Eduardo Currás de Don Pablos

EXPERIÈNCIA SABADELL PROFESSIONAL. Actualitat Econòmica & Professional

Eduardo Currás de Don Pablos

Subdirector general Banc Sabadell/Director Territorial Centre

Per què és necessària una direcció de col·lectius professionals a Banc Sabadell?

Una direcció de col·lectius professionals a Banc Sabadell té molt sentit i, de fet, la seva creació, ja fa més de trenta anys, va ser una decisió estratègica molt coherent amb la nostra vocació de servei a les empreses i als professionals. L’especialització és la nostra manera d’entendre el servei al client. Vam ser la primera entitat a crear una unitat de negoci especialitzada, exclusivament dirigida a atendre les necessitats dels col·legis professionals i les associacions, així com les dels seus col·legiats i associats.

Els sectors empresarial i professional són, a més, actius d’alt valor com a agents del desenvolupament econòmic i social del nostre país. Per tant, què millor que ser a prop dels col·legis professionals i les associacions, que representen tot aquest teixit empresarial i professional, per conèixer de primera mà totes les necessitats i peculiaritats, i així oferir el millor servei en cada cas?

Com s’articula la Direcció de Col·lectius Professionals? Té un equip especialitzat en cada territori?

Cada direcció territorial disposa d’un equip d’especialistes que desenvolupen la seva activitat al seu territori. En el meu cas, a la DT Centre, que inclou Madrid, Castella-la Manxa i Castella (sense Lleó), tenim cinc directors de col·lectius. Això ens permet adaptar-nos a les característiques especials de cada territori. A més, hi ha la Direcció de Col·lectius d’àmbit nacional, que coordina i fa possible que tots els equips estiguin alineats amb els estàndards generals del banc i que dona suport a tota l’activitat que es genera en els diferents territoris. Aquesta estructura també està alineada amb algunes de les nostres senyes d’identitat, com ho són l’especialització, la proximitat i el servei al client. Volem ser a prop del client, que és, al cap i a la fi, l’eix vertebrador de tota la nostra activitat.

Aquests especialistes tenen per objectiu fonamental establir relacions sòlides i a llarg termini amb col·legis i associacions. D’aquesta manera s’assabenten de quines són les necessitats específiques de cada col·lectiu i sector. Si coneixem les seves necessitats i inquietuds, podrem afinar més les solucions que els donem quant a productes i serveis financers. En definitiva, els volem oferir un servei diferenciat, que aporti valor. I la proximitat i l’especialització són les millors eines per a fer-ho.

Quin és el model de relació amb els col·legis i les associacions?

El nostre model de relació amb els clients en general està basat en la proximitat, en “SER-HI” amb majúscules. Això significa ser on ells són i quan ells ho necessiten i de la manera com ho necessiten. En el cas dels col·lectius professionals, tant associacions com col·legis professionals, els directors fan visites periòdiques de planificació i de gestió recurrent per valorar els resultats de les firmes dels convenis, així com per informar-se sobre necessitats puntuals o generals i poder oferir solucions satisfactòries.

A més, cada any organitzem per tot el territori nacional trobades com els Fòrums Professionals. Aquests fòrums reuneixen els presidents i els degans dels col·legis professionals de la província o comunitat autònoma on es fan. Són fòrums d’intercanvi d’opinions per conèixer de primera mà les inquietuds, les preocupacions i les necessitats dels col·legis i dels seus col·legiats, i perquè ens coneguin i coneguin com treballem. Són fòrums oberts a tots els col·legis professionals, tinguin conveni o no amb nosaltres. Aquestes trobades s’han convertit en un referent i ens aporten un gran valor. A la DT Centre, hem celebrat, al llarg del 2019, el III Fòrum Sabadell Professional de Burgos i el III Fòrum Sabadell Professional de CLM, a Toledo, tots dos amb un gran èxit d’assistència.

Recentment, han començat a organitzar esmorzars amb presidents d’associacions. Quin objectiu busquen aquesta mena de jornades?

Efectivament, aquest any hem engegat en aquesta direcció territorial el que hem anomenat “Esmorzars amb associacions”. Ja n’hem fet quatre. L’objectiu continua sent el mateix: compartir experiències entre els presidents de les associacions, que, a més, valoren molt positivament aquestes trobades. Són jornades destinades a aprendre, a conèixer-los millor i a recollir idees per desenvolupar en benefici de tothom. En aquestes xerrades donem la nostra visió del mercat, i ells ens donen la seva dels seus sectors. Fan networking entre ells. Són enriquidores per a tothom. A més, d’algun esmorzar d’aquests n’han sorgit idees que hem desenvolupat i que avui són una realitat, com, per exemple, el crèdit associat a la facturació del TPV.

Què representa aquesta unitat per a Banc Sabadell? I en el seu territori, a la DT Centre?

Sabadell Professional és líder al mercat nacional en la gestió de col·lectius professionals. Mantenim vigents més de 3.250 convenis per tot el territori nacional. A la DT Centre són 599 els convenis en vigor, dels quals 166 són amb col·legis professionals. A través d’aquests convenis ja donem servei a més de 766.000 clients, dels quals al voltant de 150.000 estan a la DT Centre. Si tenim en compte la totalitat dels convenis firmats, a tot Espanya se’n podrien beneficiar unes 3.400.000 persones i, aproximadament, 1.400.000 són de la DT Centre. Tot i que la penetració és elevada, volem continuar creixent i millorant.

Entendre bé què necessita cada sector o grup professional i proporcionar-l’hi és la clau de l’èxit d’aquest model.

Quin valor afegit aporta a un col·lectiu professional o empresarial firmar un conveni amb BS?

Els col·legis professionals i les associacions busquen un partner de confiança que els ajudi a promocionar els seus sectors i les seves professions i que, a més, aporti valor als seus col·legiats i associats, que es col·legien i s’associen per rebre serveis diferencials i de qualitat. En aquest sentit, i des d’un punt de vista general, els beneficis que aportem com a entitat són diversos: som el quart grup bancari privat espanyol; tenim al voltant de 12 milions de clients i amb 2.455 oficines, de les quals 232 corresponen a la DT Centre, 226 a la Xarxa Comercial i 6 a la Xarxa Empreses; som líders en qualitat de servei, amb una qualificació per part dels nostres clients en el primer semestre de l’any de 8,26; els nostres clients ens recomanen i ens situen, segons l’NPS, primers en el rànquing referent a grans empreses i pimes, i en segon lloc, si parlem de banca personal dins del sector; a més, estem en constant evolució digital per oferir un servei àgil als nostres clients.

Si ens traslladem de l’àmbit general al particular, els oferim productes i serveis financers adaptats a les necessitats específiques dels seus col·lectius, packs especials amb productes concrets per sector, etc.

I, en aquest sentit, quins beneficis concrets destacaria per als associats i col·legiats amb conveni amb Banc Sabadell?

Amb la firma d’un conveni posem a disposició dels col·legiats i associats una àmplia varietat de serveis i productes financers a la mida de les necessitats de cada col·lectiu, en condicions molt competitives i basats en un assessorament especialitzat segons les necessitats de cada soci o col·legiat. Es tracta d’una oferta global amb productes d’estalvi i inversió, de finançament i de serveis, que a més fem extensius als familiars de primer grau.

Per citar alguns dels productes, destaco tota la gamma de Comptes Expansió PRO, dissenyats a mida per cobrir les necessitats tant de l’economia personal com de la professional. Els associats i col·legiats que, a més, domicilien la quota col·legial o de soci es beneficien d’un descompte el primer any del 10% sobre la quota domiciliada, amb un màxim de 50 euros.