Com hem de facturar l’IVA en els avançaments dels clients?

Actualitat Econòmica & Professional

L’avançament del client és la quantitat de diners que un client ens lliura a compte d’una venda o d’un servei. De vegades molts empresaris o professionals no ingressen l’IVA dels avançaments per desconeixement o per un mal assessorament. Es pensen que és una provisió de fons i que ja ho facturaran tot quan la venda sigui efectiva. L’avançament s’ha de documentar i s’ha de fer mitjançant una factura. No n’hi ha prou amb un rebut o amb un albarà o factura proforma. El document ha de ser la factura amb l’IVA corresponent i la menció expressa d’“avançament”.

Algun cop us deveu haver preguntat quan heu de declarar l’IVA en els avançaments dels clients, o com heu de fer una factura per l’avançament, o si l’heu de descomptar de la factura definitiva. L’avançament del client és la quantitat de diners que un client ens lliura a compte d’una venda o d’un servei. De vegades molts empresaris o professionals no ingressen l’IVA dels avançaments per desconeixement o per un mal assessorament. Es pensen que és una provisió de fons i que ja ho facturaran tot quan es dugui a terme la venda definitiva.

Atenció És una pràctica errònia, però relativament habitual, no ingressar l’IVA dels avançaments rebuts dels clients, ja que hi ha tendència a pensar que no hi ha cap problema, perquè ja es facturarà tot quan s’emeti la factura de venda.

Un avançament no són més que els diners que es reben en el moment actual a compte d’una futura venda o prestació de serveis i que, lògicament, es descomptarà del preu final en el moment que es produeixi la venda o el servei.

Tal com veurem més endavant, l’avançament s’ha de documentar i es farà mitjançant una factura. No n’hi ha prou amb un rebut o amb un albarà o factura proforma. El document ha de ser la factura amb l’IVA corresponent i la menció expressa d’“avançament”.

La llei de l’IVA i la meritació de l’avançament

En relació amb els avançaments, la Llei 37/1992, de l’IVA, en el seu article 75.2, regula la meritació dels avançaments, i diu:

“Malgrat el que s’ha disposat en l’apartat anterior, en les operacions subjectes a gravamen que originin pagaments anticipats anteriors a la realització del fet imposable, l’impost es meritarà en el moment del cobrament total o parcial del preu pels imports percebuts de manera efectiva”.

Partint d’aquest extracte heu de tenir clar que si rebeu un avançament haureu d’emetre una factura. En aquesta factura haureu de desglossar l’IVA, que ingressareu en la declaració següent.

Atenció Heu d’ingressar l’IVA en el trimestre de la data en què el cobreu, no en la declaració corresponent al trimestre de la data de la factura.

Per tant, quan es rep un avançament s’ha d’emetre una factura en la qual s’ha de desglossar l’IVA, que s’ha d’ingressar en la propera declaració, no en la declaració relativa a la data d’emissió de la factura. Quan la venda es formalitzi, a la nova factura se li han de descomptar els avançaments que s’han rebut, i només hi ha de quedar reflectit l’IVA pendent de facturar.

Quan no hem d’expedir una factura per l’avançament d’un client?

L’article 2 del Reglament de facturació ens detalla quan hi ha obligació d’expedir factura i, sobre els avançaments dels clients, ens diu el següent:

“També s’haurà d’expedir una factura i una còpia d’aquesta pels pagaments rebuts anteriorment a la realització dels lliuraments de béns o prestacions de serveis pels quals s’hagi de complir aquesta obligació, d’acord amb el paràgraf anterior, a excepció dels lliuraments de béns exempts de l’impost sobre el valor afegit per aplicació del que disposa l’article 25 de la llei d’aquest impost”.

Per tant, no és obligatori expedir una factura pels avançaments en el cas dels LLIURAMENTS INTRACOMUNITARIS.

Model 347. Declaració anual d’operacions amb tercers

D’altra banda, tingueu en compte que en el model 347, o declaració anual d’operacions amb tercers, la informació es desglossa per trimestres. Si l’avançament i l’operació es fan en trimestre diferents es podrien produir incoherències entre la declaració del deutor i la del creditor.

Per tant, per evitar la possible sanció per haver ingressat l’IVA fora de termini i la incorrecció en la declaració d’operacions amb tercers, si us trobeu en aquesta situació, us recomanem que repercutiu l’IVA dels avançaments i els ingresseu en el moment de cobrar-los, i no en la declaració corresponent a la data de la factura.

Atenció Si l’avançament es va fer en un trimestre i l’operació final en un altre, és possible que la nostra declaració (mal feta) no coincideixi amb la informació que també envia a Hisenda el nostre client, i “saltin les alarmes”. Si ens detecten haurem de fer front a dues possibles sancions. Una per haver ingressat l’IVA en el trimestre equivocat (ingressos fora de termini) i una altra per haver presentat de manera incorrecta el model 347.

Exemple:

El 15 de maig de 2019 rebeu un avançament d’un client per import de 605 euros com a avançament del pagament d’un servei que prestareu el mes de juliol per un import total de 1.500 euros (IVA no inclòs).

Aquell dia haureu d’expedir la factura per l’avançament.

Factura

Avançament a compte 500,00
IVA (21%) 105,00
Total factura 605,00

Com que prestareu el servei el 20 de juliol heu de fer la factura per la totalitat i reflectir l’avançament:

Factura

Descripció del servei realitzat 1.500,00
- Avançament a compte 500,00
IVA (21% 1.000) 210,00
Total factura 1.210,00

En aquest exemple, com que l’avançament el vau cobrar el maig haureu d’incloure l’IVA transferit (105 euros) en la declaració corresponent al segon trimestre.

Com que dureu a terme l’operació el juliol, haureu de declarar la resta de l’IVA (210 euros) en el tercer trimestre.

Departament d'Estudis de Planificación Jurídica

Un últim consell.
La millor garantia per evitar sorpreses i complir la normativa vigent és deixar-se assessorar per un professional degudament qualificat i que pertanyi a un col·legi professional o associació professional de reconegut prestigi.