Un préstec per a un terreny permet obtenir finançament per comprar sòl. Descobreix les claus d’aquest tipus de préstec.
Un préstec per a la compra d’un terreny finança l’adquisició d’una parcel·la. A continuació, t’expliquem els detalls d’aquests préstecs, els requisits i les alternatives.
Què és un préstec per comprar un terreny
Com aconseguir un préstec per comprar un terreny
Fer la sol·licitud del préstec és un procés senzill que sol poder tramitar-se online. Encara que és possible que el banc pugui necessitar informació i que es compleixi amb una sèrie de requisits per a la seva aprovació:
-
Disposar d’informació específica sobre el terreny. Com la seva ubicació, l’estat en el qual es troba o si té alguna càrrega.
-
Demostrar una capacitat d’endeutament. El Banc d’Espanya recomana que la capacitat d’endeutament, és a dir, el capital màxim que és possible endeutar-se sense posar en risc l’economia personal, no superi mai el 35 % dels ingressos nets mensuals. En aquest percentatge es troben la quota del préstec, i també altres compromisos que es puguin tenir en actiu.
-
Situació econòmica estable. El banc valora especialment l’historial creditici del sol·licitant, la seva estabilitat laboral i econòmica, així com la tinença d’altres actius en propietat, com a immobles o un altre tipus d’inversions financeres.
Quines despeses té comprar un terreny?
Pel que fa a les despeses associades a la compra d’un terreny que haurà d’afrontar el propietari, cal destacar:
-
Despeses de compravenda del terreny, entre els quals es troben la notaria, la inscripció de la finca al Registre de la Propietat i el cost de la gestoria.
-
Despeses del préstec on el titular només ha d’abonar la taxació del terreny i la còpia de l’escriptura.
Tipus de terrenys i els seus préstecs
Existeixen tres tipus de sòl: urbà, urbanitzable i no urbanitzable. Aquest últim també es coneix com a rústic:
-
Sòl urbà. És el sòl edificable i té els permisos necessaris per construir-hi, ja que disposa de les infraestructures adequades per a la vida humana, com és el sanejament, les vies d’accés o connexions d’aigua. És el tipus de sòl més car.
-
Sòl urbanitzable. És el conjunt de terrenys que un municipi considera que podran convertir-se en sòl urbà en un futur, quan les necessitats de creixement de la població així ho exigeixin. En aquest moment, serà possible sol·licitar els permisos pertinents per poder edificar.
- Sòl rústic. És el sòl que, en principi, no es pot urbanitzar perquè està protegit (per tenir un valor agrícola, forestal o ramader), té altres usos, principalment, agropecuaris o perquè no és apte per a l’ús humà pel risc que suposa.
Préstecs per a terrenys urbans o urbanitzables
Per finançar la compra d’un terreny urbà o urbanitzable és possible sol·licitar un préstec per a terrenys, però el futur propietari també pot optar per una hipoteca autopromotor o un préstec personal.
Préstecs per a terrenys rústics
Si no es tenen els permisos per edificar, és probable que el propietari d’un terreny rústic només pugui triar entre un préstec per a terrenys o un préstec personal. Segons el seu nivell d’estalvis previs i la seva capacitat d’endeutament, haurà de decidir quin li convé triar.
Quines alternatives als préstecs per a terrenys existeixen?
Si, a més de comprar un terreny es vol finançar el futur immoble, habitualment es recorre a una hipoteca autopromotor. Aquí t’expliquem les diferències que existeixen entre sol·licitar al banc un préstec per a terrenys o una hipoteca autopromotor:
-
Risc. Mentre en qualsevol hipoteca la principal garantia és l’habitatge que s’està finançant, en un préstec per a terrenys la garantia és el terreny, el valor del qual és habitualment molt inferior al d’un immoble.
-
Finançament. Mentre un préstec per a terrenys finança la compra de sòl, una hipoteca autopromotor ofereix finançament per, com a màxim, el 80 % del valor de taxació estimat de l’immoble quan estigui acabat.
-
Documentació. Una hipoteca autopromotor exigeix presentar al banc més documentació, com la llicència de construcció per fer l’obra prevista, tenir un projecte elaborat per un arquitecte i validat pel Col·legi d’Arquitectes, posseir el certificat d’eficiència energètica de la futura casa o disposar d’un pressupost d’execució de l’obra.
-
Qualificació del terreny. Per concedir una hipoteca autopromotor és imprescindible demostrar que el terreny és de la nostra propietat, i també que és urbanitzable, cosa que no és tan necessari en un préstec per a terrenys.
-
Recepció dels diners. En un préstec per a un terreny el titular obté tot el capital alhora, mentre que en una hipoteca autopromotor l’entitat lliurarà gradualment els diners a mesura que es compleixin les diferents fases de l’obra.
-
Termini de devolució. Un préstec per comprar un terreny sol tenir un termini màxim de devolució d’entre 8 i 10 anys, mentre que una hipoteca autopromotor compta habitualment amb un termini de devolució que pot arribar als 30 anys.
En tot cas, si ho desitges, també pots consultar amb un expert perquè t’aconselli sense cap compromís. Pots sol·licitar una cita amb un gestor especialista del Banc Sabadell aquí.
Fotografía de Daniel McCullough en Unplash