En l’actualitat, la gestió de les nostres finances personals requereix flexibilitat i dinamisme. A vegades, ens trobem amb la necessitat de canviar d’entitat bancària, una decisió que pot generar dubtes pel que fa a la gestió dels rebuts domiciliats en el compte antic.
No obstant això, amb una planificació adequada i seguint els passos correctes, aquest procés pot ser més senzill del que imagines.
Què és un rebut domiciliat?
Abans d’entrar en els detalls sobre com gestionar el canvi dels teus rebuts domiciliats al teu nou compte bancari, és important entendre què és exactament un rebut domiciliat.
Un rebut domiciliat, també conegut com a domiciliació bancària o pagament domiciliat, és un acord entre un client i un proveïdor de serveis que autoritza el proveïdor a retirar automàticament fons del compte bancari del client per pagar les factures o altres càrrecs recurrents. Aquests pagaments poden incloure factures de serveis públics com són electricitat, aigua i gas, pagaments de préstecs o hipoteques, subscripcions a serveis de telecomunicacions, assegurances, quotes de filiació i molt més.
El rebut domiciliat proporciona una forma convenient i sense complicacions de pagar factures regulars, ja que elimina la necessitat de recordar dates de venciment, emetre xecs o fer transferències bancàries manualment. Un cop establert, el pagament del rebut es fa automàticament segons el calendari acordat entre el client i el proveïdor de serveis.
A més, hi ha alguns comptes en els quals, en domiciliar els teus rebuts, l’entitat bancària et torna un percentatge de la teva factura com, per exemple, en el compte online sense nòmina i sense comissions¹, en el qual podràs gaudir d’alguns avantatges en domiciliar les teves factures de llum i gas².
Per què canviar de banc?
Hi ha diverses raons per canviar de banc. Algunes de les més comunes inclouen:
-
Comissions bancàries: buscar un banc que ofereixi millors condicions i comissions més baixes.
-
Productes i serveis: trobar una entitat que s’adapti millor a les teves necessitats financeres específiques, per exemple, no tots els bancs ofereixen una cartera de productes completa (hipoteques, préstecs, inversió, etc.).
-
Atenció al client: preferir un banc que ofereixi un servei d’atenció al client més personalitzat i eficient.
-
Proximitat: canviar a un banc que tingui oficines o caixers automàtics més prop del teu lloc de residència o de la feina.
-
Experiència negativa: és habitual voler canviar de banc a causa d’una mala experiència amb l’entitat actual.
Com gestionar el canvi de la domiciliació bancària dels teus rebuts?
Un cop hagis triat el nou banc, és normal preguntar-te com domiciliar un rebut i quins passos seguir per aconseguir-ho. Per a això, és important gestionar el canvi dels rebuts domiciliats de manera eficient per evitar inconvenients:
-
Fes un llistat amb els rebuts que vols domiciliar: una de les opcions per fer el primer pas, és consultar a través de la teva banca en línia el llistat dels rebuts domiciliats.
-
Contacta amb cada proveïdor: posa’t en contacte amb cadascun dels proveïdors dels serveis que tens domiciliats (electricitat, aigua, telèfon, gimnàs, etc.) i informa’ls del canvi de compte bancari. Proporciona les dades del teu nou compte perquè actualitzin la informació de cobrament. Actualment, la majoria d’aquests proveïdors tenen l’opció de canviar les teves dades de facturació a través de la seva pàgina web o app.
-
Confirma el canvi: verifica amb cada proveïdor que el canvi de domiciliació s’ha fet correctament i revisa el primer mes perquè tots els rebuts s’estiguin pagant des del nou compte bancari.
-
Cancel·la el teu compte antic: per a aquest últim pas, cal que t’esperis un temps per assegurar-te que no queda cap rebut per canviar ni cap deute per pagar des del teu compte antic. Un cop ho hagis confirmat, ja el pots cancel·lar!
Molts bancs ofereixen eines i recursos per facilitar el procés de canvi de comptes. Aquests poden incloure serveis d’assistència personalitzada, formularis predefinits per notificar als teus proveïdors el teu canvi de compte, i consells útils per gestionar el procés de manera eficient.
Pot interessar-te: Sol·licitud de canvi de domiciliació dels rebuts del Banc Sabadell, i oblida’t de les complicacions associades a aquest procés!
Consells addicionals per domiciliar els teus rebuts amb èxit
-
Fes el canvi amb temps: no esperis a l’últim moment per gestionar el canvi de rebuts domiciliats. És recomanable fer-ho amb almenys un mes d’antelació.
-
Guarda els comprovants: conserva els comprovants de les sol·licituds de canvi de domiciliació que facis amb el teu antic banc i/o amb els proveïdors.
-
Organitza’t: crea una llista amb tots els proveïdors dels serveis que tens domiciliats i les dades de cadascun (nom, número de compte, import del rebut, etc.).
- Contacta amb el teu nou banc si tens dubtes: si tens alguna pregunta durant el procés de canvi de rebuts domiciliats, no dubtis a contactar amb el teu nou banc perquè t’ofereixin assistència.
Canviar de banc i domiciliar els pagaments no ha de ser un procés complicat. Seguint aquests passos i consells, podràs gestionar el canvi dels teus rebuts domiciliats de manera senzilla i eficient, i assegurar-te que els teus pagaments es facin sense problemes al teu nou compte bancari.
¹Sense comissions d’administració ni de manteniment. Condicions de rendibilitat per a les altes entre el 3 de maig de 2024 fins al 31 de maig de 2024. Exemple representatiu calculat per al període del 31/05/2024 al 31/05/2025 per a un saldo mitjà mensual conjunt de la Cuenta Online i de la/s Cuenta/s Ahorro associats de 20.000 €: TAE 3,062 % calculada tenint en compte el TIN del 6,0 % durant els tres primers mesos i per als mesos restants el TIN del 2,0 %, que correspon a la remuneració actual del compte exclusivament, i pot variar segons les condicions del mercat. Interessos liquidats l’any: 601,64 €. Liquidació mensual. Consulta el detall de la promoció aquí.
² Devolució del 3 % de l’import dels rebuts a nom dels titulars carregats al compte durant cada trimestre natural i que corresponguin a companyies de subministrament d’electricitat i/o gas. L’abonament es farà trimestralment, com a màxim el dia 15 (o el dia hàbil anterior) del mes natural següent a la finalització del trimestre natural en el qual s’hagi efectuat el càrrec dels rebuts. D’acord amb la normativa de l’impost sobre la renda de les persones físiques, l’import resultant d’aplicar la devolució del 3 % dels rebuts es considera rendiment de capital mobiliari subjecte a retenció al tipus del 19 % actualment vigent.