Dins de l'operativa més freqüent que es duu a terme amb un compte bancari, és habitual realitzar transferències, ingressar i retirar diners o domiciliar rebuts. Tots aquests moviments bancaris afecten el saldo que hi ha en el compte, per la qual cosa és important conèixer en què consisteix cadascun d'ells. A continuació, analitzarem els tipus de moviments bancaris que hi ha i els elements que conté cadascun d'ells.
Què són els moviments bancaris?
Els moviments bancaris són registres de totes les transaccions financeres que es produeixen en un compte bancari. A més de conèixer el saldo d'efectiu que hi ha en un compte, els moviments bancaris són fonamentals per a dur a terme una gestió eficaç de les finances personals, la qual cosa permetrà prendre decisions per, per exemple, reduir o eliminar unes certes despeses o promoure una estratègia d'estalvi.
També és important revisar de manera regular els moviments del compte bancari per poder identificar qualsevol irregularitat i, si així ocorre, avisar al banc immediatament. Per exemple, si s'ha cobrat dues vegades en el mateix mes la quota del gimnàs o si se sospita que es pot ser víctima d’un ciberatac.
És possible consultar els moviments d'un compte bancari per mitjà de l'app o del servei de banca digital i, també, a través d'un caixer automàtic.
Quines dades apareixen en els moviments bancaris?
En cada compte bancari existeix una secció que resumeix els moviments que s'han realitzat i que permet veure el detall de cadascun d'ells amb la següent informació:
- Data valor. La data valor és el moment (data i hora) en el qual el banc duu a terme cada operació d'ingrés o de cobrament.
- Concepte. Identifica un moviment per a diferenciar-lo de la resta. Per exemple: ‘Nòmina’ o ‘Compra Targeta en Restaurant X’.
- Import. Marca l'import concret de l'operació. Si és positiu (ingrés) apareixerà en verd, si és negatiu (pagament) amb el símbol de “-” davant. A més, sol aparèixer la divisa en la qual s'ha fet el pagament.
- Saldo. Indica el saldo en compte després de produir-se l'operació.
- Compte i titular del compte. Assenyala el compte en el qual s'ha realitzat el moviment. Això és útil en el cas de comptar amb més d'un compte.
- Eines pràctiques. Com ara “Dividir amb Bizum”, “Retornar rebut”, “Veure document” o “Compartir detall”.
Quins tipus de moviments bancaris existeixen?
Els moviments bancaris més comuns són:
- Transferències, traspassos i Bizum. Una transferència bancària és una operació en la qual una persona envia o rep diners d'un compte bancari a una altra. Si aquesta operació es realitza entre comptes del mateix titular, es denomina traspàs. Quant a Bizum, és un servei gratuït que permet enviar i rebre diners de mòbil a mòbil, sense necessitat de números de compte.
- Domiciliació de la nòmina o de la pensió o altres ingressos recurrents. És possible domiciliar en el compte bancari el cobrament de la nòmina o la pensió pública de jubilació, així com altres ingressos, com ara el lloguer d'un habitatge. Contractar un compte amb nòmina ajuda a tenir una millor gestió financera.
- Gestió d'efectiu. Realitzar ingressos o retirades d'efectiu a través d'un caixer són moviments que tenen el seu reflex en el compte bancari.
- Liquidació d'interessos. Si el compte bancari ofereix alguna classe de remuneració, aquests diners s'ingressaran directament al compte i apareixerà com un moviment més.
- Domiciliació de rebuts. En aquesta categoria hi ha les despeses periòdiques de l'habitatge, com ara el rebut de la comunitat, l'aigua o la llum, així com el d'uns certs serveis com ara la piscina o la plataforma de continguts de streaming.
- Compres. El pagament de qualsevol compra amb la targeta bancària associada també es recollirà dins dels moviments del compte bancari i suposa un descens en el saldo.
- Càrrecs. El pagament mensual de la quota d’una hipoteca o d’un préstec apareix de manera automàtica com a moviment en el compte bancari.
Com consultar els moviments bancaris a través de la banca digital?
Per consultar els moviments bancaris d'un compte de manera digital, cal utilitzar el servei de banca digital o l'app del banc. Després d'introduir la clau d'accés, cal identificar l'opció ‘Comptes’, seleccionar aquella sobre la qual es vol consultar informació i, per regla general, apareixerà directament un llistat amb els últims moviments realitzats, ordenats per antiguitat i amb l'opció de jugar amb diferents filtres.
Fotografia de Freepik