matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances

Com pots saber el valor cadastral d’un immoble pas a pas

Banc Sabadell, Publicitat - 10/01/2025
Compartir

El valor cadastral d’un habitatge és important si, per exemple, es vol concretar la compravenda d’un habitatge, ja que servirà com a base per conèixer el cost que tindran alguns dels impostos que caldrà abonar. A més, per conèixer tots els costos que té demanar una hipoteca per comprar un habitatge, és molt útil el simulador d'hipoteques de Banc Sabadell. A continuació, expliquem com es pot saber el valor cadastral d'un habitatge i per a què pot ser útil conèixer aquesta dada.

Què és el valor cadastral d'un habitatge?

El valor cadastral d'un habitatge és el valor monetari que l'Administració li assigna segons l'anàlisi de diferents paràmetres, com ara la localització de l'immoble, el valor i l'ús del sòl on va ser edificat, la qualitat de la construcció i la seva antiguitat o superfície. Aquest valor s'actualitza cada any. Tots els valors cadastrals dels habitatges i, en general, dels béns immobles (siguin urbans, rústics o de categoria especial) s'arxiven al Cadastre Immobiliari, organisme que depèn del Ministeri d'Hisenda.

La referència cadastral d'un immoble és una seqüència de 20 caràcters entre números i lletres que és única per a cada immoble registrat. 

Com pots utilitzar el valor cadastral per planificar els teus impostos i les teves hipoteques

Entre els principals usos del valor cadastral cal destacar:

  • Determinar la capacitat econòmica del propietari de l'habitatge, un fet clau a l'hora de sol·licitar una hipoteca. En aquest punt, avaluar quin habitatge s'ajusta al seu salari ajudarà a evitar compromisos excessius i mantenir un equilibri econòmic.
  • Ser la base per al càlcul de l'impost de béns immobles (IBI), que és gestionat directament pels ajuntaments.
  • Servir de càlcul en l'impost de transmissions patrimonials (ITP) en les operacions de compravenda d'un habitatge de segona mà.
  • Fixar la quantia de l'impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (l'IIVTNU, més conegut com a “plusvàlua municipal”), que també és competència dels ajuntaments.
  • Computar a la declaració de la renda els rendiments que generen les segones residències a efectes del pagament de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). L'habitatge habitual no es considera que generi un benefici econòmic al propietari però per a la resta d'immobles que tingui el valor cadastral s'utilitza per establir una imputació de rendes immobiliàries.

És possible consultar el valor cadastral d'un habitatge a:

  • El rebut de l'IBI.
  • La declaració de la renda.
  • La seu electrònica del Cadastre Immobiliari.
  • La gerència territorial del Cadastre Immobiliari a la província on s'ubica l'habitatge.

Encara que només el propietari d'un habitatge pot accedir al valor cadastral a través de la seu electrònica del Cadastre Immobiliari, qualsevol persona interessada pot consultar determinada informació sobre un immoble concret, com el tipus d'ús que té, la superfície construïda, una representació gràfica de la planta o la referència cadastral.

Què es té en compte en calcular el valor cadastral d'un immoble?

  • Mida i altura.
  • Qualitat i materials de construcció. S'inclou en aquesta partida des del cost original de construcció de l'habitatge (incloent-hi una valoració de tots els materials utilitzats per a l'edificació de l'immoble) fins a, si n'hi ha hagut, les despeses de promoció per a la venda. 
  • Localització exacta de l’immoble.
  • Proximitat a infraestructures i serveis.
  • Superfície i distribució de l’habitatge.
  • Valor del sòl.
  • Estat de conservació.
  • Equipament addicional, com ara aire condicionat, calefacció, domòtica, etc.
  • Nivell d’eficiència energètica.
  • Valor de mercat actual de l’habitatge.

Per regla general, el valor cadastral d’un habitatge no pot superar el valor de mercat. Això vol dir que si, per exemple, s'efectua una taxació de l'immoble per subscriure una hipoteca, el valor de la taxació de l'habitatge haurà d'estar sempre per sobre del valor cadastral que té. És a dir que el valor de mercat d'un habitatge sempre és diferent i més gran en relació amb el valor que apareix registrat al Cadastre Immobiliari. 

El valor cadastral es calcula a nivell municipal, cosa que significa que cada Ajuntament estableix els seus propis criteris donant un pes diferent als elements esmentats a dalt. Per això, no hi ha una calculadora cadastral que permeti conèixer el valor cadastral de cada immoble que hi ha a Espanya.

Per què el valor cadastral és tan baix en comparació amb el valor de mercat?

Tot i que el valor cadastral d'un immoble sempre ha de ser menor que el valor de mercat, no hi ha un límit percentual de separació entre tots dos, ni per dalt ni per baix. Tot i això, en els últims anys l'augment en la demanda d'habitatges en algunes localitzacions ha contribuït a empènyer cap amunt els preus de compravenda, cosa que ha provocat que la diferència entre el valor cadastral i el valor de mercat de molts immobles hagi crescut.

En principi, al propietari d'un immoble li interessa que el valor cadastral es mantingui estable, ja que així es podrà fer una idea més aproximada de la quantia dels impostos que haurà de pagar. De tota manera, encara que habitualment en menor proporció, el valor cadastral d'un habitatge varia cada any, d'acord amb la manera com els experts designats de l'Ajuntament estimen que han canviat els factors que hi influeixen per determinar-lo.

Conèixer el valor del cadastre d'un habitatge és útil perquè el propietari pugui preveure millor el cost dels impostos que haurà d'abonar, principalment l'IBI, i així pugui planificar millor les seves finances. El que és més oportú és consultar amb un gestor del banc que pugui resoldre qualsevol dubte que hi pugui haver.

Fotografia de Freepik
Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i explora les teves opcions hipotecàries amb flexibilitat.

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca

L'últim

Empreses   - 17/06/2025

Quins tipus de finançament per a startups hi ha? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Negoci internacional   - 16/06/2025

Avals i garanties en negoci internacional Negoci Internacional, Banc Sabadell

Llegir article
Estalvi, inversió i jubilació   - 13/06/2025

Com aplicar el repte del cèntim per estalviar? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article