matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances

FIPRE d'una hipoteca: què és?

Carlos S. Ponz - 27/09/2024
Compartir

Per facilitar la presa de decisions del futur propietari d’un habitatge, abans de triar subscriure la hipoteca amb la qual en finançarà la compra, el banc li facilitarà una sèrie de documents que recullen la informació necessària per comprendre les condicions del préstec. Un dels primers serà la Fitxa d’Informació Precontractual (FIPRE) que, encara que té un caràcter merament informatiu, és fonamental per conèixer les característiques bàsiques de la hipoteca.

A continuació, t’expliquem detalladament què és la FIPRE i quina informació incorpora.

Què és la FIPRE?

Si penses contractar una hipoteca, la FIPRE és clau, i és que, tot i no ser vinculant, conté informació clau sobre un préstec hipotecari, com ara el tipus d'interès, el tipus d’hipoteca (si és a tipus fix, a tipus variable o mixta), l’índex de referència i el diferencial (si es tracta d’una hipoteca variable o d'una hipoteca mixta), el termini d’amortització, les comissions, les despeses de taxació i, si n’hi ha, els productes vinculats que es puguin contractar. 

Per norma general, el banc prepara la FIPRE després d’haver estudiat la situació econòmica i la solvència de la persona que sol·licita una hipoteca.

Quina documentació cal presentar per formalitzar la FIPRE?

Perquè el banc pugui entregar la FIPRE al futur propietari, primer cal fer la sol·licitud de la hipoteca; aleshores, perquè aquest pugui dur a terme l’estudi de viabilitat, s’haurà de presentar diferent documentació, tant de caràcter personal com en relació amb l’operació de compravenda de l’immoble:

  • Document Nacional d'Identitat (DNI) o Número d'Identificació Fiscal (NIF).

  • Si s’és treballador per compte d’altri, cal aportar la declaració de la renda completa del darrer any i, almenys, les dues darreres nòmines. En relació amb els treballadors per compte propi, cal presentar la declaració de la renda dels dos darrers exercicis, els pagaments trimestrals de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de l’any en curs i els rebuts de pagament a la Seguretat Social més recents.

  • Justificació d’altres ingressos, com ara lloguers, comissions, els interessos de comptes reflectits a l’IRPF o les hores extres reflectides a la nòmina.

  • Els últims dos rebuts dels pagaments periòdics que es tinguin indicant, si n’hi hagués, els saldos pendents d’amortització (a hipoteques, préstecs personals, crèdits, targetes, pensions compensatòries i alimentàries, pagament de lloguers, altres deutes).

  • L’històric de la vida laboral.

  • Un extracte bancari dels darrers sis mesos del compte on estigui domiciliada l’operativa domèstica per al pagament de rebuts o els ingressos de la nòmina.

  • Justificant del preu de compravenda de l’habitatge, el DNI o el NIF dels intervinents, el seu estat civil i el percentatge d’adquisició dels titulars.

  • Un certificat del deute pendent.

Quins altres documents entrega el banc al futur titular de la hipoteca?

Si la persona interessada a subscriure la hipoteca vol continuar amb el procés de sol·licitud de la hipoteca després d’analitzar la FIPRE, el banc prepararà la Fitxa Europea d’Informació Normalitzada (FEIN), que sí que té caràcter vinculant. En aquest document es troba la següent informació:

  • L’import total de la hipoteca.

  • El termini de devolució del préstec.

  • El valor de l'immoble i el percentatge prestat.

  • La periodicitat de pagaments i el nombre de quotes.

  • L’import de cada quota i com i quan poden variar.

  • El tipus d’interès que s'aplicarà i si és una hipoteca fixa, una hipoteca variable o mixta.

  • La taula d'amortització, incloent-hi els interessos i quant capital s'amortitza en cada quota.

  • El reemborsament anticipat, incloent-hi les conseqüències i les comissions en cas que s'amortitzi la hipoteca.

  • Els drets del prestatari, com ara el dret de desistiment i el dret de portabilitat.

Juntament amb aquesta fitxa, també se’n rebrà una altra, la Fitxa d’Advertiments Estandarditzats (FiAE). En aquesta fitxa s’hi reflecteixen les conseqüències legals si es produeix un incompliment del contracte, així com els requisits formals per a l’amortització parcial o total del préstec hipotecari.

És obligatori que el client rebi, almenys amb 10 dies d'antelació a la signatura de la hipoteca a la notaria, la FEIN i la FiAE, amb l'objectiu que pugui estudiar amb prou temps les condicions del préstec.

Fotografia de Freepik

Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i explora les teves opcions hipotecàries amb flexibilitat.

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca

L'últim

Empreses   - 17/06/2025

Quins tipus de finançament per a startups hi ha? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Negoci internacional   - 16/06/2025

Avals i garanties en negoci internacional Negoci Internacional, Banc Sabadell

Llegir article
Estalvi, inversió i jubilació   - 13/06/2025

Com aplicar el repte del cèntim per estalviar? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article