Principals novetats fiscals per a autònoms i pimes el 2018

Actualitat Econòmica & Professional

L’inici de l’any 2018 implica una sèrie de modificacions en alguns tributs que afecten especialment els autònoms i les empreses, com ara l’IRPF, l’impost de societats i l’IVA. Entre d’altres novetats, podem destacar la pròrroga per al 2018 dels límits establerts el 2017 per al règim d’estimació objectiva en l’IRPF i per als règims simplificat i de l’agricultura, la ramaderia i la pesca en l’IVA, per la qual cosa es mantindran, almenys un any més, els límits de 250.000 € de volum d’ingressos i 125.000 € de facturació. Així mateix, des de l’1.01.2018 la quantia exempta en l’IRPF de les formules indirectes de prestació del servei de menjador, com els vals de menjar o els xecs restaurant, s’eleva a 11 € diaris (abans 9 €), i també s’eleva l’import exempt de les beques públiques i les concedides per entitats beneficiàries del mecenatge per cursar estudis.

Acontinuació us informem de les principals novetats tributàries el 2018, sens perjudici d’altres novetats pròpies aprovades per les comunitats autònomes.

IMPOST SOBRE LA RENDA DE LES PERSONES FÍSIQUES (IRPF)

Deducció de despeses de subministrament de l’habitatge i de manutenció que es produeixin en el desenvolupament de l’activitat econòmica: amb efecte des de l’1.01.2018, els autònoms (empresaris i professionals) en estimació directa en l’IRPF es poden deduir les despeses de subministrament de l’habitatge parcialment relacionat amb l’activitat econòmica, com l’aigua, el gas, l’electricitat, la telefonia i Internet, en el percentatge que resulti d’aplicar el 30% a la proporció que hi hagi entre els metres quadrats de l’habitatge que es destina a l’activitat respecte de la superfície total, excepte que es provi un percentatge més alt o inferior.

També seran despeses deduïbles per determinar el rendiment net en estimació directa les despeses de manutenció que es produeixin en el desenvolupament de l’activitat econòmica, sempre que:

  • es produeixin en establiments de restauració i hostaleria
  • s’abonin fent servir qualsevol mitjà electrònic de pagament, i
  • amb els límits quantitatius establerts reglamentàriament per a les dietes i assignacions per a despeses normals de manutenció dels treballadors, és a dir, amb caràcter general, 26,67 € si la despesa es produeix a Espanya o 48,08 € si és a l’estranger, quantitats que es dupliquen, al seu torn, si es pernocta com a conseqüència del desplaçament.

Mòduls IRPF/IVA 2018: la quantia dels mòduls i els índexs de rendiment net de les activitats es mantenen per al 2018 i la reducció del 5% sobre el rendiment net de mòduls. Es modifica l’índex de rendiment net aplicable el 2017 per l’activitat agrícola d’obtenció d’arròs que passa del 0,37 al 0,32. Aquest mateix índex s’aplica per al 2018.

Es prorroguen per al 2018 els límits establerts el 2017 per al règim d’estimació objectiva en l’IRPF i per als règims simplificat i de l’agricultura, la ramaderia i la pesca en l’IVA, per la qual cosa es mantindran, almenys un any més, els límits de 250.000 € i 125.000 €. Per al 2019, tret que hi hagi una nova pròrroga, ja s’aplicarien els límits de 150.000 € per volum d’ingressos i de 75.000 € per facturació.

Límits màxims 2015 Del 2016 al 2018 2019
Volum rendiments íntegres l’any anterior. General 450.000 € 250.000 € 150.000 €
Volum rendiments íntegres l’any anterior. Activitats agrícoles, forestals i ramaderes 300.000 € 250.000 € 250.000 €
Facturació a empreses i professionals 225.000 € 125.000 € 75.000 €
Volum de compres (inversions no incloses) 300.000 € 250.000 € 150.000 €
Retenció de factures autònoms 1% 1% 1%

Elevació de l’import exempt de les fórmules indirectes de servei de menjador (vals de menjar o xecs restaurant): amb efecte des de l’1.01.2018, s’incrementa la quantia diària exempta de les fórmules indirectes de prestació del servei de menjador, com ara tiquets restaurant, vals de menjar o documents similars, targetes o qualsevol mitjà electrònic de pagament que es lliura al treballador, de 9 € a 11 € diaris.

Increments en l’exempció de determinades beques: amb efecte des de l’1.01.2018, s’eleva l’import exempt de les beques públiques i les concedides per entitats beneficiàries del mecenatge per cursar estudis, que passa a ser de 6.000 € (abans era de 3.000 €). Aquesta quantia s’eleva a 18.000 € (abans era de 15.000 €) quan la dotació econòmica compensi les despeses de transport i d’allotjament per a la realització d’estudis reglats, fins al nivell de màster inclòs o equivalent (abans fins al 2n cicle universitari). Quan es tracti d’estudis a l’estranger l’import exempt és de 21.000 € (abans era de 18.000 €). Si l’objecte de la beca és la realització d’estudis de doctorat, l’import exempt puja fins als 21.000 € o els 24.600 € quan es tracti d’estudis a l’estranger.

Despeses d’estudi per a la capacitació o el reciclatge del personal que no constitueixen retribució en espècie: amb efectes retroactius des de l’1.01.2017 es determina que no tindrà la consideració de renda del treball en espècie la formació que rebin els treballadors quan sigui un tercer el que financi la realització dels estudis, sempre que l’ocupador autoritzi aquesta participació.

Mínim familiar per descendents: amb efectes retroactius des de l’1.01.2017 s’estén el mínim familiar per descendents a qui tinguin atribuïda per resolució judicial la guàrdia i custodia.

MODIFICACIÓ DEL REGLAMENT DE L'IMPOST SOBRE SOCIETATS (IS)

Documentació d’operacions vinculades. Informació país per país: amb efecte des de l’1.01.2016 s’introdueixen modificacions en la regulació de la informació país per país a fi de millorar l’adaptació del Reglament de l’impost sobre societats a la Directiva (UE) 2016/881 del Consell, de 25 de maig de 2016.

Nou supòsit d’excepció a l’obligació de retenir: amb efecte des de l’1.01.2018 s’estableix un nou supòsit d’excepció a l’obligació de retenir en relació amb les quantitats satisfetes pels fons de pensions oberts com a conseqüència del reintegrament o la mobilització de participacions dels fons de pensions inversors o dels plans de pensions inversors.

MODIFICACIONS DELS REGLAMENTS DE L’IVA, L’ITP/AJD I FACTURACIÓ

IVA. Lliuraments en règim de viatgers: els viatgers que vulguin sol·licitar la devolució de l’IVA suportat en el territori d’aplicació de l’impost (TAI) han de remetre als proveïdors o, si escau, a les entitats col·laboradores, de manera obligatòria, el document electrònic de reemborsament visat per la duana. Durant el 2018 encara se’n pot obtenir la devolució enviant la factura. S’elimina l’import mínim de 90,15 € perquè s’apliqui l’exempció.

IVA. Règim especial d’entitats del grup: s’adapta a la Llei general tributària actual el procediment de control en matèria d’interrupció justificada i de dilacions per una causa no imputable a l’Administració en actuacions de comprovació.

Llibres registres de l’IVA: quan s’apreciï que les pràctiques comercials o administratives del sector de l’activitat de què es tracti, o bé les condicions tècniques d’expedició de factures, justificants comptables i documents en duanes dificultin la consignació de les mencions i informació esmentades, el Departament de Gestió de l’AEAT permet l’autorització del següent:

  • Que no constin als llibres registres de factures expedides i rebudes totes les mencions i la informació de caràcter obligatori.
  • L’elaboració d’assentaments resums.

    Llibre registre de factures emeses i rebudes: per a les persones obligades al SII, a la informació que ja havien de remetre, s’afegeix la següent:

    • Operacions del règim especial de béns utilitzats (REBU): import total de l’operació.
    • Operacions a les quals s’apliqui el règim especial d’agències de viatge: l’import total de l’operació.

Terminis per enviar els registres de facturació per a les persones obligades al SII

  • Operacions no subjectes a l’IVA per les quals es va haver d’expedir una factura: el termini de remissió (que en general és de 4 o 8 dies des d’expedició i, en tot cas, abans del 16 del mes següent al mes en què s’hagi produït la meritació) en aquest cas es determinarà amb relació a la data en què s’hagi efectuat l’operació.
  • La informació de les factures rectificatives, tant expedides com rebudes, s’ha d’enviar en 4 dies des que s’expedeixin o es registrin, amb l’excepció de les que suposin un import més alt per deduir, en aquest cas el termini es determinarà a partir del moment en què es registrin.
  • La informació corresponent als cobraments i els pagaments de les operacions a les quals s’apliqui el criteri de caixa s’enviarà en el termini de 4 dies naturals des del cobrament o el pagament corresponent.

Rectificació de les anotacions registrals

S’aclareix que els errors materials en les anotacions registrals s’han de rectificar tan aviat com es tingui constància que aquests s’han produït.

Liquidació de l’impost

  • Es manté el període de liquidació trimestral per als subjectes passius que optin voluntàriament al SII.
  • Es permet també (en compliment de la sentència del Tribunal Suprem) que els importadors que tributin exclusivament a una administració foral es puguin acollir al règim d’ajornament de l’impost en la importació. L’opció per aquest ajornament es podrà exercir fins al 15 de gener de 2018 per a les quotes liquidades per la duana corresponents al mes de febrer de 2018.

Factures rectificatives: el Departament de Gestió Tributària de l’AEAT podrà autoritzar altres procediments de rectificació de factures, si les persones interessades ho sol·licitin amb antelació, quan aquests quedin justificats per les pràctiques comercials o administratives del sector d’activitat de què es tracti.

Termini per enviar factures: també les factures rectificatives s’han d’enviar abans del dia 16 del mes següent al mes en què s’hagi expedit la factura.

Facturació de determinades prestacions de serveis en la realització dels quals intervenen agències de viatge: s’actualitza el règim de facturació de serveis en què intervenen agències de viatge en nom i per compte d’altres empresaris o professionals, inclosos els nous serveis als quals s’aplica aquest procediment especial de facturació.

ITP i AJD. Adquisicions d’un gran nombre de béns mobles a particulars: els empresaris o professionals que regularment adquireixen béns mobles en quantitats importants (superiors a 100 adquisicions mensuals) a particulars per desenvolupar la seva activitat econòmica podran autoliquidar totes les adquisicions de cada mes complet, sempre que presentin la documentació corresponent de cadascuna (si l’import individual de cada adquisició no supera els 1.000 €); així com autoliquidar-les en un sol imprès, en el termini de 30 dies hàbils a comptar des de l’últim dia del mes, i ingressar la suma de les quotes corresponents a totes les adquisicions d’aquell mes en aquest termini.

MODIFICACIONS DELS REGLAMENTS DE GESTIÓ I INSPECCIÓ, RECAPTACIÓ, SANCIONADOR I REVISIÓ

Les modificacions d’aquests reglaments, amb entrada en vigor general des de l’1.01.2018, (tret de determinades excepcions), tenen per objectiu lluitar contra el frau fiscal, agilitar les relacions juridicotributàries, incrementar l’eficàcia administrativa, reforçar la seguretat jurídica i reduir la litigiositat. Entre altres modificacions, podem destacar:

  • S’incorpora en l’àmbit de la gestió censal, en cas de mort de persones físiques o extinció d’entitats, l’obligació de comunicar els successors en la declaració de baixa del cens d’empresaris, professionals i retenidors. Aquesta obligació s’aplica a partir de l’1.07.2018.
  • S’estableix una obligació d’informació específica per a les persones o les entitats que intervinguin en la cessió de l’ús d’habitatges amb finalitats turístiques. Aquests intermediaris han d’identificar l’habitatge cedit i l’import pel qual s’ha cedit als cessionaris i els cedents. En queden exclosos els que es dediquin a l’arrendament o el subarrendament d’habitatges (tal com defineix la Llei 29/1994, d’arrendaments urbans) i els allotjaments turístics regulats per la seva normativa específica com a establiments hotelers, allotjaments en el medi rural, albergs i campaments de turisme, entre d’altres. També en queda exclòs el dret d’aprofitament per torns de béns immobles.
  • S’estableix l’obligació de presentar per mitjans electrònics les consultes tributàries per als subjectes que estiguin obligats a relacionar-se amb l’Administració per aquests mitjans.
  • S’estableix una nova regulació de les subhastes administratives a través del portal de subhastes del BOE, que s’aplicarà als procediments iniciats a partir de l’1.09.2018
  • En matèria d’ajornaments o de fraccionaments: s’estableix que s’inadmetrà la sol·licitud d’ajornament si se suspèn la tramitació del delicte fiscal en seu administrativa, d’acord amb el que disposa la Llei general tributària, i s’aclareix el càlcul de l’import de la garantia en el cas dels ajornaments o els fraccionaments sol·licitats en període executiu perquè inclogui els recàrrecs del període executiu que s’haguessin produït. La garantia haurà d’incloure els recàrrecs del període executiu i els interessos de demora que generi l’ajornament més un 5% de la suma de totes dues partides.
  • Es desenvolupen les sancions associades al sistema de subministrament immediat d’informació en l’IVA (SII). S’aclareix que els retards relatius als llibres registres de béns d’inversió i de determinades operacions intracomunitàries se sancionaran amb una multa fixa de 150 € per registre.
  • Desapareix l’exigència que les actes s’estenguin en un model oficial, es preveu la possibilitat de signatura electrònica i, en aquest cas, el lliurament de l’exemplar a la persona interessada es pot substituir pel lliurament de les dades necessàries per a l’accés amb els mitjans electrònics adequats. Aquests canvis s’apliquen a les actes signades a partir de l’1.01.2018.
  • A fi de donar més seguretat jurídica en el procediment inspector, en el Reglament s’explicita un termini de 5 dies hàbils, inferior al concedit inicialment —que és de 10 dies—, per contestar les reiteracions de requeriments d’informació que no hagi d’estar a disposició del personal inspector i que el tributari obligat hagi incomplert. Aquest canvi s’aplicarà quan el requeriment de la documentació es faci a partir de l’1.01.2018.
  • Es regulen una sèrie de supòsits en què la liquidació o les liquidacions que deriven del procediment d’inspecció tindran caràcter provisional.
  • S’estableixen regles concretes en relació amb les quanties en les reclamacions economicoadministratives.
  • S’afegeix que en els supòsits d’estimació total o parcial de la reclamació interposada, la resolució de la qual no es pugui executar, no escaurà la reducció de la garantia aportada. Aquest apartat s’aplica quan la sol·licitud de suspensió pels òrgans de l’Administració es faci a partir de l’1.01.2018.
  • Per facilitar l’embargament de dipòsits i comptes en les entitats de crèdit, així com per reforçar la seguretat jurídica, se’n facilita l’extensió eventual a tots els béns i drets existents en l’entitat esmentada, i no només als que consten en l’oficina a la qual anava dirigit l’embargament com passava abans de la modificació normativa.

ALTRES NOVETATS

Modificació dels terminis de presentació de determinades declaracions informatives: els models 171 (de declaració informativa anual d’imposicions, disposicions de fons i dels cobraments de qualsevol document), 184 (de declaració informativa anual que han de presentar les entitats en règim d’atribució de rendes), 345 (de declaració anual que han de presentar les entitats gestores de fons de pensions, els promotors de plans de pensions, les entitats acollides a sistemes alternatius de cobertura de prestacions anàlogues a les dels plans de pensions i les mutualitats de previsió social) i 347 (declaració anual d’operacions amb terceres persones) avancen el termini per a la seva presentació al 31 de gener de cada any, si bé l’entrada en vigor de la modificació del termini de presentació del model 347 es posposa fins a l’1.01.2018, i per tant s’aplicarà a la declaració anual d’operacions amb terceres persones de l’exercici 2018, que s’ha de presentar el 2019. Per tant, la pròxima presentació del model 347 de l’exercici 2017 s’ha de presentar el febrer de 2018.

Impost sobre successions i donacions: amb efecte des del 30.12.2017 s’exigeix que en els casos d’adquisició de béns immobles s’inclogui la referència cadastral d’aquests immobles.

Impost sobre béns immobles (IBI). Actualització de valors cadastrals: s’estableix per al 2018 la taula amb els coeficients per poder actualitzar els valors cadastrals d’immobles en els 1.830 municipis que ho van sol·licitar i que estan inclosos en l’Ordre HFP 885/2007, que afectarà, entre altres impostos, l’IBI, l’IRPF, etc.

Salari mínim interprofessional (SMI): per al 2018 queda establert en 735,90 €/mes i 24,53 €/dia, la qual cosa suposa un increment del 4% respecte del vigent el 2017. En còmput anual, el SMI queda establert en 10.302,60 €. Per als treballadors eventuals i temporers els serveis dels quals a una mateixa empresa no excedeixin de 120 dies, queda fixat en 34,85 € per jornada. Així mateix, per als treballadors de la llar que treballin per hores, en règim extern, el SMI serà de 5,76 € per hora efectiva treballada.

Departament d'Estudis de Planificación Jurídica

Un últim consell.
La millor garantia per evitar sorpreses i complir la normativa vigent és deixar-se assessorar per un professional degudament qualificat i que pertanyi a un col·legi professional o associació professional de reconegut prestigi.