matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
La teva casa, el teu cotxe i altres
Com funciona una hipoteca?
Celia Lorente, Publicitat - Thu Jan 04 09:43:59 CET 2024
Compartir

Què em cal saber abans de contractar una hipoteca? És important comptar amb tota la informació i l’assessorament necessaris i conèixer quin tipus d'hipoteques existeixen per comprendre com funciona aquest préstec

Una hipoteca és un préstec té la finalitat del qual és adquirir un habitatge. El comprador rep del banc una quantitat de diners que es compromet a retornar, juntament amb els interessos corresponents, mitjançant el pagament de quotes mensuals. En aquest tipus de préstecs, la garantia de pagament és el propi immoble. A Espanya més del 50% de les compres d'habitatge es finança amb hipoteques.

Una hipoteca està composta per tres elements:

1. CAPITAL

És la quantitat de diners que es sol·licita al banc per comprar l'habitatge. Per norma general, les entitats bancàries solen finançar fins al 80 % del valor de l’immoble. Per tant, el client ha de tenir estalviat el 20 % restant, que es pagarà en el moment de la compra com a entrada.

Per exemple, per adquirir un habitatge de 180.000 euros, el banc prestarà com a màxim 144.000 euros, de manera que el comprador haurà de tenir 36.000 euros estalviats.

Pot interessar-teQuina quantitat he de tenir estalviada per poder comprar-me una casa?

2. INTERÈS

És la quantitat de diners que cobra l'entitat financera per atorgar el préstec. En funció de si aquest tipus d’interès és fix o variable, es podrà triar entre dos tipus d'hipoteques:

  • Hipoteques a tipus fix. Es marca  un tipus d’interès en signar el contracte que es manté sense canvis durant tota la vida del préstec.
  • Hipoteques a tipus variable. En aquest cas l'interès està compost per l'índex de referència i el diferencial.
  • Índex de referència. Indica com varia el tipus d’interès d'una hipoteca a tipus variable. El més habitual és l’euríbor, que reflecteix el preu a què els bancs europeus es presten diners entre si. Aquest es revisa normalment cada 6 mesos o cada 12 mesos i, en funció de si puja o baixa, ho farà també la quota mensual de la hipoteca.
  • Diferencial. És la quantitat que cobra el banc per concedir el préstec.

Pot interessar-te: Descobreix amb aquest simulador què t'interessa més, si la hipoteca a tipus fix o a tipus variable

A més, hi ha l'opció de contractar una hipoteca a tipus mixt, que és una combinació de les dues anteriors. És a dir, en aquesta hi hipoteca haurà un període a interès fix, que normalment són els primers anys de vida del préstec, després del qual l'interès passa a ser variable.

En qualsevol cas, abans de decidir-se per una d'aquestes modalitats cal tenir en compte altres indicadors:

  • Tipus d’interès nominal (TIN). El preu que el banc cobra per prestar diners durant un període de temps. Aquesta xifra no té en compte cap despesa addicional que vagi associada a la contractació de la hipoteca, com per exemple, les comissions.
  • Taxa anual equivalent (TAE). El cost total del préstec, ja que a més de l'euríbor i del TIN, inclou les comissions i altres despeses associades a la compra d'un habitatge. Aquest indicador permet comparar entre els bancs el cost dels productes hipotecaris.
3. PERÍODE DE AMORTIZACIÓ

És el període de temps de què disposa el client per retornar el capital prestat més els interessos, és a dir, els anys que es trigarà a acabar de pagar la hipoteca. Com més gran sigui el termini d'amortització d'una hipoteca, menor serà la quota mensual, tot i que la quantitat d'interessos pagats a la fi del préstec serà més gran. El període d'amortització sol anar des de cinc anys fins a 40. El termini mitjà d'amortització de les hipoteques a Espanya segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) és d'uns 23 anys.

Vols que un expert t'aconselli sobre què t'interessa més sense cap tipus de compromís? Deixa't assessorar per un especialista aquí

Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i descobreix quina s'adapta millor a tu

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca