matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
La teva empresa

Claus per a la sostenibilitat de les pimes

Carlos S. Ponz - 19/07/2022
Compartir

La sostenibilitat ja és una matèria clau per a les empreses, encara que necessita mètriques per aconseguir un impacte positiu en la reputació i en la rendibilitat.

La sostenibilitat és un dels principals catalitzadors de la transformació global que experimenten actualment les empreses i que promouen consumidors cada cop més informats i exigents, que demanen un major compromís social. Les empreses que compten amb una estratègia ESG (environmental, social a governance) estan més ben valorades ja que, a llarg termini, es tradueix en una millor reputació i en un important increment de la seva rendibilitat. Però com s'ha d'impulsar, la sostenibilitat, en una petita i mitjana empresa (pime)?

Tal i com afirma Matteo Ghezzi, director d'estratègia ESG a Banc Sabadell, al webinar “Sostenibilitat en clau de pime: avantatges en el mesurament i el diagnòstic del seu impacte”, organitzat mitjançant HUB Empresa de Banc Sabadell, “és important fer un diagnòstic previ a cada companyia abans d'abordar una estratègia sobre sostenibilitat, analitzant quines de les seves activitats tenen un impacte positiu al medi ambient i als ecosistemes, quines accions recolza la societat i de quina manera la presa de decisions segueix els principis de transparència i d'ètica”.

“La sostenibilitat està alineada amb la rendibilitat, ja que els principis de sostenibilitat poden ser palanca clau per a la reducció de costos”, Ghezzi, Banc Sabadell

A més, assenyala que “la sostenibilitat està alineada amb la rendibilitat, ja que els principis de sostenibilitat poden ser palanca clau per a la reducció de costos”. Per subratllar aquesta afirmació, Ghezzi posa com a exemple la instal·lació de plaques fotovoltaiques per part de moltes companyies en els darrers anys, fet que avui, a causa de l'auge en els preus de l'energia, suposa un estalvi significatiu al compte de resultats.

En qualsevol cas, aquest expert indica que “és important que cada empresa conegui els riscos derivats de la sostenibilitat per poder mesurar-ne l'impacte real. Si una companyia és capaç d'avaluar l'impacte del canvi climàtic, podrà fer alguna cosa per prevenir-ho”.

En aquesta línia, el director d'estratègia ESG a Banc Sabadell posa l'accent en “la importància que tindrà la sostenibilitat en l'acceleració cap a la transformació de les pimes”. En aquest punt, afegeix, “l'assessorament en relació amb els fons europeus per impulsar la sostenibilitat serà clau els propers anys perquè aquesta matèria és, juntament amb la digitalització, el gran eix vertebrador de les convocatòries que ja s'estan publicant”.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

Una clara aposta per la sostenibilitat per créixer

Olga de Bergé, cofundadora i directora d'impacte i estratègia ESG a Hands-On Impact, també present al webinar, afirma que “aquelles empreses que creuen que la sostenibilitat és un avantatge competitiu per crear negoci estan en millors condicions per obtenir una rendibilitat a llarg termini per això”. Aquesta experta indica que la sostenibilitat afectarà en els propers anys totes les tipologies de sectors i qualsevol model de negoci, i que tindrà una importància clau en els quatre grans assumptes que preocupen totes les pimes: la captació i la retenció del talent, la seva supervivència i expansió, el finançament i l'accés al capital en un context d'incertesa, i la generació d'una cultura forta i un propòsit i valors clars.

Per part seva, João Souza, Chief Customer Officer (CCO) d'APlanet, incideix que “hi ha un important espai perquè les pimes s'incorporin a la sostenibilitat, però han de tenir present que la sostenibilitat no és només medi ambient sinó també altres qüestions crítiques, com la igualtat de gènere o la promoció dels drets humans”.

D'acord amb Souza, perquè una estratègia de sostenibilitat tingui èxit en una pime ha de comptar amb diversos elements clau, entre els quals destaca el compromís global de l'entitat, analitzar el context actual d'una regulació més gran, valorar la demanda dels principals stakeholders com els clients i els proveïdors, estudiar les tendències i les expectatives del seu mercat, i desenvolupar una estratègia d’innovació empresarial que involucri tot el capital humà de l’organització. “Com que moltes pimes són parts fonamentals de les cadenes de valor de grans empreses, aquestes els obliguen cada cop més a unir-se als seus compromisos de sostenibilitat, cosa que suposa un accelerador per a elles”, conclou aquest expert.

En qualsevol cas, és clau comptar amb l'assessorament professional d'un gestor del banc ja que pot aconsellar com implementar una estratègia de sostenibilitat a l'empresa i acompanyar els processos de finançament i d'accés a ajudes relacionades amb aquest àmbit.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa en matèria de sostenibilitat? Deixa’t assessorar per un especialista.

Fotografia de Gustavo Fring a Pexels

Compartir


Link
matricula-

Portem més de 140 anys al costat de les empreses

Creiem que la millor manera d'ajudar-te a créixer és involucrar-nos com si fóssim part del teu equip. Per això, sempre tens un gestor i especialistes per oferir-te solucions a mida, sigui quina sigui la mida i el sector del teu negoci.

Saber mésSaber més