matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
Ajudes Europees

Què fer per obtenir els ajuts europeus?

Bernardo Álvarez - 12/12/2023
Compartir

Els projectes relacionats amb la digitalització i la sostenibilitat seran els principals beneficiats del fons europeu Next Generation EU

Espanya podria rebre fins a 160.000 milions d’euros del fons europeu Next Generation EU, els ajuts del qual es distribuiran fins a l’any 2026 a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). Les empreses han de conèixer com es canalitzen aquests ajuts, així com les convocatòries a què poden accedir, per la qual cosa és indispensable comptar amb assessorament professional.

L’objectiu de tots aquests fons no és només ajudar les companyies a recuperar la seva activitat després de la situació derivada de la pandèmia. També estan pensats per establir les bases, a llarg termini, de l’economia del futur. Perquè una empresa pugui accedir als fons europeus, el principal requisit és que el seu negoci estigui orientat cap a la digitalització i la sostenibilitat.

Com pot una empresa obtenir els ajuts europeus?

La condició indispensable perquè una empresa pugui obtenir aquests ajuts és que compleixi amb les directrius establertes per la Unió Europea (UE) i que aportin valor a algun dels eixos del PTRT espanyol.

Existeixen diverses vies perquè una petita i mitjana empresa (pime) pugui beneficiar-se d’aquests ajuts europeus:

 • Contractes per al finançament d’actius públics a través de licitacions.
 • Subvencions per al finançament d’actius privats.
 • Subvencions directes per a adquisició d’actius privats.
 • Presentació o participació en un Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE).
 • Proveïdors de béns i serveis.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t’ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

Passos per accedir als fons europeus

Aquests són els passos que ha de fer una empresa que aspiri a obtenir els ajuts europeus:

 • Reflexió estratègica. Què aporta l’empresa als objectius d’aquests fons europeus? Quina de les seves activitats té més potencial? I què podria fer per contribuir a la modernització de l’economia espanyola?
 • Projectes que s’ajustin al PRTR. Identificar un projecte dintre de l’empresa que encaixi amb els objectius previstos en alguna de les convocatòries publicades.
 • Necessitats financeres del projecte. Redactar un document en què s’estableixin clarament les necessitats financeres que té l’empresa per poder dur a terme el projecte.
 • Impacte del projecte. Després de fixar les seves necessitats financeres, és necessari valorar l’impacte que el projecte pot tenir en els indicadors clau definits per cada convocatòria.

A més, per poder optar a una de les convocatòries del fons europeu Next Generation EU, una empresa ha de:

 • Identificar els canals d’informació, és a dir, saber on es poden trobar les bases de la convocatòria i quan es publiquen.
 • Saber quins organismes convoquen aquests ajuts.
 • Assegurar-se que la companyia és capaç d’elaborar les memòries tècniques necessàries per aspirar a l’ajut.

En últim lloc, cal recordar que l’execució del projecte aspirant ha de poder mesurar-se i verificar-se de forma objectiva. Per a fer-ho caldrà aportar les mesures amb les quals s’avaluarà la implantació del projecte.

Assessorament per accedir als fons europeus

El sector bancari està jugant un paper clau per cofinançar les inversions, canalitzar els ajuts i exercir un efecte d’amplificació. De fet, en molts projectes que no estaran coberts al 100 % pel paraigua del PRTR, els bancs poden cofinançar-los perquè puguin executar-se.

Així mateix, l’assessorament que presta un professional com ara el gestor del banc és fonamental perquè les pimes i els autònoms es preparin i accedeixin en les millors condicions a aquests ajuts europeus.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què li convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

Compartir


Link
matricula-

Descubreix les ajudes europees que impulsaran el teu negoci

El nostre equip t’acompanya pas a pas per identificar les millors ajudes per a tu i perquè la gestió i la tramitació siguin més senzilles.

Coneix-ne més sobre els Fons Next Generation EUConeix-ne més sobre els Fons Next Generation EU