Valoració de l’entrada en vigor de la nova Llei de reforma dels autònoms

ELS EXPERTS OPINEN. Actualitat Econòmica & Professional

Jordi Muria

Muria Assessors

L’entrada en vigor de la Llei 6/2017 aporta beneficis interessants per a l’autònom tant en afiliació com en cotització i protecció social, però oblida reivindicacions antigues importants del col·lectiu.

Efectivament, l’esperada Llei 6/2017, de reforma urgent del treball autònom, ha introduït una sèrie de reformes necessàries per impulsar el treball autònom i millorar-ne les possibilitats de supervivència.

Entre les mesures que es poden considerar positives per al col·lectiu trobaríem les següents:

  1. El nou règim de recàrrec per quotes ingressades fora de termini, que passa a ser del 10% per a l’ingrés dins del primer mes natural següent al venciment de l’ingrés. Anteriorment era del 20%. A més, la modificació afecta l’article 30 LGSS, per tant, afecta tot el sistema de la Seguretat Social, la qual cosa implica que s’apliqui a tots els règims de la Seguretat Social.
  2. Devolució d’ofici del 50% de les quotes sobre l’excés de la cotització en cas de pluriactividad. Anteriorment l’havia de sol·licitar la persona interessada, la qual cosa ocasionava que molts autònoms s’oblidessin de fer la sol·licitud, o bé desconeixien que ho haguessin de fer.
  3. Millores en la tarifa plana: es redueix de 5 anys a 2 anys el temps que l’autònom no ha d’haver estat en situació d’alta per poder-se beneficiar de la tarifa. Pel que fa a la durada s’amplia de 6 a 12 mesos l’aplicació de la quota reduïda de 50 euros, i, posteriorment, per als 6, 3 i 3 mesos següents, una reducció o bonificació gradual fins als 24 mesos, del 50%, 30% i 30%, respectivament, de la quota triada.
  4. En el cas dels joves de menys de 30 anys (homes) o de 35 anys (dones), podran ampliar una bonificació del 30% més sobre la quota mínima i fins als 36 mesos

  5. Es milloren les bonificacions en cas que l’autònom es trobi en situació de descans per maternitat/paternitat, adopció, guarda amb finalitats d’adopció, risc d’embaràs o lactància. En aquests casos en què les bonificacions són del 100%, tant de l’autònom com dels treballadors contractats en cas de substitució, ara aquesta bonificació no estarà vinculada a la substitució obligatòria de l’autònom perquè es pugui beneficiar de la bonificació.
  6. Bonificació per la contractació de familiars (cònjuge, ascendents, descendents i altres parents per consanguinitat o afinitat fins al segon grau) del 100% de contingències comunes durant 12 mesos i la bonificació per familiars col·laboradors en els quals s’inclouen, com a novetat, les parelles de fet amb almenys 5 anys de convivència.
  7. Retorn de l’antiga bonificació per a les treballadores que es reintegrin a l’activitat per compte propi dins dels 2 anys següents a finalitzar-la després de la maternitat, l’adopció, la guarda amb finalitats adoptives, l’acolliment i la tutela.
  8. Deduïbilitat de despeses de l’activitat: s’estableixen com a deduïbles les despeses de manutenció, sempre que s’abonin per mitjans telemàtics amb els límits que preveu el RIRPF, i les despeses de subministraments de l’habitatge (aigua, gas, electricitat, telefonia/Internet) en cas que l’autònom n’utilitzi una part, màxim el 30% de la despesa aplicable sobre la part proporcional que representi l’activitat sobre l’habitatge.
  9. Possibilitat de canviar de base 4 vegades l’any coincidint amb l’inici de cada trimestre.
  10. Possibilitat que les altes i les baixes al sistema tinguin efecte el mateix dia de l’inici o la finalització, respectivament, de l’activitat de l’autònom per 3 vegades l’any. Anteriorment els efectes de la cotització s’estenien a tot el mes.
  11. Millora de la compatibilitat de la pensió de jubilació amb la realització de treballs per compte propi de l’autònom jubilat. Si, actualment, es permet compatibilitzar el 50% de la pensió per fer treballs per compte propi o d’altri, la nova Llei permetrà compatibilitzar el 100% de la pensió quan es faci una activitat per compte propi i, a més, es contracti un treballador per compte d’altri. No s’especifica si la contractació ha de ser a temps complet o a temps parcial o durant quants dies a la setmana; ni tampoc no s’aclareix que l’autònom societari tingui accés a aquesta millora (cal entendre que no). Ara bé, sí que es regula que la compatibilitat es mantindrà mentre el treballador per compte d’altri continuï contractat i en alta.

Pel que fa a les reivindicacions del col·lectiu oblidades per la reforma, podríem esmentar les següents:

  1. Falta de regulació legal del concepte d’habitualitat que suposa la inclusió o no al RETA.
  2. Cotització vinculada als ingressos reals de l’autònom i no a una base mínima.
  3. Possibilitat d’establir un sistema de cotització a temps parcial per a l’autònom que queda relegat a estudi per la subcomissió de reforma del RETA.
  4. Tarifa plana per a autònoms societaris. Novament la Llei no aclareix si aquest col·lectiu de treballadors autònoms té dret a la quota de tarifa plana. El TGSS interpreta que no.
  5. La jubilació parcial de l’autònom haurà d’esperar, ja que la norma remet la mesura a estudi per la subcomissió de reforma del RETA.
  6. Mesures fiscals omeses. La norma respecte a les possibles despeses deduïbles de l’IRPF no estableix, entre aquestes, les despeses relacionades amb el vehicle habitual i vinculades a l’activitat de l’autònom (amortització, combustible, peatges, aparcament, etc.), antiga reivindicació del col·lectiu.
  7. Establiment de mecanismes de segona oportunitat que permetin als autònoms quitaments en els seus deutes amb la Seguretat Social o Hisenda en cas que vegin frustrada la seva activitat.