Conèixer cada tipus d’habitatge és important, ja que condiciona el seu preu de venda i els impostos que caldrà pagar.
Existeixen molts tipus d’habitatge, des d’habitatges lliures de primera o de segona mà a habitatges de protecció oficial (HPO). A continuació, analitzarem els principals tipus d’habitatges que hi ha i les seves característiques.
Quins tipus d’habitatge hi ha?
Segons qui tingui la seva titularitat i d’acord amb la llibertat de venda o lloguer que existeixi, és possible parlar d’habitatges lliures o d’habitatges protegits.
Què és un habitatge lliure?
Els habitatges lliures són aquells que pertanyen a empreses o particulars i que en construir-se no han rebut cap tipus d’ajuda del sector públic, per la qual cosa el seu preu de venda es regeix per la llei de l’oferta i la demanda.
Dins el grup dels habitatges lliures, hi ha habitatges d’obra nova i de segona mà.
- Habitatges lliures d’obra nova. Tenen l’avantatge que el comprador pot entrar a viure directament al pis o a la casa, ja que, per norma general, no caldrà fer reformes i les instal·lacions, els materials i el mateix disseny són més actuals, eficients i de més qualitat que en un immoble de segona mà.
Quins impostos té un habitatge d’obra nova?
Aquest tipus d’habitatge està gravat amb l’impost sobre el valor afegit (IVA), que suposa un 10 % (excepte a les Canàries, on s’aplica l’impost general indirecte canari, IGIC, el tipus del qual és del 6,5 %).
Quant costa un habitatge d’obra nova?
El preu acostuma a ser més elevat (sobretot si la compra no es fa sobre plànol) i a no ser negociable. A més, també caldrà pagar l’impost sobre actes jurídics documentats (IAJD), que està transferit a les comunitats autònomes i varia del 0,5 % a l’1,5 % sobre el valor de referència.
- Habitatges lliures de segona mà. Malgrat que sovint requereixen fer-hi reformes, solen permetre revaloritzar de manera considerable l’immoble.
Quins impostos té un habitatge de segona mà?
Aquests habitatges es graven per l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP), que se situa entre el 4 % i el 10 % sobre el seu preu i que s’abona a la comunitat autònoma on es troba l’habitatge.
Quant costa un habitatge de segona mà?
El preu sol ser inferior i negociable en comparació amb el dels immobles d’obra nova.
Pot interessar-te: Comprar una casa d’obra nova o de segona mà?
Què és un habitatge protegit?
Els habitatges protegits o HPO compten amb finançament públic. El seu preu, per tant, és més assequible que el dels habitatges lliures, ja siguin d’obra nova o de segona mà. Els HPO compleixen unes característiques específiques, com ara les dimensions, que oscil·len entre els 70 i els 90 m², i el preu màxim de venda o renda, calculat i impost per l’Administració a través de la “qualificació provisional”, que s’atorga abans del projecte, i la “qualificació definitiva”, duta a terme després de la seva finalització.
Quant costa un habitatge de protecció oficial?
Entre els avantatges d’un habitatge de protecció oficial es troben un preu més baix i la possibilitat de beneficiar-se de les ajudes financeres que proporcionen les comunitats autònomes.
Requisits per accedir a un habitatge de protecció oficial
Un habitatge de protecció oficial s’ha de destinar al domicili habitual del comprador i no es pot vendre lliurement fins que no hagi passat un termini marcat per l’administració corresponent, que sol situar-se entorn dels 10 anys. A més, altres requisits que cal tenir en compte són:
-
Ser major d’edat.
-
Ingressos. Els ingressos dels compradors o inquilins no han de superar uns màxims establerts per l’Administració. L’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM) és un índex utilitzat a Espanya com a referència per concedir ajuts, subvencions o el subsidi de desocupació. En 2024, l’ingrés màxim dels sol·licitants correspon a 7.200 euros a l’any en 12 pagues o 8.400 euros en 14 pagues. Segons on es trobi el sol·licitant, per accedir a un habitatge de protecció oficial no es podrà superar el límit de rendes establert, que sol situar-se entre el 2,5 i 5,5 vegades l’IPREM.
-
No tenir un habitatge lliure en propietat.
-
Registre. Estar inscrits en un registre públic de demandants d’HPO, gestionat per cada regió.
-
Empadronament. Estar empadronat a la ciutat on se situa l’habitatge al qual es vol accedir.
-
Ajuts. No haver aconseguit ajuts en finançament públic d’habitatges en els últims 10 anys.
-
Primera concessió. No haver rebut una concessió d’un HPO amb anterioritat, tret que es demostri que es tracta d’un habitatge inadequat per a les circumstàncies familiars o personals.
Tipus d’habitatge de protecció oficial
Dins dels HPO, existeixen els habitatges protegits de règim especial, reservats a persones amb ingressos familiars anuals que no superin en 2,5 vegades el salari mínim interprofessional. També existeixen les promocions públiques autoconstruïdes o habitatges promoguts, la construcció dels quals està impulsada pel mateix beneficiari, que generalment ha de ser propietari del solar en el qual s’edificarà l’habitatge.
D’altra banda, cal parlar dels habitatges de preu taxat (HPT), que no han estat qualificats com a habitatges protegits, són nous o usats, amb més d’un any des de la seva construcció i als quals s’hi pot accedir amb préstecs específics qualificats, ajudes i subvencions.
Altres tipus d’habitatges protegits
A més dels HPO, a nivell estatal es troben altres tipus d’habitatges protegits, com són:
-
Habitatges de protecció pública (HPP). Pertanyen a l’Administració Pública, organismes o empreses públiques que s’encarreguen de comprar el sòl, finançar les obres i comercialitzar els immobles. Es caracteritzen per tenir un règim de protecció per a venda, ús propi o arrendament que s’estén durant 15 anys.
-
Habitatges de protecció pública bàsica (HPPB). Són iguals que els HPP, tret per la particularitat que tenen un règim de protecció de 20 anys, encara que es poden vendre abans si es compleix un preu màxim de venda legal.
-
Habitatges de protecció pública de preu limitat (HPPL). Tenen un règim de protecció de 20 anys, encara que és possible sol·licitar la seva desclassificació voluntària a partir dels 15 anys des de la seva classificació definitiva. El seu preu de venda o de lloguer està limitat per l’administració.
Si estàs pensant en comprar un habitatge, pots informar-te sobre les hipoteques del Banc Sabadell i identificar la que pot encaixar millor amb la teva situació econòmica. Si ho desitges, també podràs fer una simulació hipotecària1.
A més, t’oferim la possibilitat de consultar quan vulguis amb un expert perquè t’aconselli sense cap compromís. Pots sol·licitar una cita amb un especialista hipotecari del Banc Sabadell aquí.
1 El resultat d’aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les properes pantalles. Si desitges sol·licitar una hipoteca un cop hagis vist el resultat de la teva simulació, hauràs de contactar amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.
Fotografía de Erik Odiin en Unplash