Per accedir als fons europeus cal construir projectes que apostin per una Espanya més verda, més digital i més inclusiva.
Qualsevol empresa pot accedir al fons europeu Next Generation EU, un programa destinat a contribuir a reparar els danys econòmics i socials causats per la situació derivada de la pandèmia de la COVID-19. El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) dissenyat pel Govern d'Espanya presta una atenció especial a les petites i mitjanes empreses (pimes), atès que en 17 dels 30 components s’hi recullen iniciatives específiques orientades a la seva participació.
A quins programes poden optar les pimes i els autònoms?
Hi ha diferents programes dirigits específicament a pimes i autònoms, com, per exemple:
- El Programa Kit Digital, que pretén ajudar un milió de pimes en el seu procés de digitalització.
- El Pla d'Acció d'Internacionalització 2023-2024.
- El Programa d'Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI).
- L'Estratègia Espanya Nació Emprenedora.
En total, Espanya rebrà, fins a l’any 2026, al voltant de 200.000 milions d'euros de la Unió Europea (UE), dels quals prop de 150.000 milions provenen del fons europeu Next Generation EU; la resta correspondrà al marc financer plurianual (MFP). Aquests ajuts europeus suposen una oportunitat i un repte per a les empreses. Per això, és fonamental conèixer quin tipus de projectes poden rebre aquests fons i quines característiques han de tenir.
Pot interessar-te: Ajuts europeus per a la digitalització de les pimes
Com es pot optar als fons europeus?
El PRTR fixa que un 37 % dels diners procedents dels fons europeus es destini a la transició ecològica, un 33 % a la transformació digital i el 30 % restant a la cohesió social i territorial i a la igualtat. Per tant, perquè qualsevol empresa pugui accedir als ajuts europeus és condició necessària que els projectes s'emmarquin en alguna d'aquestes línies estratègiques.
A partir d'aquí, és possible consultar les convocatòries públiques que es van publicant periòdicament i optar a rebre finançament mitjançant una d'aquestes tres vies:
- Ajuts o subvencions directes que duguin a terme les autoritats competents, fonamentalment els ministeris, i que es poden fer per concurrència simple (se seleccionen els projectes per estricte ordre de presentació de sol·licituds fins a l'esgotament dels fons) o a través de concurrència competitiva (al millor projecte).
- Convocatòries que llancin les comunitats autònomes, que adjudicaran els fons europeus via licitació, ajut o subvenció, i que, alhora, es poden concedir per concurrència simple o per assignació directa dels ajuntaments.
- Inversió indirecta, bé mitjançant empreses públiques o de direccions generals, o mitjançant licitacions de contractes d'obra a empreses privades.
Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU
Què són, els PERTE?
Per propiciar la col·laboració publicoprivada, el Govern ha posat en marxa la figura dels Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), que persegueixen promoure el desenvolupament de projectes amb una gran capacitat d'arrossegament per a l'economia. Per garantir-ne l'eficàcia, els ministeris duen a terme peticions de manifestacions d'interès (MDI) per analitzar possibles àmbits d'actuació.
Cada PERTE és aprovat pel Consell de Ministres, amb el compromís que totes les entitats que hi participin subscriguin una sèrie de normes comunes per acreditar-se al registre estatal d'organitzacions interessades en aquest tipus de projectes.
Fins ara, els PERTE aprovats pel Govern estan centrats en el desenvolupament del vehicle elèctric i connectat, a la salut, a les energies renovables i l'hidrogen, a la indústria agroalimentària, a la nova economia de la llengua, a l'economia circular, al sector naval, a l'àmbit aeroespacial, a la digitalització del cicle de l'aigua, a la microelectrònica i els semiconductors, i a l'economia social i de les cures.
Buscar l'assessorament adequat per sol·licitar els fons europeus
Perquè s'executin amb les probabilitats d'èxit més grans les col·laboracions publicoprivades és fonamental el suport del sector bancari. En paraules de Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell, "la banca té un rol sectorial per cohesionar el teixit productiu i compta amb un valor afegit d'una xarxa de contactes a administracions, empreses i distribuïdors que s'anticipa clau per descongestionar les càrregues burocràtiques".
Així, el paper de les entitats bancàries serà clau per complementar les necessitats econòmiques que tinguin les empreses i els autònoms, acompanyant-los en tot el procés.
Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.
Fotografía de Hoan Ngọc en Pexels