Analitzar el mercat, conèixer la urgència que té el propietari per vendre o saber quina és la situació de la demanda immobiliària són algunes claus per intentar rebaixar el preu d’un habitatge. En general, qualsevol propietari que té un immoble a la venda sol estar disposat a escoltar ofertes sempre que es tracti de compradors solvents que puguin tenir accés a finançament i que facin una proposta econòmica d’acord amb les seves expectatives.
A continuació, t’oferim algunes recomanacions amb les quals intentar baixar el preu del teu futur habitatge durant el període de negociació.
Quina informació és important per intentar rebaixar el preu d’un habitatge?
Negociar al mercat immobiliari sol ser dur i habitualment premia aquells que més informació manegen i, sobretot, els que millor la utilitzen.
-
Preus de mercat. Prepara’t bé, per exemple, rastrejant la zona, mirant pisos similars i comparant preus. Els portals immobiliaris permeten rebre alertes de nous pisos, desar els favorits i fer-ne un seguiment per saber si es produeixen canvis en els preus.
-
Temps de venda. És essencial saber quant de temps porta a la venda. Tot i que el temps que es triga a comprar una casa depèn de molts factors, al principi del procés és habitual que el venedor demani el preu màxim. Però, a mesura que no es troba comprador, és molt més fàcil que es presti a aplicar una rebaixa en el preu de la casa.
-
Estat de l’habitatge. És clau sol·licitar al Registre una nota simple. En ella trobaràs informació que pot ser molt útil. Per exemple, si hi ha càrregues sobre l’habitatge: continua hipotecat? té algun deute pendent? Així mateix, sabràs qui són els propietaris de l’immoble. Tot això et donarà pistes per veure si pots ajustar més o menys el preu.
Què és important tenir en compte sobre l’habitatge abans de demanar una rebaixa?
Aprofita les visites per fixar-te bé en possibles desperfectes a l’habitatge (terres, parets, banys, etc.). Encara que canviar la caldera, l’aire condicionat, fer reparacions de fontaneria o renovar la instal·lació elèctrica et pugui semblar una minúcia en comparació amb el que pagaràs pel pis, aquest tipus de reformes al final suposen força diners. Aquestes qüestions et donaran arguments per oferir al propietari menys diners dels que demana.
Tingues en compte també si l’edifici o el barri tenen mancances, com ara pocs serveis de transport o escoles, o si la finca només té un ascensor. De tota manera, fes servir la psicologia a l’hora d’assenyalar la quantitat de defectes que li trobes o semblarà que realment no tens interès per l’habitatge.
Per què és clau tenir un pressupost abans de fer una oferta per una casa?
Abans de negociar el preu d’un habitatge, fins i tot abans de posar-te a buscar casa, és important fixar el teu pressupost màxim. Has de saber que, en cas de sol·licitar una hipoteca, el banc et concedirà, com a màxim, el 80 % del valor de l’habitatge o de taxació (el que sigui menor). A partir d’aquí és interessant fer una simulació hipotecària1 per saber quin preu et pots permetre pagar per la teva futura casa.
Negociar el preu de l’habitatge amb el propietari o amb la immobiliària?
És el propietari de l’habitatge qui prendrà la decisió final sobre el preu de compravenda. És a dir que, encara que l'agent immobiliari pot resultar una figura molt útil per aconseguir informació (saber si s’han rebut altres ofertes o quines són les prioritats), la decisió sempre la prendrà el propietari de la casa. A més, el propietari de l’habitatge sempre tindrà més necessitat i pressa per vendre que una agència immobiliària, que té molts altres clients.
Com fer la millor oferta de compra al propietari d’un habitatge?
En realitzar una oferta, ofereix sempre una mica menys del que estàs disposat a donar. És clau negociar amb cert marge de maniobra. Per exemple, si n'estàs disposat a pagar 200.000, proposa 190.000. Possiblement el propietari haurà pujat una mica la xifra inicial i així tots dos quedareu contents.
I recorda negociar sempre amb bon ànim. Hi ha compradors que no van pensar mai que aconseguirien una baixada del 30 % i propietaris que van creure que podrien vendre molt per sobre del que finalment en van treure. En el preu de compravenda sempre hi ha una part subjectiva que pot jugar a favor teu.
Fotografia de djedj a Pixabay