matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Préstecs personals i crèdits Hipoteques Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
Ciberseguretat

Com puc crear contrasenyes segures

Carlos S. Ponz - 15/08/2024
Compartir

Descobreix com crear i gestionar contrasenyes per a tenir la màxima seguretat a l'hora de fer qualsevol operació online.

Per garantir la màxima seguretat possible en qualsevol operació online, és necessari establir una contrasenya d'accés prou sòlida. Com és una contrasenya segura?, quants caràcters té una contrasenya segura?, cada quant s'ha d'actualitzar? A continuació, t'oferim algunes recomanacions per a crear i gestionar contrasenyes de manera segura.

Com puc crear una contrasenya segura?

Entre les principals recomanacions per a comptar amb contrasenyes segures, cal destacar:

  • Combinació robusta. Sempre has de triar una contrasenya que combini majúscules, minúscules, números i caràcters especials. Un truc per memoritzar contrasenyes complexes consisteix a recórrer a regles mnemotècniques com a poemes, inicials, lletres de cançons o alguna altra frase que et resulti familiar i que inclogui algun número.

  • Extensió suficient. Sovint se sol·licita un mínim de caràcters per accedir-hi. Per exemple, per entrar en l'app de Banc Sabadell o a l'àrea privada de la pàgina web és aconsellable disposar d'una contrasenya que contingui com a mínim vuit dígits. Com més llarga i complexa sigui una contrasenya, millor. 

  • Evitar la simplicitat. Es desaconsella utilitzar paraules comunes en qualsevol idioma, noms propis, llocs, números de telèfon, números consecutius, tecles consecutives del teclat i dates de naixement.

  • No repetir. Les contrasenyes han de ser úniques, així que hem d'utilitzar claus diferents per a cadascun dels serveis en els quals estiguem donats d'alta. En cas contrari, el robatori de la clau d'un servei permetria l'accés a la resta. Tampoc utilitzis sèries lògiques cada vegada que actualitzis una contrasenya, és a dir, que la nova contrasenya no se sembli o guardi una lògica amb l'anterior.

Creus que t'han pogut robar la clau d'accés al teu espai de Banc Sabadell? Canvia la teva contrasenya d'accés a la teva banca online

Com puc gestionar les contrasenyes de manera segura?

A més, perquè les teves contrasenyes siguin les més segures possibles, és important gestionar-les de manera adequada. Per a això, és clau:

  • Modificar la contrasenya periòdicament. És fonamental que modifiquis periòdicament la contrasenya d'accés i que utilitzis una diferent per a cadascuna dels teus comptes. 

  • No compartir la teva contrasenya amb ningú. És important que no comparteixis les teves contrasenyes ni dades confidencials, com a claus d'operacions o dades de les teves targetes (PIN, CVV o numeració), encara que sembli que qui t'ho sol·licita és el mateix banc. Actualment els ciberdelinqüents desenvolupen sofisticats mètodes per a enganyar-te, com ara el vishing

  • Gestiona les teves contrasenyes correctament. És important no apuntar les contrasenyes en cap lloc físic. Com a alternativa, existeixen programes de gestió de contrasenyes amb els quals ja no és necessari haver de memoritzar-les.

Pot interessar-te: Cinc consells per a augmentar la seguretat dels teus comptes

Contrasenyes segures: exemples

Existeixen diferents fórmules per generar una clau d'accés segura. Com apuntàvem a dalt, una molt recurrent i fàcil d'aplicar són les regles mnemotècniques. Es tracta d'estratègies basades en la memòria i l'associació d'idees per a generar contrasenyes sòlides i difícils d'endevinar. Per exemple:

  • Selecciona una frase que puguis recordar fàcilment i que tingui, com a mínim, 8 caràcters. Per exemple: la meva contrasenya segura

  • Ajunta les paraules: lamevacontrasenyasegura

  • Usa majúscules per a la primera lletra de cada paraula: LaMevaContrasenyaSegura

  • Afegeix un número al final o al principi: MiContraseñaSegura4

  • Incorpora un caràcter especial al principi o al final: @LaMevaContrasenyaSegura4

Vols saber més sobre seguretat a Internet? Descobreix com pots fer que la teva banca digital sigui més segura

Si tens qualsevol tipus de dubte, Banc Sabadell disposa d'un equip d'atenció a la teva disposició 24x7 en el telèfon 963 085 000.

Fotografia de Freepik
Compartir


Link
matricula-

Creus que la seguretat dels teus comptes s'ha vist compromesa?

Accedeix al nostre Centre d'Ajuda, on t'indiquem què fer si, per exemple, t'han robat la contrasenya dels teus comptes o les dades de les teves targetes.

Anar al Centre d'AjudaAnar al Centre d'Ajuda

L'últim

Estalvi, inversió i jubilació   - Fri Apr 11 15:08:15 CEST 2025

Què són les despeses formiga i com evitar-les? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Comptes i targetes   - 11/04/2025

Càrrec en compte: què és, com funciona i com obtenir el justificant Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - Thu Apr 10 15:16:21 CEST 2025

Quin és el paper del gestor del banc en la compra d'un habitatge? Banc Sabadell, Publicitat

Comprar un habitatge és una de les decisions econòmiques més importants que pren una persona a la seva vida. Per això, és important analitzar diferents aspectes, com ara el tipus d'immoble que es vol adquirir, la solvència econòmica o el tipus d'hipoteca que s'adapta millor a cada situació. Comptar amb l’ajuda d’un professional com el gestor del banc i fer servir un simulador d’hipoteques és clau en aquest procés.

Què cal tenir en compte per comprar un habitatge?

A l'hora de comprar un habitatge, cal tenir presents tant factors relacionats amb l'immoble com els relatius al cost i al finançament de l'operació. Entre els primers, s’han d’avaluar qüestions com ara el tipus d’habitatge (per exemple, si és una casa d’obra nova o de segona mà), la ubicació, la seva situació jurídica o si compta amb el certificat d’eficiència energètica.

Pel que fa als aspectes econòmics clau per comprar una casa, els més rellevants són: una casa d’obra nova o de segona mà

  • Solvència econòmica. Per regla general, el banc concedeix com a màxim un finançament del 80 % sobre el valor de taxació de l'immoble o del preu de compravenda, el que sigui menor. Això vol dir que el sol·licitant d'una hipoteca ha de tenir al voltant d'un 35 % d'estalvi previ per adquirir la casa. En aquest percentatge s'hi inclou el 20 % restant de l'habitatge i entre el 10 % i el 15 % que suposaran les despeses associades a la compra.
  • Despeses associades. Directament relacionades amb la hipoteca hi ha la taxació i la comissió d'obertura del préstec (que no sol superar l'1,5 % sobre l'import total). També hi ha una altra sèrie de despeses, com les de la gestoria (inscripció legal del canvi de propietari de l’habitatge), les del Registre de la Propietat de l'escriptura de compravenda i de la nota simple, i les de la notaria, que habitualment voregen el 0,5 % del valor total de l’habitatge. 
  • Capacitat d'endeutament. Per concedir un préstec hipotecari, el banc calcula la capacitat d’endeutament del client. El pagament de la hipoteca no ha de superar el 30 % dels ingressos mensuals del futur propietari.

En què contribueix el gestor del banc en la compra d'un habitatge?

Comptar amb un expert del banc pot resultar clau per a la compra d'un habitatge, ja que pot acompanyar aconsellar el futur propietari, així com respondre qualsevol dubte que sorgeixi al llarg del procés segons la seva situació econòmica particular.

Un gestor del banc pot fer igualment un estudi de viabilitat del préstec per conèixer el nivell de risc en demanar una hipoteca. I, a partir d'aquí, decidir quin tipus d’hipoteca es vol contractar (hipoteca a tipus fix, a tipus variable o mixta), sempre amb la flexibilitat necessària per obtenir un préstec hipotecari a mida de cada client.

Com ajuda el gestor del banc en la tramitació d'una hipoteca?

El gestor del banc també pot ajudar el futur propietari a resoldre els possibles dubtes que hi hagi a l'hora de contractar una hipoteca en alguns aspectes clau, com ara:

  • Tipus d'interès. El tipus d'interès és el preu que es paga a l'entitat bancària pels diners prestats. Hi ha dos conceptes fonamentals: el tipus d'interès nominal (TIN), que és un percentatge fixat pel banc, i la taxa anual equivalent (TAE), que és el valor més utilitzat per comparar hipoteques, ja que té en compte altres despeses associades a la hipoteca, com ara les comissions.
  • Quota mensual. La quota mensual és la quantitat de diners que el titular de la hipoteca haurà de pagar al banc per la seva hipoteca, més els interessos. La quantia d’aquesta quota dependrà del capital total del préstec, del tipus d’interès i del termini d’amortització. 
  • Termini d'amortització. És el període en què s'han de tornar al banc els diners prestats. Per norma general, aquest termini és d’entre 20 i 30 anys.

El gestor també pot ajudar el sol·licitant a preparar la documentació que s’ha de presentar en formalitzar una hipoteca. Cal tenir en compte que, un cop s'ha sol·licitat el préstec hipotecari i el banc ha aprovat la concessió, l'entitat enviarà tota la informació relativa a la hipoteca al futur propietari. Aquesta informació està composta per les conegudes fitxes de la hipoteca, que contenen tot el necessari perquè el titular estudiï i comprengui tots els termes del contracte que signarà. El període de temps que passa des que el banc aprova la sol·licitud fins que envia la informació al futur comprador és d'aproximadament 15 dies.

Més endavant, i després que el gestor del banc respongui totes les qüestions que puguin sorgir al sol·licitant, aquest ha d'acudir a la notaria per signar l'acta notarial. Amb la signatura d’aquest document, el notari dona fe que el comprador de l’habitatge entén tots els termes del contracte. Un cop signada l'acta notarial, el titular acudeix una segona vegada al notari, en aquesta ocasió per signar la hipoteca. En aquest moment hi intervenen el demandant del préstec, el banc, el notari i el gestor. Quan la hipoteca ja s'ha signat, pot tardar uns 15 dies feiners a registrar-se. 

Com es pot veure, completar la compravenda d'un habitatge exigeix​ una sèrie de passos i de tràmits en què un gestor del banc pot tenir un paper clau. Per això, comptar amb el seu suport pot ser fonamental per escollir l'opció que més s'adapti a les condicions de cada cas i perquè l'operació conclogui amb èxit.

Fotografia de RDNE Stock project en Pexels


Llegir article