matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
La teva casa, el teu cotxe i altres

Quines són les despeses d’obertura d’una hipoteca?

Celia Lorente, Publicitat - Sun Jan 07 09:43:59 CET 2024
Compartir

A l'hora de contractar una hipoteca cal conèixer les despeses que van associades al préstec hipotecari, quines ha d'assumir el comprador de l'habitatge i quines el banc

Contractar una hipoteca per finançar la compra d'un habitatge comporta una sèrie de despeses. Per tant, el futur propietari ha de tenir en compte que al preu de la compravenda i a les altres despeses associades a l'adquisició s’hi han d'afegir les pròpies de la hipoteca, com la taxació de l'immoble o la notaria. La Llei hipotecària estableix quines despeses ha d’assumir el comprador i quines l’entitat bancària.

Quines despeses assumeix el futur propietari en signar una hipoteca?

Tal com fixa la llei, el titular del préstec hipotecari ha d'assumir les despeses següents:

  • Taxació És la valoració de l'immoble per conèixer-ne el preu i que sigui objecte de garantia hipotecària. És un dels tràmits més importants a l'hora de sol·licitar un préstec hipotecari. La taxació és obligatòria i ha de portar-la a terme una entitat taxadora inscrita i registrada al Banc d'Espanya. Pel que fa al cost, aquest oscil·la entre els 200 i els 600 euros i té una vigència de sis mesos des de la data de la seva emissió.
  • Notaria. El comprador ha de fer front al pagament de les còpies de l'escriptura del préstec hipotecari que decideixi sol·licitar. Aquest document té un cost reduït entre, 0,60 i 1 euro per cada full.
  • Comissió d'obertura En contractar una hipoteca, el banc pot cobrar una comissió d'obertura l'import de la qual no està limitat per llei. En general, representa un cost entre el 0,1 % i el 2 % del capital prestat. Per a una hipoteca de 100.000 euros, el cost oscil·la entre els 100 i els 2.000 euros.L'entitat bancària haurà d'informar si repercutirà aquesta taxa i quant puja. Algunes entitats no la cobren, aquest seria el cas de Banc Sabadell, que ha eliminat aquesta comissió per contractar una hipoteca bonificada.

Quines despeses assumeix el banc?

Per la seva banda, l’entitat bancària ha de fer front a les despeses següents:

  • Impost sobre actes jurídics documentats (AJD). És una taxa que s'aplica a la legalització de tota mena de documents notarials, mercantils i administratius. L'import d'aquest impost l’estableix cada comunitat autònoma i oscil·la entre el 0,5 % i l’1,5 %. Per exemple, per a una hipoteca de 100.000 euros, el cost se situa entre els 500 i els 1.500 euros.
  • Notaria. El notari dona fe pública de les escriptures del préstec hipotecari, és qui les atorga i se li han d'abonar els aranzels de la notaria. Estan establerts per llei i solen oscil·lar entre el 0,3 % i el 0,5 % de la responsabilitat hipotecària. En una hipoteca de 100.000 euros, les despeses de notaria estarien entre 300 i 500 euros.
  • Gestoria. Aquestes despeses les genera la gestoria en inscriure l'escriptura al Registre de la Propietat i a l'hora de pagar els impostos corresponents. La gestoria cobra uns honoraris d'uns 400 euros de mitjana per fer aquestes gestions.
  • Registre. El banc paga al registrador els aranzels associats a la inscripció de la hipoteca, que estan regulats i que costen entre el 0,1 % i el 0,3 % de la responsabilitat hipotecària. Seguint amb l'exemple anterior d'una hipoteca de 100.000 euros, el cost se situa entre els 100 i els 300 euros.

Quines són les despeses de comprar una casa?

A més, com ja s'ha esmentat, hi ha unes despeses directament relacionades amb la compravenda. Aquestes incrementen el cost de l’operació, entre un 10 % i un 15 %. Entre aquestes despeses hi ha la notaria, la gestoria i el cost d'inscriure les escriptures al registre de la propietat, així com els impostos.

Aquests últims difereixen en funció de si es compra un habitatge d’obra nova o un de segona mà. En el primer cas es paga l'impost sobre el valor afegit (IVA), fixat en un 10 % -tret de les Canàries, on s'aplica l'impost general indirecte canari (IGIC), que és del 6,5 %-, i l'AJD, que també canvia segons la regió. En el segon, s'abona l'impost sobre transmissions patrimonials (ITP) que varia en funció de la comunitat autònoma on s'ubiqui l'immoble, i pot oscil·lar entre un 6 % i un 10 %.

Pot interessar-te: descobreix amb aquest simulador la quota i el tipus d'hipoteca recomanats segons les teves necessitats

Comptar amb l'assessorament d'un expert com el de l'entitat bancària és fonamental per tenir tota la informació relativa al cost d'un préstec hipotecari i resoldre tots els dubtes que puguin sorgir durant el procés de compra de l'habitatge.

Vols que un expert t'aconselli sobre què t'interessa més sense cap tipus de compromís? Deixa't assessorar per un especialista aquí.

Fotografía de Clay Banks en Unsplash

Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i descobreix quina s'adapta millor a tu

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca