matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Préstecs personals i crèdits Hipoteques Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances

Com conèixer el meu nivell de risc per demanar una hipoteca

Banc Sabadell, Publicitat - Fri Dec 27 13:34:04 CET 2024
Compartir

El nivell de risc financer és, possiblement, el factor més determinant a l'hora que el banc concedeixi una hipoteca. Per conèixer-lo, els experts de l'entitat analitzen la solvència econòmica del sol·licitant amb l'objectiu d'intentar saber si podrà fer front al pagament de les quotes del préstec hipotecari. A continuació, analitzem detalladament com conèixer el nivell de risc financer abans de demanar una hipoteca.

Què és el nivell de risc financer?

El nivell de risc financer està relacionat amb la solvència econòmica d'una persona. És a dir, és la garantia que té un individu, tant en el present com en el futur, de poder complir amb totes les seves obligacions financeres. En el cas de contractar un crèdit hipotecari, el nivell de risc reflecteix la capacitat que tindrà el titular per retornar els diners prestats pel banc, més els interessos, en el termini estipulat. 

Un nivell de risc baix significa, per regla general, que el sol·licitant té una bona capacitat de crèdit, és a dir, que posseeix una situació econòmica personal adequada, en principi, per poder fer front al pagament de les quotes de la hipoteca. Per la seva banda, un nivell de risc elevat vol dir que el banc tindrà més dubtes sobre si aprovar o no el préstec. Per això, saber quin habitatge s'ajusta al seu poder adquisitiu és una cosa que el comprador ha d'avaluar.

Què és l’scoring bancari?

El principal mecanisme amb el qual compta el banc per analitzar el nivell de risc financer i la capacitat econòmica d'una persona és l’scoring bancari. L’scoring bancari és un sistema d'avaluació que permet predir la possibilitat d'impagament d'un préstec analitzant de manera automàtica la solvència de qui el sol·licita.

Per determinar el resultat de l’scoring, el banc disposa d'un programa informàtic basat en algoritmes que serveixen per mesurar la solvència econòmica d'una persona. Com més informació que posseeix el banc sobre aquesta persona, el resultat de l'scoring serà més fiable. Per això és important compartir amb la dada possible patrimoni o fonts d'ingressos no identificats per l'entitat, com ara un altre compte en un altre banc o un immoble llogat. 

Quina informació s'inclou en un scoring bancari?

Entre la informació més habitual que demana el banc per a dur a terme l’scoring d'una persona en sol·licitar una hipoteca s'hi troba:

  • Dades personals: edat, professió, estat civil.
  • Ingressos: nòmina de treball o altres.
  • Certificat de saldo de comptes en altres entitats, si es tinguessin.
  • Estabilitat laboral: antiguitat en l'empresa i tipus de contracte. En el cas de ser autònom, és freqüent sol·licitar l'última declaració trimestral de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA), la de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i un certificat d'estar al dia en el pagament de les quotes a la Seguretat Social.
  • Última declaració de la Renda.
  • Historial de crèdits: préstecs anteriors i vigents.
  • Nivell d'endeutament: informació sobre altres possibles deutes i l'estat dels pagaments.

A més, entre la informació addicional que el banc pot requerir al sol·licitant de la hipoteca hi ha:

  • Declaració de béns i serveis.
  • Declaració formal de la finalitat del crèdit.
  • Informació patrimonial: sobre els béns i els drets tant dels titulars com dels avaladors de l'operació.

El banc també consulta la Central d'Informació de Riscos del Banc d’Espanya (CIRBE) per comprovar l'historial creditici de la persona que sol·licita la hipoteca. En el CIRBE consten tots els préstecs, crèdits, garanties i avals que tenen les entitats financeres amb els seus clients. Qualsevol persona pot sol·licitar l'informe del CIRBE de manera gratuïta i conèixer les dades que estiguin al seu nom. 

Com aconseguir una bona puntuació a l'scoring bancari?

  • Historial creditici. Tenir al dia tots els deutes i haver-los abonat en el termini corresponent, sense retards. Això demostra una garantia en els pagaments.
  • Percentatge que suposa la quota de la hipoteca. Els diners destinats al pagament mensual de la quota no ha de superar el 30 % dels ingressos mensuals del futur propietari.
  • Evitar el sobrendeutament. La contractació d'una hipoteca suposa assumir un deute a llarg termini, per això abans de fer-ho és recomanable no tenir altres préstecs pendents de pagament.
  • Considerar totes les despeses. Tenir en compte les despeses fixes mensuals per poder conèixer així l'import màxim a pagar per la hipoteca.

Com a pas previ a aquesta anàlisi, es pot realitzar una simulació hipotecària de manera autònoma i sense cost en la qual, en indicar els ingressos i les despeses, es pot obtenir una aproximació de la decisió del banc i de la hipoteca recomanable.   

Què succeeix després que el banc analitzi el nivell de risc financer?

Després d'analitzar el nivell de risc financer, si el resultat és negatiu el banc declinarà la possibilitat de seguir endavant amb el préstec hipotecari, informant per escrit al sol·licitant dels motius d'aquest rebuig. En el cas que ocorri, és habitual que el banc demani al sol·licitant majors garanties de pagament i, en cas de ser possible, més requisits per a poder acceptar l'operació. El banc sempre procurarà adequar la hipoteca a la capacitat de pagament i, per tant, al nivell de risc del client.

Per la seva banda, si el resultat de l'anàlisi de risc és positiu, l’entitat li enviarà la Fitxa d’Informació Precontractual (FIPRE) amb les condicions de la futura hipoteca. Més endavant, el client també rebrà la Fitxa Europea d'Informació Normalitzada (FEIN) i la Fitxa d'Advertiments Estandarditzats (FiAE). Com a últim pas, el sol·licitant acudirà al notari per a revisar les condicions de la hipoteca i, finalment, per formalitzar el contracte de la hipoteca. 

Fotografia de Lukas a Pexels

Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i explora les teves opcions hipotecàries amb flexibilitat.

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca

L'últim

Estalvi, inversió i jubilació   - Fri Apr 11 15:08:15 CEST 2025

Què són les despeses formiga i com evitar-les? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Comptes i targetes   - 11/04/2025

Càrrec en compte: què és, com funciona i com obtenir el justificant Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - Thu Apr 10 15:16:21 CEST 2025

Quin és el paper del gestor del banc en la compra d'un habitatge? Banc Sabadell, Publicitat

Comprar un habitatge és una de les decisions econòmiques més importants que pren una persona a la seva vida. Per això, és important analitzar diferents aspectes, com ara el tipus d'immoble que es vol adquirir, la solvència econòmica o el tipus d'hipoteca que s'adapta millor a cada situació. Comptar amb l’ajuda d’un professional com el gestor del banc i fer servir un simulador d’hipoteques és clau en aquest procés.

Què cal tenir en compte per comprar un habitatge?

A l'hora de comprar un habitatge, cal tenir presents tant factors relacionats amb l'immoble com els relatius al cost i al finançament de l'operació. Entre els primers, s’han d’avaluar qüestions com ara el tipus d’habitatge (per exemple, si és una casa d’obra nova o de segona mà), la ubicació, la seva situació jurídica o si compta amb el certificat d’eficiència energètica.

Pel que fa als aspectes econòmics clau per comprar una casa, els més rellevants són: una casa d’obra nova o de segona mà

  • Solvència econòmica. Per regla general, el banc concedeix com a màxim un finançament del 80 % sobre el valor de taxació de l'immoble o del preu de compravenda, el que sigui menor. Això vol dir que el sol·licitant d'una hipoteca ha de tenir al voltant d'un 35 % d'estalvi previ per adquirir la casa. En aquest percentatge s'hi inclou el 20 % restant de l'habitatge i entre el 10 % i el 15 % que suposaran les despeses associades a la compra.
  • Despeses associades. Directament relacionades amb la hipoteca hi ha la taxació i la comissió d'obertura del préstec (que no sol superar l'1,5 % sobre l'import total). També hi ha una altra sèrie de despeses, com les de la gestoria (inscripció legal del canvi de propietari de l’habitatge), les del Registre de la Propietat de l'escriptura de compravenda i de la nota simple, i les de la notaria, que habitualment voregen el 0,5 % del valor total de l’habitatge. 
  • Capacitat d'endeutament. Per concedir un préstec hipotecari, el banc calcula la capacitat d’endeutament del client. El pagament de la hipoteca no ha de superar el 30 % dels ingressos mensuals del futur propietari.

En què contribueix el gestor del banc en la compra d'un habitatge?

Comptar amb un expert del banc pot resultar clau per a la compra d'un habitatge, ja que pot acompanyar aconsellar el futur propietari, així com respondre qualsevol dubte que sorgeixi al llarg del procés segons la seva situació econòmica particular.

Un gestor del banc pot fer igualment un estudi de viabilitat del préstec per conèixer el nivell de risc en demanar una hipoteca. I, a partir d'aquí, decidir quin tipus d’hipoteca es vol contractar (hipoteca a tipus fix, a tipus variable o mixta), sempre amb la flexibilitat necessària per obtenir un préstec hipotecari a mida de cada client.

Com ajuda el gestor del banc en la tramitació d'una hipoteca?

El gestor del banc també pot ajudar el futur propietari a resoldre els possibles dubtes que hi hagi a l'hora de contractar una hipoteca en alguns aspectes clau, com ara:

  • Tipus d'interès. El tipus d'interès és el preu que es paga a l'entitat bancària pels diners prestats. Hi ha dos conceptes fonamentals: el tipus d'interès nominal (TIN), que és un percentatge fixat pel banc, i la taxa anual equivalent (TAE), que és el valor més utilitzat per comparar hipoteques, ja que té en compte altres despeses associades a la hipoteca, com ara les comissions.
  • Quota mensual. La quota mensual és la quantitat de diners que el titular de la hipoteca haurà de pagar al banc per la seva hipoteca, més els interessos. La quantia d’aquesta quota dependrà del capital total del préstec, del tipus d’interès i del termini d’amortització. 
  • Termini d'amortització. És el període en què s'han de tornar al banc els diners prestats. Per norma general, aquest termini és d’entre 20 i 30 anys.

El gestor també pot ajudar el sol·licitant a preparar la documentació que s’ha de presentar en formalitzar una hipoteca. Cal tenir en compte que, un cop s'ha sol·licitat el préstec hipotecari i el banc ha aprovat la concessió, l'entitat enviarà tota la informació relativa a la hipoteca al futur propietari. Aquesta informació està composta per les conegudes fitxes de la hipoteca, que contenen tot el necessari perquè el titular estudiï i comprengui tots els termes del contracte que signarà. El període de temps que passa des que el banc aprova la sol·licitud fins que envia la informació al futur comprador és d'aproximadament 15 dies.

Més endavant, i després que el gestor del banc respongui totes les qüestions que puguin sorgir al sol·licitant, aquest ha d'acudir a la notaria per signar l'acta notarial. Amb la signatura d’aquest document, el notari dona fe que el comprador de l’habitatge entén tots els termes del contracte. Un cop signada l'acta notarial, el titular acudeix una segona vegada al notari, en aquesta ocasió per signar la hipoteca. En aquest moment hi intervenen el demandant del préstec, el banc, el notari i el gestor. Quan la hipoteca ja s'ha signat, pot tardar uns 15 dies feiners a registrar-se. 

Com es pot veure, completar la compravenda d'un habitatge exigeix​ una sèrie de passos i de tràmits en què un gestor del banc pot tenir un paper clau. Per això, comptar amb el seu suport pot ser fonamental per escollir l'opció que més s'adapti a les condicions de cada cas i perquè l'operació conclogui amb èxit.

Fotografia de RDNE Stock project en Pexels


Llegir article