matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
La teva empresa
Com interpretar una anàlisi DAFO
Araceli Ochando, Publicitat - Wed Apr 20 16:51:25 CEST 2022
Compartir

És una de les formes més esteses per determinar
l'estratègia empresarial. Interpretar-la de manera
imparcial és clau.

L’anàlisi DAFO (sigles de Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) s'utilitza per fer un diagnòstic sobre una empresa, d'acord amb el mercat on opera i a la conjuntura on es troba. Analitza tant els factors interns com els externs que afecten una companyia i esbrina quins són els seus punts més forts i quins són els més febles. Interpretar una anàlisi DAFO correctament suposa un element indispensable per prendre decisions que poden ser clau per a l'exercici futur d'un negoci.

Per fer una anàlisi DAFO eficaç cal tenir en compte factors tant intrínsecs com extrínsecs, és a dir, les debilitats i les fortaleses de l'empresa, i les amenaces i les oportunitats del mercat.

  • Debilitats. Serveixen per identificar els aspectes que poden limitar la capacitat de desenvolupament del negoci des del punt de vista intern.
  • Amenaces. En identificar les amenaces es tenen en compte els factors externs, que estan fora del control d'una empresa i que poden impedir l'execució adequada de l'estratègia de l'organització.
  • Fortaleses. A través de les fortaleses s'avaluen els recursos interns i els avantatges competitius que té una companyia.
  • Oportunitats. Inclouen els factors aliens a l'organització que són favorables per al desenvolupament correcte de l'empresa.

ANALISI INTERNA

ANALISI EXTERNA

Debilitats

Amenaces

Fortaleses

Oportunitats

 


Després de fer una anàlisi DAFO,
es poden prendre decisions
estratègiques que es plasmin en el
pla de negoci

 

Encara que l'avaluació d'aquestes variables té caràcter merament informatiu, serveix per conèixer la situació real d'una empresa, de manera que després es puguin prendre decisions estratègiques que es plasmin, per exemple, en un pla de negoci.

Pot interessar-te: 9 maneres de millorar la productivitat a l'empresa

Com s’interpreten els resultats d'una DAFO?

Hi ha dues maneres d'interpretar una anàlisi DAFO:

●     Anàlisi imparcial. Resulta complex enfrontar-se a la realitat de l'empresa de manera imparcial i objectiva, però cal fer-ho perquè després de fer aquest estudi es puguin prendre decisions efectives. Cal evitar la tendència a minimitzar les debilitats i les amenaces que poden afectar la companyia, o a fer una estimació molt més positiva de les fortaleses i de les oportunitats del negoci.

●     Anàlisi comparada. És recomanable comparar els resultats de la DAFO d'una empresa amb els dels seus competidors per determinar on es pot aconseguir més avantatge. D'aquesta manera, es pot obtenir una visió integral de la realitat d'una indústria.

Possibles estratègies

Depenent de la variable DAFO a què s'atorgui un pes més gran, les possibles estratègies de negoci que es poden dur a terme són:

●     Supervivència. L'esforç més gran es destina a les amenaces, de manera que s'hi pugui fer front sense que les debilitats es vegin més perjudicades.

●     Defensa. Prioritza les fortaleses per defensar-se davant de les amenaces.

●     Atac i posicionament. Intenta treure el màxim profit de les fortaleses pròpies i de les oportunitats que es trobin en el mercat.

Reorientació. En cas que la via que s'hagi triat per aconseguir l'objectiu no sigui profitosa, s'ha de reflexionar per cercar alternatives per a les empreses i corregir les debilitats que puguin suposar un retard per a l’estratègia. 

Fotografia de ROMBO de Pexels.

Compartir


Link
matricula-

Portem més de 140 anys al costat de les empreses

Creiem que la millor manera d'ajudar-te a créixer és involucrar-nos com si fóssim part del teu equip. Per això, sempre tens un gestor i especialistes per oferir-te solucions a mida, sigui quina sigui la mida i el sector del teu negoci.

Saber mésSaber més