Si tens un negoci o una empresa i vols comprar un local, una nau o oficina, has de sol·licitar una hipoteca per a locals comercials i aquestes solen tenir unes condicions particulars respecte a les hipoteques per als habitatges. A continuació, t’expliquem detalladament en què consisteixen les hipoteques per als locals comercials i quins requisits demana el banc per concedir-les.
Què és una hipoteca per a un local comercial
És una hipoteca que permet finançar la compra de locals comercials, oficines, naus industrials i agropecuàries, solars comercials, finques rústiques i immobles en explotació.
Qui pot demanar una hipoteca per a un local comercial
Per sol·licitar una hipoteca d’aquest tipus has de ser una persona física amb activitat empresarial o una persona jurídica.
Quins requisits exigeix el banc per concedir una hipoteca per a un local comercial?
A més de ser persona física amb activitat empresarial o persona jurídica representant del negoci que es vol emprendre, existeixen altres requisits, entre els quals destaquen:
-
Estalvi. Disposar d’estalvis previs que cobreixin entorn del 45 % del valor del local, percentatge que correspon al 30 % que no està cobert per la hipoteca i a un 15 % de les despeses associades a l’operació.
- Bona valoració. No constar en cap llista de morosos i tenir un bon perfil econòmic.
Com demanar una hipoteca per a un local comercial
Ves al teu banc de confiança amb la documentació necessària preparada. Abans d’analitzar la viabilitat de l’operació i decidir si concedeix la hipoteca per a un local comercial i sota quines condicions, el banc sol demanar al sol·licitant la documentació següent:
-
El número d’identificació fiscal (NIF) o, si és el cas, el número d’identitat d’estranger (NIE).
-
Les últimes nòmines o dades actualitzades sobre els ingressos mensuals del sol·licitant.
-
Informació relativa a altres préstecs actius que posseeixi el sol·licitant, si n’hi hagués.
-
Escriptures o notes simples dels immobles que tingui en propietat.
-
Extractes bancaris actualitzats.
-
L’última declaració de la Renda presentada.
-
Un projecte empresarial on s’especifiqui el negoci que es vol muntar al local que es comprarà.
En el cas de voler aconseguir una hipoteca sent autònoms, és probable que, a més, se sol·licitin aquests documents:
-
Últims pagaments trimestrals de l’impost sobre el valor afegit (IVA).
-
Els rebuts més recents de la Seguretat Social.
Quines diferències hi ha entre una hipoteca per a local comercial i una hipoteca per a un habitatge
-
Tipus d’interès més elevat. Una hipoteca per a un local comercial sol tenir un tipus d’interès més elevat en estimar el banc que existeix un risc més alt en l’operació. Recorda que, segons el tipus d’interès, hi ha tres tipus d’hipoteques: a tipus fix, variable o mixta.
-
Menor percentatge de finançament. Habitualment, el finançament que ofereix una hipoteca per a un local comercial no supera el 70 % del valor de l’immoble o de la taxació; el que sigui menor.
-
Termini d’amortització més curt. És freqüent que el termini de devolució d’una hipoteca per a un local comercial no superi els 20 anys, mentre que en una hipoteca per a un habitatge, el termini d’amortització pot aconseguir els 30 anys.
- El sol·licitant ha d’assumir més despeses. En una hipoteca per a un local comercial, el client ha de pagar les despeses de notaria i registre, la gestoria, la taxació, l’Impost d’Actes Jurídics Documentats (IAJD) i, si n’hi hagués, la comissió d’obertura del préstec. En canvi, en una hipoteca per a habitatge, des de l’aparició de la nova Llei Hipotecària en 2019, el titular només ha d’abonar la taxació de l’immoble, la còpia de l’escriptura i la comissió d’obertura. Recorda que les hipoteques del Banc Sabadell no tenen comissió d’obertura.
Fotografia de TungArt7 a Pixabay