matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
Estalvi, inversió i jubilació

Com estalviar amb la regla 50/30/20?

Banc Sabadell, Publicitat - 08/05/2025
Compartir
Compartir


Link
matricula-

En els darrers anys, l'interès per l'estalvi i per la gestió financera personal ha crescut de manera notable, sobretot entre joves i persones que busquen assolir la independència econòmica. En aquest context, destaca la regla 50/30/20 com un dels mètodes d’estalvi més senzills i eficaços per aprendre a organitzar els diners sense necessitat de tenir grans coneixements financers. A continuació, expliquem com funciona la regla 50/30/20, quins són els seus beneficis i com es pot aplicar en el dia a dia.

Què és el mètode 50/30/20 i com funciona?

El mètode 50/30/20 és una regla per dividir els ingressos mensuals en tres categories:

  • 50 % per a despeses essencials: el lloguer o la quota de la hipoteca, l'alimentació i el pagament de subministraments, entre d'altres.
  • 30 % per a despeses personals: el lleure, la subscripció del gimnàs i altres compres no essencials.
  • 20 % per a estalvi o per a reducció de deutes: aquest percentatge s'ha de destinar a l'estalvi mensual i/o a l’amortització dels préstecs que es tinguin.

Beneficis d'aplicar la regla d'estalvi 50/30/20 

Posar en marxa la regla d'estalvi 50/30/20 aporta diferents beneficis a l'economia personal i ajuda a millorar la salut financera:

  • Control de les despeses: aquest mètode d'estalvi ajuda a tenir un control més gran de les finances personals d'una manera molt senzilla i permet detectar possibles despeses de les quals es pugui prescindir. 
  • Impuls de l’estalvi: en assignar un percentatge mensual fix a l’estalvi, aquesta regla ajuda a començar a estalviar i impulsa aquest hàbit.
  • Reducció de l'endeutament: en controlar la despesa i fomentar l'amortització de deutes, ajuda a reduir el risc de sobreendeutament.

Com començar a estalviar amb la regla 50/30/20: guia pas a pas

Per començar a aplicar la regla 50/30/20 cal seguir els passos següents: 

  • Calcular els ingressos nets mensuals: és a dir, el salari que es percep al compte bancari després d'aplicar impostos i deduccions.
  • Categoritzar les despeses: cal fer una revisió de totes les despeses mensuals i dividir-les per categories. 
  • Ajustar els percentatges: a partir d'aquí, és clau ajustar les despeses perquè encaixin dins dels percentatges, buscant retallar en aquells que no siguin essencials, com ara l'oci o els àpats fora de casa.
  • Fer un seguiment mensual: és important revisar de manera periòdica si s'estan complint els objectius per implementar els ajustaments que calguin o per corregir errors.

Una eina molt útil per aplicar aquesta regla pot ser un compte d'estalvi, ja que permet separar automàticament el 20 % de la nòmina que rep al compte corrent.

Exemple pràctic de la regla 50/30/20

Per a una persona que obtingui uns ingressos nets de 2.000 euros al mes, es pot fer servir l’exemple de la regla 50/30/20 següent:

  • 1.000 euros (50 %) per cobrir les necessitats bàsiques: 400 euros per al lloguer, 350 euros per a l'alimentació, 80 euros per als subministraments i 170 euros per al transport.
  • 600 euros (30 %) per a altres despeses: lleure, viatges, restaurants i plataformes d’estríming.  
  • 400 euros (20 %) per a l'estalvi: que s'envien directament des del compte bancari al compte d'estalvi cada mes.

Errors comuns en seguir la regla 50 30 20 i com evitar-los

Tot i que la regla 50/30/20 és molt senzilla, és important portar un seguiment del seu compliment per evitar possibles errors en fer un pressupost i ajudar-se d'eines que ho facilitin, com ara l'app del banc. Entre els més freqüents hi ha:

  • No categoritzar les despeses correctament. És possible confondre despeses que no són essencials amb aquelles que sí que ho són, la qual cosa pot suposar un desequilibri en el pressupost.
  • No fer una revisió. Al llarg de la vida poden sorgir situacions que suposin un desajust tant en els ingressos com en les despeses essencials d'una persona. És important revisar aquesta regla i ajustar-la en funció de les necessitats de cada moment.
  • No automatitzar l’estalvi. Si l'estalvi no es produeix de manera automàtica, es corre el risc de fer servir aquests diners en altres despeses de manera accidental. 

Complements a la regla 50/30/20 per potenciar la teva salut financera

Hi ha mètodes i eines addicionals a la regla 50/30/20 que poden ajudar a reforçar la salut financera: 

  • Eines d'estalvi complementàries: com ara un compte online sense comissions , permet separar els diners per no confondre'ls amb els que es destinen a les despeses.
  • Aplicacions de control de despeses: com, per exemple, l'app del banc, que permet categoritzar les compres, visualitzar els hàbits de consum i detectar fàcilment en quins punts és possible retallar despeses.
  • Educació financera: llegir llibres sobre finances, seguir blogs especialitzats i llegir notícies d'actualitat econòmica ofereix coneixements i afavoreix la presa de decisions.
Fotografia de Freepik
matricula-

Comença a estalviar des d’avui

Descobreix les nostres opcions d'estalvi adaptades i troba la teva, tant se val quin sigui el teu perfil d'estalviador.

Coneix-ne mésConeix-ne més

L'últim

Comptes i targetes   - 19/05/2025

M’ha caducat la targeta bancària, què he de fer? Banc Sabadell, Publicitat

Habitualment, abans que caduqui una targeta bancària, sigui de crèdit o de dèbit, el banc n’envia una de nova al seu titular. A continuació, expliquem què fer quan s’acosti el venciment d’una targeta bancària i quins passos cal seguir en cas que se’n desitgi sol·licitar una de nova.

Quan caduca una targeta bancària?

Totes les targetes bancàries tenen una data de caducitat, que pot trobar-se a l’anvers de la targeta física o l’apartat de detalls de la targeta de l’app del banc. Per regla general, apareix en format MM/AA (mes/any) i deixa de funcionar l’últim dia del mes indicat. És a dir, si una targeta caduca el 05/25, es podrà utilitzar fins al 31 de maig de 2025.

És possible utilitzar una targeta bancària caducada?

No és possible utilitzar una targeta bancària caducada. És important tenir en compte que:

  • No es podrà pagar a botigues físiques o en línia.
  • No es podrà retirar efectiu en caixers automàtics.
  • Les subscripcions o els pagaments automàtics podrien fallar si estan vinculats a la targeta caducada.

Per això, és recomanable disposar d’una nova targeta almenys uns dies abans que l’antiga expiri. I és fonamental actualitzar com més aviat millor les dades de la nova targeta a tots els serveis on hi estigui registrada (plataformes de streaming, apps, subscripcions, etc.).

Com es renova una targeta?

Per regla general, quan una targeta de dèbit o de crèdit, és a punt de caducar  el banc envia una nova targeta al domicili del titular. Aquest procés sol començar unes setmanes abans de la data de caducitat, per la qual cosa en la majoria dels casos no és necessari fer res.

En el cas que no arribi amb la suficient antelació, és recomanable:

  • Contactar amb el banc per verificar l’estat de l’enviament.
  • Sol·licitar un duplicat en cas de pèrdua o si la targeta s’ha enviat a una adreça incorrecta.

Mentrestant, el client pot fer ús de la seva targeta virtual vinculada al servei de pagament mòbil (com ara Apple Pay o Google Wallet).

Consells per renovar una targeta caducada

El procés de renovació d’una targeta caducada és senzill i en la majoria dels casos no requereix cap acció per part de l’usuari. Tanmateix, és útil seguir una sèrie de recomanacions per evitar possibles errors: 

  • Revisar l’adreça postal a l’app del banc, de manera que s’asseguri que la targeta arribarà al domicili correcte.
  • Activar la nova targeta tan bon punt es rebi.
  • Destruir l’antiga targeta.
  • Actualitzar les dades de pagament a les plataformes on s’utilitzi la targeta.

Què fer amb una targeta bancària ja caducada?

El més recomanable amb una targeta bancària ja caducada és portar-la a una oficina del banc perquè la reciclin de forma segura i confidencial. Si es vol destruir personalment, el Banc d’Espanya recomana no llençar-la a cap dels contenidors de residus urbans, sinó trencar-la en trossets i dur-la a un punt net. Les targetes bancàries estan fetes de diferents elements, com ara alumini o coure, que fa que sigui recomanable reciclar-les per protegir el medi ambient.
Fotografia de Freepik


Llegir article
Comptes i targetes   - 19/05/2025

¿Què és la banca digital? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Empreses   - 15/05/2025

Assegurances per al teu negoci o franquícia: la importància d’estar ben protegit Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article