Descobreix com crear i gestionar contrasenyes per a tenir la màxima seguretat a l'hora de fer qualsevol operació online.
Per garantir la màxima seguretat possible en qualsevol operació online, és necessari establir una contrasenya d'accés prou sòlida. Com és una contrasenya segura?, quants caràcters té una contrasenya segura?, cada quant s'ha d'actualitzar? A continuació, t'oferim algunes recomanacions per a crear i gestionar contrasenyes de manera segura.
Com puc crear una contrasenya segura?
Entre les principals recomanacions per a comptar amb contrasenyes segures, cal destacar:
-
Combinació robusta. Sempre has de triar una contrasenya que combini majúscules, minúscules, números i caràcters especials. Un truc per memoritzar contrasenyes complexes consisteix a recórrer a regles mnemotècniques com a poemes, inicials, lletres de cançons o alguna altra frase que et resulti familiar i que inclogui algun número.
-
Extensió suficient. Sovint se sol·licita un mínim de caràcters per accedir-hi. Per exemple, per entrar en l'app de Banc Sabadell o a l'àrea privada de la pàgina web és aconsellable disposar d'una contrasenya que contingui com a mínim vuit dígits. Com més llarga i complexa sigui una contrasenya, millor.
-
Evitar la simplicitat. Es desaconsella utilitzar paraules comunes en qualsevol idioma, noms propis, llocs, números de telèfon, números consecutius, tecles consecutives del teclat i dates de naixement.
-
No repetir. Les contrasenyes han de ser úniques, així que hem d'utilitzar claus diferents per a cadascun dels serveis en els quals estiguem donats d'alta. En cas contrari, el robatori de la clau d'un servei permetria l'accés a la resta. Tampoc utilitzis sèries lògiques cada vegada que actualitzis una contrasenya, és a dir, que la nova contrasenya no se sembli o guardi una lògica amb l'anterior.
Creus que t'han pogut robar la clau d'accés al teu espai de Banc Sabadell? Canvia la teva contrasenya d'accés a la teva banca online
Com puc gestionar les contrasenyes de manera segura?
A més, perquè les teves contrasenyes siguin les més segures possibles, és important gestionar-les de manera adequada. Per a això, és clau:
-
Modificar la contrasenya periòdicament. És fonamental que modifiquis periòdicament la contrasenya d'accés i que utilitzis una diferent per a cadascuna dels teus comptes.
-
No compartir la teva contrasenya amb ningú. És important que no comparteixis les teves contrasenyes ni dades confidencials, com a claus d'operacions o dades de les teves targetes (PIN, CVV o numeració), encara que sembli que qui t'ho sol·licita és el mateix banc. Actualment els ciberdelinqüents desenvolupen sofisticats mètodes per a enganyar-te, com ara el vishing.
- Gestiona les teves contrasenyes correctament. És important no apuntar les contrasenyes en cap lloc físic. Com a alternativa, existeixen programes de gestió de contrasenyes amb els quals ja no és necessari haver de memoritzar-les.
Pot interessar-te: Cinc consells per a augmentar la seguretat dels teus comptes
Contrasenyes segures: exemples
Existeixen diferents fórmules per generar una clau d'accés segura. Com apuntàvem a dalt, una molt recurrent i fàcil d'aplicar són les regles mnemotècniques. Es tracta d'estratègies basades en la memòria i l'associació d'idees per a generar contrasenyes sòlides i difícils d'endevinar. Per exemple:
-
Selecciona una frase que puguis recordar fàcilment i que tingui, com a mínim, 8 caràcters. Per exemple: la meva contrasenya segura
-
Ajunta les paraules: lamevacontrasenyasegura
-
Usa majúscules per a la primera lletra de cada paraula: LaMevaContrasenyaSegura
-
Afegeix un número al final o al principi: MiContraseñaSegura4
- Incorpora un caràcter especial al principi o al final: @LaMevaContrasenyaSegura4
Vols saber més sobre seguretat a Internet? Descobreix com pots fer que la teva banca digital sigui més segura
Si tens qualsevol tipus de dubte, Banc Sabadell disposa d'un equip d'atenció a la teva disposició 24x7 en el telèfon 963 085 000.