Ampliar la hipoteca permet al seu titular allargar el termini per reduir la quantia de les quotes i augmentar així la seva liquiditat.
L’ampliació de la hipoteca és una modificació del contracte hipotecari que se sol·licita habitualment per dos motius: reduir l’import de les quotes, augmentant el termini d’amortització del préstec o perquè el titular pugui aconseguir més capital. L’ampliació de la hipoteca es fa al mateix banc s’ha contractat el préstec hipotecari a través d’un procés que rep el nom de novació.
A continuació, t’explicarem les claus principals d’una novació i com fer-la.
Com es pot fer una ampliació de la hipoteca?
L’ampliació de la hipoteca pot ser de tres tipus:
-
Ampliació de capital: s’incrementa l’import del préstec hipotecari per tenir més diners per utilitzar, per exemple, en la reforma de l’habitatge.
-
Ampliació del termini: consisteix a augmentar el nombre d’anys per tornar el préstec amb l’objectiu de pagar una quota mensual menor. En aquest cas, l’ampliació de la hipoteca no haurà de superar els 40 anys.
-
Ampliació del capital i el termini: es combina l’increment del capital del préstec amb l’augment en el termini de devolució. Això permet l’accés a nous fons ajustant la quota mensual a la capacitat econòmica del titular de la hipoteca per tornar el préstec.
Aquestes modificacions del préstec requereixen ser negociades amb el banc, que abans de donar el vistiplau a l’operació, necessita saber quin és el motiu que justifica l’ampliació i comprovar la situació financera del sol·licitant.
Quins requisits s’han de complir per ampliar la hipoteca?
Els requisits que el banc exigeix al client per concedir una ampliació de la hipoteca són:
-
Estar al corrent dels pagaments de la hipoteca que té contractada.
-
Tenir un nivell d’endeutament adequat, el que significa que no es destini més del 30/35 % dels ingressos mensuals a pagar la hipoteca o els altres préstecs.
-
Disposar d’una situació laboral estable.
-
En el cas d’ampliar el termini, que l’edat màxima per finalitzar el pagament no superi els 70 anys.
Quant costa ampliar una hipoteca?
L’ampliació de la hipoteca inclou les despeses següents per al titular:
-
Taxació de l’habitatge. Permet al banc conèixer el valor actual de l’immoble i decidir si concedeix o no la novació d’hipoteca i en quines condicions. La taxació d’un immoble sol tenir un cost que oscil·la entre els 250 i els 500 euros.
-
Comissió per novació. Aquesta comissió s’indica en l’escriptura de la hipoteca i sol rondar entre el 0 % i l’1 % de l’import pendent per pagar.
La resta de despeses, com la notaria, el Registre de la Propietat, l’impost d’actes jurídics documentats (IAJD) o la gestoria, són a càrrec del banc.
Quan convé ampliar una hipoteca?
L’ampliació de la hipoteca sol ser una opció convenient quan es necessita fer front a una despesa elevada que, al mateix temps, constitueix una inversió a llarg termini. Per exemple, per fer una reforma en l’habitatge hipotecat perquè pot incrementar el valor de la casa.
També es recomana sol·licitar una ampliació de la hipoteca quan es travessa una situació econòmica complicada perquè ampliant el termini es redueix l’import de les quotes, facilitant els pagaments mensuals.
Per contra, no és aconsellable ampliar la hipoteca per fer una despesa el valor de la qual es devalua ràpidament, com, per exemple, la compra d’un cotxe.
Existeix alguna alternativa a una novació d’hipoteca?
Si es vol fer una novació d’hipoteca un dels motius és per augmentar la liquiditat (reduint la quota del préstec hipotecari), tot i que el titular té a la seva disposició dues alternatives més:
-
Sol·licitar al banc un préstec personal. Accedeix aquí per veure els préstecs personalitzats del Banc Sabadell.
-
Canviar la hipoteca de banc a través d’un procés que es diu subrogació d’hipoteca. Si t’interessa portar la teva hipoteca al Banc Sabadell accedeix aquí i descobreix els avantatges de les nostres hipoteques a tipus fix, mixt o variable.
Si encara tens dubtes sobre la novació de la teva hipoteca o sobre si et convé una altra opció com la subrogació, recorda que, si ho desitges, també pots consultar amb un expert del Banc Sabadell perquè t’aconselli sense cap compromís. Pots sol·licitar una cita amb un dels nostres especialistes.