matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
La teva casa, el teu cotxe i altres
Tot el que cal saber per comprar un habitatge d'obra nova
Celia Lorente, Publicitat - Sun Jan 21 12:11:14 CET 2024
Compartir

Estrenar habitatge és una de les opcions preferides pels nous propietaris. Aquestes són les consideracions que cal tenir en compte abans de formalitzar la compra d'un habitatge de nova construcció

Comprar un habitatge d’obra nova és l’opció escollida per molts espanyols. L'oportunitat d'estrenar un habitatge, de comptar amb materials de més qualitat i escollir certs acabats són algunes de les raons que expliquen aquest interès. Abans d'adquirir un habitatge de nova construcció, però, cal parar atenció a què es considera un habitatge d'obra nova, quins avantatges ofereix i què cal tenir en compte abans d'optar per adquirir-ne un.

 

Què es considera habitatge d’obra nova?

 

Abans d'entrar a valorar els avantatges de comprar un habitatge d'obra nova, convé tenir clar què es considera exactament un habitatge de nova construcció i com s'hi pot accedir:

  • Un habitatge d'obra nova és el que s'adquireix directament al promotor quan la construcció o la rehabilitació està acabada, llevat que hagi estat habitada per un termini igual o superior a dos anys per persones diferents dels compradors.
  • En el cas que, una vegada finalitzades les obres, el promotor llogui l'habitatge i transcorreguts dos anys, el posi a la venda i sigui adquirit pels mateixos arrendataris, també es considera obra nova.
  • També hi ha la possibilitat de comprar un habitatge d'obra nova sobre plànol.

Avantatges de comprar un habitatge d'obra nova

  • S'ajusta a les preferències actuals. Aquesta tipologia d'immoble ofereix les característiques més demandades actualment: habitatges més amplis i amb altes qualitats, més eficients, amb bona il·luminació, zones exteriors comunes i altres espais d'utilitat com ara garatges i trasters.
  • No necessita reforma. Aquesta és una de les raons principals per les quals les vendes d'habitatges d'obra nova es mantenen d'un exercici a un altre. El fet de no haver de fer reformes suposa un estalvi en costos i temps, ja que és possible anar-hi a viure des que es lliura l'immoble.
  • Estrenar i poder triar. La perspectiva de trobar un habitatge acabat i llest per anar-hi a viure on tot sigui nou atrau l’interès dels compradors. A més, comprar sobre plànol permet participar en el disseny i adaptar-lo a les necessitats, els gustos i la capacitat econòmica del futur propietari, així com escollir la qualitat dels acabats i fins i tot la distribució.
Pot interessar-te: descobreix amb aquest simulador la quota i tipus d'hipoteca recomanats segons les teves necessitats
 

Què cal tenir en compte abans de comprar un habitatge d'obra nova?

  • Conèixer el preu i la forma de pagament. El promotor ha de documentar el preu exacte de l'habitatge i la forma de pagament. En comprar un habitatge d'obra nova cal tenir en compte que, en general, el preu serà més alt que si s'optés per un habitatge de segona mà a la mateixa zona i amb unes característiques similars. A més, cal conèixer quines altres despeses estan associades a la compra d'un habitatge de nova construcció, com ara el pagament de l'impost sobre el valor afegit (IVA) i de l'impost sobre actes jurídics documentats (AJD), les despeses de notaria i les del Registre de la Propietat, entre altres.
  • Comprovar si l'immoble s'ajusta o no al que s’anuncia. Els experts aconsellen recopilar tota la informació disponible sobre l'habitatge per poder verificar en el futur que l'habitatge s'ajusta al que s’ha estipulat. Això inclou els fullets publicitaris, ja que tenen caràcter contractual.
  • Llegir amb atenció el manual de l’edifici. El promotor ha de lliurar tota la informació sobre l’habitatge, inclosa la data de lliurament, les memòries de qualitats, els plànols, la superfície útil, la distribució, el traçat de les xarxes elèctriques, aigua, climatització i les mesures contra incendis.
  • Revisar la documentació aportada pel constructor. Ha d'incloure el certificat de final d'obra, la cèdula d'habitabilitat, la llicència de primera ocupació, la garantia obligatòria i l'assegurança decennal.
  • Comptar amb la garantia de l’habitatge. Segons la Llei orgànica de l'edificació, els habitatges d'obra nova tenen una garantia d'un any als acabats, de 3 anys pel que fa a les instal·lacions i de 10 anys per als vicis que afecten l’estabilitat i la seguretat de l'edifici, és a dir, desperfectes d'obra importants a l'estructura. Els terminis comencen a comptar des de la data del certificat de fi d’obra.
  • Conèixer els terminis de lliurament. Quan es compra un habitatge sobre plànol, de vegades els terminis de lliurament no compleixen el que s’ha acordat al contracte, de manera que cal revisar que es prevegi la penalització del promotor si no s'ajusta als temps estipulats i que no en quedi eximit per factors aliens a la promotora.
  • Incloure els acabats al pressupost per evitar sorpreses. Es pot donar el cas que la promotora hagi tancat la construcció, però que en entrar a casa, el comprador s’adoni que hi falten retocs finals, o que s’hi han inclòs certs extres que no entraven dins del pla d'obra, que encareixen el pressupost final.
  • Comprovar les inspeccions corresponents. Quan es construeix un habitatge, cal que passi per una sèrie d'inspeccions per verificar que la construcció és correcta i segura. Cal comprovar que l’habitatge inclou una contingència d'inspeccions.

En qualsevol cas, abans de decidir comprar un habitatge és recomanable tenir l'assessorament professional d'un expert de confiança com el de l'entitat bancària, que podrà aconsellar el que més convingui d'acord amb cada situació econòmica particular i respondrà qualsevol dubte que sorgeixi al llarg del procés.

Vols que un expert t'aconselli sobre què t'interessa més sense cap tipus de compromís? Deixa't assessorar per un especialista aquí

Fotografía de EJ Yao en Unsplash

Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i descobreix quina s'adapta millor a tu

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca