« TORNAR A LA PÀGINA PRINCIPAL

OCTUBRE 2014

Un exemple de professionalitat. Josep Maria Gené

Josep Maria Gené.
Llicenciat en Ciències Econòmiques. President i director esportiu d'AE Josep Maria Gené

Expliqui'ns, si us plau, la seva trajectòria professional en el món del futbol, des dels inicis fins a l'actualitat.

Vaig iniciar la meva trajectòria futbolística jugant al carrer. El meu “primer equip” va estar integrat per companys que, com jo, convertíem part d'aquest espai públic un “camp de futbol” i estructuràvem l'equip per “selecció natural”.

Després d'uns quants anys d'“autoaprenentatge”, i ja dins l'estructura federativa, vaig signar la meva primera llicència com a jugador del CF POAL (Lleida), el meu poble natal. Posteriorment, com que vaig anar a estudiar a La Salle Tarragona, em vaig integrar en l'equip d'aquest col·legi. Als 13 anys vaig fitxar per l'equip infantil del FC Barcelona. Completen aquesta vivència com a jugador RCD Espanyol, CE Europa, Club Atlètic Castellserà, Juneda CF.

La passió per aquest joc va fer que abans de finalitzar l'etapa de jugador iniciés paral·lelament la meva formació com a entrenador. La formació de futbolistes és una vocació que vaig iniciar la temporada 1981-1982 en l'equip juvenil del Club Atlètic Castellserà.

D'entrenador a seleccionador de les comarques de la Noguera-Segarra (Lleida) en el Mundialet 82, competició de categoria infantil celebrada a Catalunya i en què van participar nombrosos equips i seleccions nacionals i internacionals.

CF Montañesa, CF Damm, entrenador del Centre de Tecnificació de la Federació Catalana de Futbol i de la Direcció General de l’Esport (DGE) de la Generalitat de Catalunya a Palamós les temporades 1991-1992 i 1992-1993, membre del Comitè Tècnic de Futbol Base de la Federació Catalana de Futbol (FCF) des del 1989 fins al 1994, UE Lleida i AE Josep Maria Gené estructuren la meva trajectòria com a entrenador fins a l'actualitat.

Paral·lelament a la meva trajectòria com a futbolista, em vaig formar en l'àmbit universitari i vaig obtenir el títol de llicenciat en Ciències Econòmiques.

Sens dubte, aquesta formació universitària em va permetre desenvolupar les meves idees i estructurar les meves empreses futbolístiques per convertir la meva passió per aquest joc en projecte futbolístic.

Parli'ns del seu projecte esportiu.

El projecte futbolístic té com a objectiu ajudar a fer d'un futbolista amb ambició i talent un professional.

Per fer-ho, el 1999 creem l'Associació Esportiva Josep Maria Gené com a centre de formació de futbolistes. Amb la finalitat d'oferir als jugadors un projecte futbolístic personalitzat orientat al futbol d'elit.

I també Talent Futbol, SL. com a entitat que representa jugadors i crea oportunitats d'èxit per als nostres futbolistes. L'objectiu és incorporar en el mercat futbolístic professional i semiprofessional, nacional i estranger, els futbolistes que han finalitzat la seva formació amb un alt nivell de rendiment.

En què es basa la vostra ideologia formativa?

A oferir una qualitat adequada en la formació personal i futbolística en l'etapa juvenil.

Tenint en compte que el futbolista és al centre del procés d'aprenentatge.

Exercim les actituds i aptituds bàsiques.I donem al futbolista les claus per gestionar el seu aprenentatge per tal d'“aprendre a aprendre”.

Podria descriure el seu procés formatiu?

Desenvolupem un programa de formació d'alt rendiment en futbol que té en compte la formació integral del futbolista i proporciona a cada jugador l'oportunitat d'adquirir les habilitats i els recursos que li permetin un desenvolupament futbolístic adequat. I alhora disposem d'equips tècnics especialitzats en les diferents disciplines i optimitzem la metodologia per tal d'afavorir l'eficàcia de l'aprenentatge i gaudir-ne.

Quines característiques ha de tenir un bon jugador de futbol?

En primer lloc, ha de tenir el propòsit, la meta i la visió de ser futbolista professional. A partir d'aquí, compromís amb l'objectiu col·lectiu i amb l'individual, capacitat per a l'esforç que requereix assolir-los i afany de superació constant per evolucionar en aquesta tendència a millorar. Amb una estabilitat emocional adequada aquest perfil actitudinal descrit i aptitudinal (coneixements tàctics i intel·ligència per aplicar-los en les situacions de joc, habilitats tècniques per executar amb la pilota el que ha decidit, recursos físics i capacitats psicològiques per optimitzar l'estat de rendiment esportiu) ens acostarà al perfil del futbolista professional i, en conseqüència, a l'èxit.

Quins valors intenta transmetre'ls als seus jugadors?

Passió pel joc, viure cada moment del joc en entrenaments i partits. Cal somiar i millorar pas a pas, apostar per l'excel·lència (cada detall és important), educar en l'esforç i sacrifici, generar respecte per un mateix, pel propi aprenentatge, pels seus companys, entrenadors i jugadors contraris, mostrar solidaritat, passar-ho tan bé com es pugui i buscar la felicitat, l'alegria, el plaer (ens agrada gaudir del que fem, ja que fem el que més ens agrada).

Vostè també és representant d'alguns dels jugadors que han passat pel seu equip. Quin paper exerceix el representant en la vida esportiva dels futbolistes?

La ideologia en aquest apartat és que gestionem capital humà. Assessorem el futbolista i desenvolupem projectes futbolístics personalitzats. En resum, gestionem integralment la carrera del jugador des de la seva etapa formativa fins que finalitza la seva trajectòria professional. És un exemple d'aquesta ideologia Raúl Rodríguez, format per AE Josep Maria Gené en l'etapa cadet i juvenil i des de fa unes quantes temporades jugador del primer equip del RCD Espanyol.

Què hauria de canviar en el món del futbol?

En l'àmbit professional, hauria de disminuir la mercantilització i s'hauria de potenciar el joc a la màxima expressió. Quant al futbol base, cal millorar la capacitat per jugar bé i cada vegada millor a aquest joc i minimitzar la tendència obsessiva pels resultats immediats i col·lectius.

Des de www.aejosepmariagene.com continuarem apostant per dimensionar adequadament el joc del futbol dotant-lo de l'essència que el converteix en extraordinari, perquè els jugadors joves amb ambició, humilitat i talent en puguin gaudir, el puguin aprendre i fer-ne un projecte personal. Continuarem apostant per desenvolupar talent on n'hi hagi i generant les oportunitats adequades.

« TORNAR A LA PÀGINA PRINCIPAL