matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances

Què passa si la taxació de l’habitatge és més alta o més baixa que el preu de venda?

Carlos S.Ponz  - Sun Sep 15 09:43:59 CEST 2024
Compartir

Fer una taxació de l’habitatge és imprescindible per poder contractar la hipoteca. El nou propietari és el responsable de pagar-la, d'acord amb la Llei hipotecària. Tot i això, és important que el valor que sorgeixi de la taxació sigui el més semblant possible al preu de compravenda de l'immoble, ja que, tant si és superior com si és inferior, té la seva transcendència. A continuació, t’expliquem què passa si la taxació de l'habitatge difereix del preu de compravenda.

Taxació d'un habitatge: què és

La taxació d’un habitatge inclou, entre altres elements, el valor de mercat de l’immoble, la superfície de la casa, els possibles errors en la valoració cadastral i en les escriptures, l'estat de conservació de l'actiu, els riscos de l'entorn i l'adaptació a la normativa urbanística. El seu cost ronda entre els 300 i els 600 euros.

Els tres elements fonamentals per calcular el valor d'una taxació són:

  • Ubicació de l’immoble. És clau per concretar una forquilla de preus concreta en funció de la demanda que hi hagi a cada lloc. 

  • Característiques de l'habitatge. Implica conèixer els metres quadrats de la casa, l'antiguitat i l'estat de conservació. També influeix la qualitat de la construcció segons el tipus d'habitatge i altres qüestions com ara la disponibilitat d'ascensor a l'edifici o si disposa de terrassa o no.

  • Edifici. En especial, l'amplitud i la qualitat de les zones comunes de l'edifici, com ara el portal, els jardins, les pistes esportives o la piscina.

Una taxació hipotecària l'ha de fer sempre un taxador homologat pel Banc d'Espanya. Habitualment, el banc que concedirà la hipoteca envia un taxador de la seva confiança, encara que el futur propietari també té la potestat de contractar un taxador homologat. Un cop seleccionat el taxador, concretarà una visita a l'immoble per mesurar totes les habitacions i fer fotografies. Amb aquesta informació i d'acord amb les condicions i els paràmetres del mercat treballarà en l'informe de taxació de l'habitatge.

Què passa si la taxació és més alta que el preu?

Si el valor de la taxació és més gran que el de compravenda, vol dir que el comprador ha adquirit l'immoble a un preu barat. Aquest fet, en aparença beneficiós, pot comportar també algun risc, un dels més importants, que l'Administració determini que el comprador haurà d'abonar un pagament més gran en l'Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP), ja que el preu de la compravenda és massa lluny del preu objectiu de mercat.

En cas que passi això, és probable que l'Agència Tributària reclami al comprador una liquidació complementària que reflecteixi la diferència entre l'ITP inicial que s'ha abonat i el que s'estima que s'hauria d’haver pagat realment.

A més, cal tenir en compte que a l'hora de demanar una hipoteca, el finançament que concedeix el banc serà del 80 % del valor de taxació o de compravenda (el que sigui menor de tots dos). 

Què passa si la taxació és més baixa que el preu?

Per contra, si el valor de la taxació està per sota del preu de compravenda, és probable que el finançament hipotecari que s'obtingui sigui més baix del que és aconsellable, per la qual cosa el nou propietari podria haver de disposar d'un estalvi previ més gran per completar la compra de l’immoble. 

És a dir, que en comptes d'un 20 % d'estalvi previ més prop d'un 15 % per a les despeses associades, el titular de la hipoteca és probable que hagi de comptar amb un percentatge més gran de coixí per poder dur a terme la compravenda i la resta de tràmits administratius.

Fotografia de Freepik
Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i explora les teves opcions hipotecàries amb flexibilitat.

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca

L'últim

Empreses   - 17/06/2025

Quins tipus de finançament per a startups hi ha? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Negoci internacional   - 16/06/2025

Avals i garanties en negoci internacional Negoci Internacional, Banc Sabadell

Llegir article
Estalvi, inversió i jubilació   - 13/06/2025

Com aplicar el repte del cèntim per estalviar? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article