fiscals i laborals per al 2018.

D’altra banda, en el nostre apartat de “Guies i ajuts”, intentarem donar-vos alguns consells i pautes sobre un tema important per a empresaris i professionals, com és el relatiu a la valoració de l’empresa i negoci.

Per mantenir-vos informats ens plau enviar-vos la nostra News Professional BS Informa del mes de febrer de 2018, amb aquests continguts d’actualitat, i com sempre us oferim la nostra millor oferta de productes i serveis financers i us aportem informació pràctica i de valor, reflexions i exemples que els ajudin a créixer i millorar en l’activitat professional. Per a qualsevol empresari o professional la seva empresa és una de les parts més important del seu patrimoni i és de vital importància conèixer-ne el valor. De vegades, molts volen vendre les empreses, però desconeixen el valor intrínsec dels seus negocis. Doncs bé, en aquesta secció us donem alguns consells pràctics sobre valoració d’empreses, tenint en compte que el preu final estarà subjecte a un procés de negociació entre la part compradora i la venedora, en el qual es consideraran múltiples elements i factors.

Seguint la línia marcada en anteriors publicacions, exposarem la gran tasca social que duen a terme els col·lectius professionals, que fàcilment es comprova en les activitats que realitzen i que no sempre transcendeixen. Per això incloem també diverses seccions destinades a recollir i difondre les experiències, els testimonis i els casos d’èxit d’aquests col·lectius. En aquest número tindrem diverses opinions de reconeguts professionals i la seva experiència professional.

També incloem en aquesta revista diverses seccions destinades a informar-vos i donar-vos idees i consells, així com indicar-vos les ajudes i subvencions que podeu obtenir com a professional i inversor. A més, a la nostra secció de respostes professionals podreu consultar una sèrie de pronunciaments emesos per la Direcció General de Tributs (DGT) entorn dels problemes fiscals dels productes financers i l’activitat professional.

Per acabar, us volem agrair la confiança dipositada en els nostres serveis. Us desitgem que tingueu un bon any i que aquest número de la revista sigui del vostre grat.

Fins aviat,

Rebeu una salutació cordial.

Andreu López Patrón
Director Col·lectius Professionals