matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
Empreses

Millorar les solucions de cobrament i de pagament d’una pime

Banc Sabadell, Publicitat - 10/12/2024
Compartir

Una gestió eficient de les solucions de cobrament i de pagament per part d’una empresa permet millorar el control de la tresoreria. La liquiditat és especialment important en el cas de les empreses petites i mitjanes (pimes), que solen tenir recursos més limitats i que, en el cas d’Espanya, representen el 99 % del teixit empresarial. Tot seguit, analitzem quines són les principals solucions de cobraments i de pagaments que les pimes tenen a disposició.

En què consisteix la gestió de cobraments i de pagaments en una pime?

La gestió de cobraments i de pagaments en una empresa comprèn totes les tasques administratives i financeres que formen part de la tresoreria. Té com a missió principal contribuir a la millora del control i a la planificació en el cobrament de factures a clients i en el pagament a proveïdors.

Una gestió adequada dels cobraments i dels pagaments en una pime permet:

  • Gestionar de manera més eficient la liquiditat.
  • Garantir l’operativa diària de l’empresa; especialment, en els pagaments que vencen a curt termini.
  • Reduir les necessitats de finançament, i això pot repercutir de manera positiva en la rendibilitat de l’empresa.
  • Poder complir les dates de pagament dels deutes que es tinguin actius.
  • Exercir més control dels deutes i augmentar la capacitat d’endeutament de la companyia.
  • Tenir més control de les operacions que es fan, ja que permet el seguiment en temps real de l’estat dels cobraments.

La digitalització en la gestió de cobraments i de pagaments en una empresa permet automatitzar molts d’aquests processos, la qual cosa es tradueix en estalvi de costos, i contribueix a minimitzar les errades humanes pròpies de la supervisió comptable.

Com es pot millorar la gestió de cobraments en una pime?

Entre les principals eines de què una empresa pot disposar per millorar la gestió dels cobraments hi ha les següents:

  • TPV. L’ús d’un TPV ajuda a agilitzar les vendes, fer cobraments immediats i evitar incidències amb els diners en efectiu.
  • Càrrecs directes SEPA. SEPA és la zona única de pagaments en euros. Els Càrrecs directes SEPA permeten a una pime millorar els cobraments, ja que és una forma ràpida de cobrar un deute mitjançant rebut electrònic. Consisteix en el fet que una empresa, havent rebut prèviament l’autorització del client mitjançant la signatura d’un mandat, cobra en el compte bancari de què el client és titular.
  • Remesa de xecs. Una remesa és un document pel qual s’emet l’ordre adreçada al banc perquè gestioni el cobrament o el pagament d’un conjunt de compravendes ja fetes. La remesa de xecs permet estalviar temps i costos administratius mitjançant el servei online que el banc ofereix.
  • Transmissió de fitxers per canals directes. Permet enviar missatges i fitxers estandarditzats per una via automàtica segura. Així, és possible gestionar un nombre elevat d’operacions sense haver de recórrer a la banca digital.
  • Descompte comercial. En un descompte comercial, l’empresa presenta un títol de crèdit al banc perquè li avanci l’import del crèdit que encara no ha vençut. El banc s'ocupa de la gestió dels drets de cobrament al deutor a canvi del total dels diners menys els interessos que es generin en l'operació i les despeses de gestió.
  • Factoring. Permet a una empresa obtenir liquiditat immediata a partir dels seus comptes per cobrar. Consisteix en la cessió al banc dels drets de cobrament de les factures, i el banc en gestiona el cobrament. 
  • Forfaiting. Consisteix en la venda de documents financers de venciment a termini llarg i mitjà, normalment en operacions amb països que presenten un risc elevat.

Com es pot millorar la gestió de pagaments en una pime?

Per millorar la gestió de pagaments en una pime, pot ser bona idea fer servir un software específic que, per exemple, permeti automatitzar certs pagaments recurrents, com ara la gestió de les nòmines i el pagament de lloguers i subministraments o de les subscripcions.

Hi ha solucions i eines per millorar la gestió dels pagaments en una empresa; per exemple:

  • Targetes. Hi ha diferents models de targetes per a les empreses, dissenyats per facilitar la gestió financera dels seus projectes. Així, és possible oferir més agilitat i seguretat en els cobraments.
  • Pagaments domiciliats. Permet facilitar el pagament als proveïdors i reduir els costos administratius. També és possible, mitjançant els pagaments domiciliats, revocar les ordres de pagament abans que vencin.
  • Xecs i pagarés. Es poden emetre xecs i pagarés personalitzats a través del servei digital del banc, i aconseguir així la màxima garantia de cobrament. 
  • Nòmines. Digitalment, a través del banc, és possible gestionar les nòmines en una empresa, la qual cosa afegeix agilitat i rapidesa tot mantenint el nivell de seguretat màxim.
  • Pagament d’impostos i assegurances socials. Una pime pot pagar online els impostos més rellevants, tant estatals com autonòmics i municipals. Aquests pagaments es fan de manera segura, amb confirmació del pagament i obtenció de l’NRC.
  • Transferències. Es poden fer traspassos entre els comptes d’una empresa, i fer qualsevol transferència nacional en temps real: comuna, urgent o immediata. A més, es poden gestionar de manera unitària o mitjançant un fitxer que permet un enviament massiu.
  • Línia de crèdit. El banc posa a disposició de l’empresa una quantitat de diners determinada durant un termini estipulat, i sols s’hauran de pagar interessos per la quantitat que es faci servir.

Segons l’activitat a què es dedica i les seves característiques, cada empresa té unes necessitats específiques per millorar l’eficiència en la gestió dels cobraments i dels pagaments. Per això, recórrer a l’assessorament d’un professional de banc pot ser adequat per trobar les millors solucions per al seu negoci.

Fotografía de Freepik
Compartir


Link
matricula-

Portem més de 140 anys al costat de les empreses

Creiem que la millor manera d'ajudar-te a créixer és involucrar-nos com si fóssim part del teu equip. Per això, sempre tens un gestor i especialistes per oferir-te solucions a mida, sigui quina sigui la mida i el sector del teu negoci.

Saber mésSaber més

L'últim

Comptes i targetes   - Mon May 19 13:47:00 CEST 2025

M’ha caducat la targeta bancària, què he de fer? Banc Sabadell, Publicitat

Habitualment, abans que caduqui una targeta bancària, sigui de crèdit o de dèbit, el banc n’envia una de nova al seu titular. A continuació, expliquem què fer quan s’acosti el venciment d’una targeta bancària i quins passos cal seguir en cas que se’n desitgi sol·licitar una de nova.

Quan caduca una targeta bancària?

Totes les targetes bancàries tenen una data de caducitat, que pot trobar-se a l’anvers de la targeta física o l’apartat de detalls de la targeta de l’app del banc. Per regla general, apareix en format MM/AA (mes/any) i deixa de funcionar l’últim dia del mes indicat. És a dir, si una targeta caduca el 05/25, es podrà utilitzar fins al 31 de maig de 2025.

És possible utilitzar una targeta bancària caducada?

No és possible utilitzar una targeta bancària caducada. És important tenir en compte que:

  • No es podrà pagar a botigues físiques o en línia.
  • No es podrà retirar efectiu en caixers automàtics.
  • Les subscripcions o els pagaments automàtics podrien fallar si estan vinculats a la targeta caducada.

Per això, és recomanable disposar d’una nova targeta almenys uns dies abans que l’antiga expiri. I és fonamental actualitzar com més aviat millor les dades de la nova targeta a tots els serveis on hi estigui registrada (plataformes de streaming, apps, subscripcions, etc.).

Com es renova una targeta?

Per regla general, quan una targeta de dèbit o de crèdit, és a punt de caducar  el banc envia una nova targeta al domicili del titular. Aquest procés sol començar unes setmanes abans de la data de caducitat, per la qual cosa en la majoria dels casos no és necessari fer res.

En el cas que no arribi amb la suficient antelació, és recomanable:

  • Contactar amb el banc per verificar l’estat de l’enviament.
  • Sol·licitar un duplicat en cas de pèrdua o si la targeta s’ha enviat a una adreça incorrecta.

Mentrestant, el client pot fer ús de la seva targeta virtual vinculada al servei de pagament mòbil (com ara Apple Pay o Google Wallet).

Consells per renovar una targeta caducada

El procés de renovació d’una targeta caducada és senzill i en la majoria dels casos no requereix cap acció per part de l’usuari. Tanmateix, és útil seguir una sèrie de recomanacions per evitar possibles errors: 

  • Revisar l’adreça postal a l’app del banc, de manera que s’asseguri que la targeta arribarà al domicili correcte.
  • Activar la nova targeta tan bon punt es rebi.
  • Destruir l’antiga targeta.
  • Actualitzar les dades de pagament a les plataformes on s’utilitzi la targeta.

Què fer amb una targeta bancària ja caducada?

El més recomanable amb una targeta bancària ja caducada és portar-la a una oficina del banc perquè la reciclin de forma segura i confidencial. Si es vol destruir personalment, el Banc d’Espanya recomana no llençar-la a cap dels contenidors de residus urbans, sinó trencar-la en trossets i dur-la a un punt net. Les targetes bancàries estan fetes de diferents elements, com ara alumini o coure, que fa que sigui recomanable reciclar-les per protegir el medi ambient.
Fotografia de Freepik


Llegir article
Comptes i targetes   - Mon May 19 11:57:56 CEST 2025

¿Què és la banca digital? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Empreses   - Thu May 15 18:29:16 CEST 2025

Assegurances per al teu negoci o franquícia: la importància d’estar ben protegit Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article