matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
La teva empresa

Com mesurar i reduir la petjada de carboni de la meva pime?

Carlos S. Ponz - 23/08/2022
Compartir

Implementar mesures per reduir la petjada de carboni comporta beneficis per a una empresa en termes de transparència, imatge de marca i rendibilitat financera.

Qualsevol empresa que vulgui lluitar contra l’escalfament global ha de conèixer la seva petjada de carboni, que és el total de gasos amb efecte d’hivernacle emesos per efecte directe o indirecte a través de la seva activitat. Poder mesurar la petjada de carboni i implementar mesures per reduir-la no només serveix per demostrar el compromís d’una organització amb la sostenibilitat, sinó que també és un mitjà eficaç per traslladar al mercat i als seus stakeholders un missatge de transparència.

Un compromís constant i de llarg termini

Per a qualsevol empresa, “és crític poder mesurar la seva petjada de carboni perquè el que no es mesura no es pot millorar”, afirma Jordi Abelló, director de planificació ESG de Banc Sabadell al webinarSostenibilitat i canvi climàtic a la pime: com mesurar i reduir la petjada de carboni?’, organitzat a través del HUB Empresa de Banc Sabadell.

De fet, a parer seu, treballar activament per quantificar la petjada de carboni en una organització “aporta informació molt valuosa sobre on s’ha d’incidir per contribuir a la millora del medi ambient i, a llarg termini, estalviar costos”.

En el cas de Banc Sabadell, Abelló assenyala que, quan l’entitat va començar a mesurar les seves emissions el 2014, va comprovar que el principal nucli d’emissions era el consum elèctric de les oficines, cosa que “va permetre començar a prendre mesures, com ara la compra d’energia renovable o la instal·lació de plaques fotovoltaiques. També vam detectar que teníem un volum excessiu de consum de paper, per la qual cosa vam decidir accelerar la transició cap a una major digitalització de les activitats”. Com a resultat, entre els anys 2014 i 2019, Banc Sabadell va aconseguir reduir un 60 % la seva petjada de carboni.

Pot interessar-te: Claus per a la sostenibilitat de les pimes

Com implementar una estratègia de reducció de la petjada de carboni

Tal com assenyala Jordi Oliver, director executiu d’Inèdit, entitat que acompanya les empreses en la transició cap a una economia circular i descarbonitzada, el millor camí per mesurar la petjada de carboni d’una organització és acudir a la norma ISO 14064, que la regula. “Un cop es quantifica la petjada de carboni real d’una empresa és possible saber quins són els problemes des del punt de vista ambiental que ha de corregir, per la qual cosa cal fer una planificació per actuar i reduir-ne l’impacte marcant-se sempre objectius ambiciosos de reducció”, assegura aquest expert.

En aquest mesurament entren en joc factors com l’anàlisi dels inventaris (on es recullen totes les entrades i sortides de recursos i energia corresponents a un any d’activitat de l’empresa) o l’avaluació dels impactes (que consisteix en la classificació, caracterització i avaluació ambiental de tots els inputs i outputs de l’organització d’acord amb l’ISO 14064 per a un any de referència). Pel que fa a les emissions, Oliver explica que cal distingir entre les emissions directes que fa la companyia, com la combustió de gasos a les oficines o la de la flota de vehicles, i les emissions indirectes, gairebé sempre relacionades amb el subministrament elèctric.

Un cop mesurada la petjada de carboni, cal fer una recapitulació de les fites aconseguides i decidir com es pot compensar més. Finalment, els gestors de l’empresa han d’implementar una estratègia de comunicació interna i externa rigorosa per assolir el compromís de tothom en relació amb la reducció futura de la petjada de carboni. En aquesta línia, Juanjo Mestre, CEO & cofundador de Dcycle, un programari que serveix per mesurar i reduir l’impacte ambiental de les empreses, afirma que “és fonamental que tota la informació sostenible es pugui visualitzar tan bé com sigui possible, ja que, d’aquesta manera, ajudarà els directius a prendre decisions millors i a traslladar al capital humà de l’organització el desafiament corporatiu per rebaixar el volum de la petjada de carboni”.

Els fons europeus impulsen la sostenibilitat

El fons europeu Next Generation EU suposarà un important suport econòmic per promoure la sostenibilitat de les pimes. Durant el primer semestre del 2022, segons dades oficials, el Govern va destinar 24.600 milions d’euros a convocatòries relatives a aquest fons, tant a través de licitacions com de subvencions. El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) espanyol, a través del qual es canalitza la distribució dels ajuts europeus, té com un dels seus objectius principals la transformació del sistema energètic. El Govern publicarà fins al 2026 convocatòries per ampliar l’ús de les energies renovables fomentant les instal·lacions d’autoconsum.

Pot interessar-te: Ajuts europeus per a la sostenibilitat de la meva empresa

En qualsevol cas, comptar amb l’assessorament professional d’un expert com el de l’entitat bancària és fonamental, ja que pot ajudar al gestor de l’empresa a prendre la decisió més encertada en matèria de sostenibilitat en funció de les necessitats del seu negoci.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

Fotografia de Oleksandr Pidvalnyi a Pexels

Compartir


Link
matricula-

Portem més de 140 anys al costat de les empreses

Creiem que la millor manera d'ajudar-te a créixer és involucrar-nos com si fóssim part del teu equip. Per això, sempre tens un gestor i especialistes per oferir-te solucions a mida, sigui quina sigui la mida i el sector del teu negoci.

Saber mésSaber més