A Espanya, tenir una assegurança de vida no és obligatori en una hipoteca, encara que sí s’aconsella per les cobertures que ofereix. L’única assegurança que és obligatòria contractar amb la hipoteca és la assegurança llar, ja que la legislació exigeix una cobertura contra els danys provocats per incendis.
En tot cas, encara que no sigui obligatòria, moltes entitats consideren indispensable que el propietari tingui una pòlissa de vida en actiu per concedir-li el préstec hipotecari gràcies als avantatges que aporta. Potser un dels avantatges més rellevant és que cobreix al titular en cas de defunció, el que significa que els hereus no hauran de fer front a les quotes de la hipoteca, ja que el deute amb el banc quedarà saldat.
Per a què serveix una assegurança de vida en una hipoteca
El principal benefici que ofereix assegurança de vida en una hipoteca és garantir que la persona a la qual se li va concedir el préstec hipotecari podrà fer front al pagament del deute si passa una incidència greu com, per exemple, la seva defunció. D’aquesta manera, els successors no hauran d’afrontar cap reclamació econòmica derivada de la hipoteca. La vigència d’aquesta assegurança està vinculada a la durada de la hipoteca, de manera que quan aquesta finalitzi, es pot cancel·lar o seguir amb la pòlissa en actiu si es desitja.
Habitualment, quan es contracta una assegurança de vida, com la que ofereix el Banc Sabadell, el titular sol accedir a una hipoteca bonificada, amb tipus d’interès més baixos. A través d’una hipoteca bonificada, el propietari pot aconseguir millors condicions en el préstec hipotecari com, per exemple, reduccions de fins a un punt percentual en el tipus d’interès nominal (TIN).
En qualsevol cas, si el titular vol disposar d’una assegurança de vida vinculada a la seva hipoteca, pot triar lliurement amb quin assegurador signa el contracte, i triar entre l’oferta asseguradora que li ofereix el banc que li concedeix la hipoteca o la de qualsevol altra companyia.
Què cobreix l’assegurança de vida de la hipoteca?
Tenir una assegurança de vida vinculada a la hipoteca garanteix principalment seguretat i tranquil·litat, ja que serà possible comptar amb el suport econòmic suficient per assumir el pagament del capital pendent davant qualsevol circumstància inesperada. Això vol dir, per exemple, que si el propietari de l’habitatge mor, la seva família podrà fer front a les despeses més urgents després de la defunció, així com abonar l’impost sobre successions, independentment de si és una hipoteca variable o una hipoteca a tipus fix.
El mateix passa en els casos d’invalidesa absoluta i permanent, ja que, si l’assegurat pateix una circumstància d’aquest tipus, entraran en joc aquestes cobertures per abonar el capital pendent.
Quant costa una assegurança de vida vinculada a una hipoteca?
El preu de contractar una assegurança de vida lligada a la hipoteca varia en funció del perfil del titular i de les tarifes de la companyia asseguradora amb la qual treballa el banc prestatari, per la qual cosa hauràs de tenir en compte totes aquestes variables per poder calcular el assegurança de vida de la hipoteca. De mitjana, una pòlissa d’aquest tipus oscil·la entre els 200 i els 400 euros a l’any. A més, es pot triar entre:
-
Assegurança de vida en la qual els diners assegurats són sempre els mateixos.
-
Assegurança de vida de capital decreixent, en la qual els diners assegurats es van ajustant al capital pendent d’acord amb el tipus d’interès acordat.
Quant de temps és obligatòria una assegurança de vida en una hipoteca?
En qualsevol moment el titular pot donar de baixa una assegurança de vida vinculada a la seva hipoteca, encara que abans de fer-ho és important que valori el cost econòmic, ja que si el préstec hipotecari té un tipus d’interès bonificat és possible que canviï, amb el que la seva quota podria pujar de manera rellevant.
Habitualment, per donar de baixa aquest tipus de pòlissa cal comunicar-ho formalment al banc o a l’entitat asseguradora amb, com a mínim, un mes d’antelació a la seva renovació automàtica, que sol tenir un caràcter anual.
Pots consultar quan vulguis tota la informació relativa a les hipoteques del Banc Sabadell i fer una simulació hipotecària1 per poder trobar el préstec hipotecari que millor pugui respondre a les teves necessitats. Si ja tens un préstec hipotecari i vols canviar de banc, pots subrogar la teva hipoteca.
1 El resultat d’aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les properes pantalles. Si desitges sol·licitar una hipoteca un cop hagis vist el resultat de la teva simulació, hauràs de contactar amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.
Fotografia de Juliane Liebermann a Unplash