“Ajudant els nostres clients a afrontar el creixement i la normalitat”

Editorial

Charo Fernández Álvarez

Directora Col·lectius Professionals

Distingit senyor / Distingida senyora,

La crisi sanitària de la COVID-19 ha alterat d’una forma molt significativa la vida personal i social dels ciutadans, i la situació econòmica des que el passat 12 de març el Govern va declarar l’estat d’alarma, prorrogat fins a les 00.00 hores del dia 20 de juny de 2020. Les seves conseqüències ens han introduït de ple en l’anomenada una “nova normalitat”, que ha impactat intensament tant en les famílies com en el teixit empresarial.

Les empreses s’han vist obligades a adaptar-se a un nou entorn per assegurar, d’una banda, la continuïtat dels seus negocis i, per l’altra, per aprofitar les oportunitats sorgides fruit del canvi d’hàbits derivats del confinament. En aquest context, pimes i autònoms, que són dos dels principals actors de l’economia espanyola i al mateix temps d’entre els més vulnerables, s’han convertit en grans damnificats de la crisi econòmica derivada de la crisi de la COVID-19 a Espanya. Són moltes les mesures aprovades pel Govern per protegir l'ocupació i facilitar la recuperació ràpida de l'activitat econòmica. Aquestes mesures, que es van instrumentar principalment mitjançant diversos reials decrets llei, han estat variades i s'han concretat en moratòries hipotecàries i de préstecs personals, de lloguers d'habitatges i locals, ajornaments d'impostos i quotes de la Seguretat Social, suspensió de terminis administratius, flexibilització del cessament d'activitat i els ERTO, bo social (subministraments d'aigua, llum i gas), suspensió de terminis administratius, renúncia al règim de mòduls en l'IRPF, canvis en els pagaments fraccionats per a les societats, mesures fiscals per al sector cultural (artistes i esportistes). A més, d'aquestes ajudes destinades a evitar el risc derivat de la impossibilitat de complir les obligacions de pagament d'empreses i famílies, es va establir una línia de finançament de 100 mil milions d'euros a empreses i autònoms (aquesta línia s’ha ampliat posteriorment amb 40.000 milions per impulsar les inversions d’autònoms i empreses), amb el suport de la garantia pública de l'ICO, per facilitar la liquiditat d'autònoms i empreses. A aquestes ajudes estatals se n'ha sumat també d’altres d’autonòmiques (per a treballadors, autònoms i pimes), sectorials de la banca (bestretes dels ERTO, avançament del pagament de subsidis de desocupació i pensions, moratòria hipotecària, etc.) i les pròpies de cada entitat financera per facilitar als seus clients la liquiditat necessària per a la continuïtat de les seves obligacions de pagament i activitat.

En aquest context, la banca, declarada “sector essencial”, ha estat i està sent clau perquè les mesures del Govern, autonòmiques i sectorials fossin efectives amb rapidesa, a més de finançar l'activitat solvent interrompuda per la COVID-19. Els bancs, a diferència del que va succeir en l'anterior crisi, estem afrontant aquesta crisi de manera sòlida. Som part de la solució, i un agent econòmic imprescindible per pal·liar els efectes de la crisi: preservar la cadena de pagaments, i en general contenir l'aturada d'activitat. A Banc Sabadell el nostre principal objectiu ha estat durant tot aquest temps, garantir la seguretat dels empleats, mantenir la continuïtat del servei i les oficines obertes, i mitigar la situació originada per la crisi sanitària als nostres clients empreses i famílies, acompanyant-los per conèixer les seves necessitats i informar-los de les solucions més adequades als seus problemes. Tampoc podem oblidar-nos de l'altra gran conseqüència del confinament, que ha posat de manifest l'eficàcia i eficiència del teletreball, així com el canvi dels nostres hàbits de consum, a conseqüència del tancament dels establiments físics, i que ha provocat un ús més elevat dels serveis bancaris en línia, i l'increment dels pagaments amb targetes. Aquesta crisi ha accelerat la digitalització.

Han estat uns mesos en els quals s'han aprovat moltes mesures en tots els nivells i àmbits que afecten l'activitat professional i empresarial. Per això, i amb l'ànim de continuar ajudant-los, hem incorporat articles que esperem que els siguin útils, com per exemple conèixer quines han estat les principals mesures fiscals adoptades per la COVID-19 per a pimes i autònoms o la figura del teletreball o treball a distància, que s’ha implantat amb força en el panorama laboral espanyol arran del coronavirus COVID-19 que ha permès que centenars de milers d’empreses i milions d’assalariats i treballadors autònoms mantinguin les seves activitats vives. També, en el nostre apartat de “Guies i ajudes”, li parlarem d'un tema controvertit, com és el de la pròrroga dels ERTO per força major i de la prestació per cessament d'activitat dels autònoms fins al 30 de setembre de 2020, en el qual resumirem algunes de les seves claus.

Ens complau enviar-los la nostra News Professional BS Informa del mes de setembre del 2020 amb aquests continguts d'actualitat, i amb l'objectiu com sempre d'aportar-li informació pràctica i de valor, reflexions i exemples que l'ajudin a créixer i a millorar en la seva activitat professional.

Seguint la línia marcada en anteriors publicacions, exposarem la gran labor social i econòmica que realitzen els col·lectius professionals, que fàcilment es comprova en les activitats que realitzen i que no sempre transcendeixen. D'aquí ve que incloguem també una secció destinada a recollir i difondre les experiències d'aquests col·lectius. En aquest número comptarem amb l'opinió de la Presidenta de la Unión Profesional i també Presidenta del Consell General de l'Advocacia, que ens aportarà la seva visió sobre les professions i sobre el seu impacte en la recuperació econòmica després de la crisi de la Covid-19.

En aquesta revista també incloem diverses seccions destinades a informar-los i donar-los idees i consells, així com les ajudes i subvencions que com a professional i inversor pot obtenir, i a més podrà consultar en la nostra secció de respostes professionals una sèrie de pronunciaments emesos per la Direcció General de Tributs (DGT) entorn de la problemàtica fiscal dels seus productes financers i la seva activitat professional.

Per finalitzar, volem agrair-los la confiança dipositada en Banc Sabadell, i desitgem que aquest número de la revista sigui del seu grat.

Fins aviat.

Rebi una salutació cordial,

Charo Fernández Álvarez
Directora Col·lectius Professionals