matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat
Tornar
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances

Tot el que et cal saber abans de demanar una hipoteca

Carlos S.Ponz, Publicitat - Sat Jan 13 12:11:14 CET 2024
Compartir

El tipus d’interès, la quantia de les quotes mensuals o la nostra situació financera són elements clau per decidir quina hipoteca contractar.

Abans de sol·licitar una hipoteca, cal tenir en compte una sèrie d’elements i analitzar-los amb cura, ja que es tracta d’una de les decisions econòmiques més importants que prendrem a la nostra vida. Entre ells, es troben el tipus d’interès que aplicarà en el préstec hipotecari, els ingressos mensuals que tenim, els estalvis previs amb els quals comptem o la nostra edat. Per ajudar-nos a decidir el més convenient per als nostres interessos i resoldre els dubtes lògics que ens puguin sorgir, l’assessorament professional que ens ofereix el gestor del banc és fonamental.

Què cal tenir en compte abans de demanar una hipoteca?

Una hipoteca sol cobrir fins a un màxim del 80 % del preu de la compravenda o del valor de la taxació de l’immoble (el menor dels dos). A més, la quota mensual que abonarem normalment no superarà el 40 % dels nostres ingressos totals.
  • Tipus d’Interès Nominal (TIN), que és el tipus d’interès que el banc estableix quan presta una quantitat de diners, però sense fer referència a la resta de despeses d’una operació hipotecària.
  • Taxa Anual Equivalent (TAE) que, a diferència del TIN, que només recull el preu que el banc cobra per prestar-nos els diners, té en compte les despeses i les comissions associades al préstec hipotecari.
  • Euríbor, que és el tipus europeu d’oferta interbancària (Euro InterBank Offered Rate, segons les seves sigles en anglès) i que indica el preu a què les entitats bancàries europees es presten diners entre si. Aquest tipus se sol revisar cada 6 mesos o cada 12 mesos i, en funció de si puja o baixa, ho farà també la quota mensual de les hipoteques a tipus variable o mixtes.

Estalvi previ necessari per demanar una hipoteca

  • Registre de la Propietat, notaria, comissió d’obertura de la hipoteca i gestoria.
  • Impostos:
    • Per a habitatges nous: Impost sobre el valor afegit (IVA), que és del 10 % a tot Espanya, excepte a les Canàries, on es paga l’impost general indirecte canari (IGIC), del 6,5 %. A més, aquest tipus d’immoble està gravat per l’impost sobre actes jurídics documentats (AJD), que depèn de la regió on se situï la casa i oscil·la entre el 0,5 % i l’1,5 %.
    • Per a habitatges de segona mà: Impost sobre transmissions patrimonials (ITP), que sol oscil·lar entre el 6 % i el 10 % (encara que pot suportar un tipus inferior) i també depèn de la comunitat autònoma on s’ubica l’immoble.

Requisits per demanar una hipoteca

  • L’edat.
  • L’estabilitat laboral.
  • El nivell d’ingressos.
  • L’historial creditici.
  • La situació personal.
  • La tinença d’altres actius. 

Quin tipus d’hipoteca triar?

  • Hipoteca a tipus fix. L’interès es manté igual durant tota la vida del préstec hipotecari. Això significa, en la pràctica, que no està subjecte a les variacions de l’índex de referència, que a Espanya és principalment l’Euríbor.
  • Hipoteca a tipus variable. La quota puja o baixa en funció de l’evolució de l’índex de referència, que freqüentment sol ser l’Euríbor. Habitualment, una hipoteca a tipus fix ofereix uns tipus d’interès més elevats que les hipoteques a tipus variable i té un termini més reduït. A canvi, ofereix seguretat perquè és inalterable al mercat, mentre que una hipoteca variable està subjecta als canvis que es produeixin en els mercats.
  • Hipoteca mixta. És una combinació entre les dues hipoteques anteriors, ja que durant els primers anys del préstec s’aplica un tipus d’interès i, posteriorment, es passa a un de variable. És a dir, que en la primera etapa de vida d’aquesta hipoteca la quota és sempre la mateixa i, passat un temps, s’aplica un tipus d’interès variable, que es calcula sumant un diferencial a l’índex de referència (freqüentment, l’Euríbor).

Banc Sabadell comercialitza un ampli ventall d’hipoteques perquè triïs la que millor respongui a les teves necessitats i la teva situació econòmica. A més, podràs realitzar una simulació hipotecària1 amb les condicions que triïs. Per ajudar-nos a decidir el més convenient per als nostres interessos i resoldre els dubtes lògics que ens puguin sorgir, l’assessorament professional que ens ofereix el gestor del banc és fonamental. Demana aquí una cita amb el teu gestor de Banc Sabadell.

Recorda que, si ho desitges, també pots recórrer a un expert de Banc Sabadell perquè t’aconselli sense cap compromís. Pots sol·licitar quan vulguis una cita amb un dels nostres especialistes.

El resultat d’aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la, ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les pròximes pantalles. Si vols demanar una hipoteca, un cop vegis el resultat de la simulació, hauràs de posar-te en contacte amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.
Fotografía de Karolina Grabowska en Pexels.

Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i descobreix quina s'adapta millor a tu

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca

L'últim

Préstecs i finançament   - Mon Dec 30 09:43:43 CET 2024

Préstecs per a cotxe: com pots finançar el teu vehicle? Banc Sabadell, Publicitat

Possiblement, juntament amb l’adquisició d’un habitatge, comprar un vehicle és una de les despeses més importants que una persona ha de fer al llarg de la vida. Per això se sol recórrer al finançament mitjançant un préstec per poder comprar un cotxe. Tot seguit, analitzem de manera detallada les claus dels préstecs per a la compra d'un cotxe.

 Com pots demanar un préstec per a un cotxe? 

El préstec personal és, potser, l’opció més habitual per comprar un cotxe. Demanar un préstec personal per adquirir un cotxe ofereix, entre altres, els avantatges de conèixer, abans de demanar-lo, la quota que s’haurà de pagar cada mes i de poder, fins i tot, demanar-lo còmodament online des de la pàgina web del banc. 

Una vegada l’entitat ha analitzat la solvència econòmica del sol·licitant, abans de formalitzar el préstec, la persona disposarà de la Informació Normalitzada Europea (INE). Aquest document conté l’oferta específica en què es podran avaluar les condicions del préstec.

Requisits per demanar un préstec per a un cotxe 

Per poder demanar un préstec per a la compra d’un cotxe, el sol·licitant ha de complir determinats requisits i presentar la documentació que el banc requereixi per estudiar-ne el cas i decidir si li concedeix el préstec o no: 

  • Edat. Per regla general, cal tenir més de 18 anys per poder sol·licitar un préstec.
  • Residència a Espanya. El sol·licitant ha de confirmar que té la residència habitual a Espanya, encara que sigui de nacionalitat estrangera.
  • Solvència econòmica. El banc analitza la situació econòmica del sol·licitant per veure que aquest estigui en condicions de tornar els diners prestats juntament amb els interessos acordats. El Banc d’Espanya recomana que el pagament de deutes, com ara un préstec o una hipoteca, no excedeixi el 30 % dels ingressos mensuals que una persona té.
  • Antiguitat. Sovint, el banc requereix a la persona que demana un préstec que sigui client de l’entitat amb, almenys, 6 mesos d’antiguitat, per poder-ne tenir un històric. Si encara no tens un compte amb nosaltres, fes-te client de Banc Sabadell aquí.

Pel que fa a la documentació necessària per demanar un préstec, la més important sol ser: 

  • Document Nacional d'Identitat (DNI) o Número d'Identitat d'Estranger (NIE).
  • Número del compte corrent. 
  • Còpia de les últimes nòmines o justificant d'ingressos.
  • Certificat de vida laboral. 

Per demanar un préstec per comprar un cotxe com a autònom, el banc també pot demanar:

  • Fotocòpia del document d'alta d'autònom.
  • Últimes declaracions anuals de l'impost sobre el valor afegit (IVA) i els últims pagaments fraccionats de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

Com pots finançar un cotxe nou?

Normalment, comprar un cotxe nou comporta un desemborsament econòmic més gran que en el cas d’un vehicle de segona mà. Per això, cal tenir en compte que l’opció de demanar un préstec personal pot ser l’opció més adequada. Abans de demanar-lo, a més de tenir present la capacitat d’endeutament del sol·licitant, també és important conèixer el límit de finançament que el banc ofereix i la quota que s’haurà d’anar pagant cada mes. A més, s’ha de tenir present que hi ha bancs que ofereixen condicions més favorables de finançament per a l’adquisició de vehicles nous elèctrics o híbrids endollables.

Si el cost d’un vehicle nou és massa alt per a la capacitat d’endeutament de l’usuari, però aquest vol haver-hi de renunciar i optar per un cotxe de segona mà, més antic i potser menys sostenible, l’usuari sempre es pot informar de les opcions que un cotxe de renting li ofereix. 

 Com pots finançar un cotxe de segona mà? 

Encara que els cotxes de segona mà solen tenir un preu més baix, també és cert que la seva vida útil sovint és menor, raó per la qual és previsible que, més endavant, el conductor s’hagi de plantejar la compra d’un nou vehicle.

Adquirir un cotxe de segona mà a través d’un préstec pot ser una bona idea, ja que, si els diners que es demanen no representen una quantitat gaire elevada i la quota és baixa, l’efecte en la capacitat d’endeutament del sol·licitant serà més lleu que si el sol·licitant demanés un préstec per a un automòbil nou. En tot cas, abans de prendre una decisió definitiva, la millor opció és demanar assessorament professional.

Consells per calcular el préstec d’un cotxe i triar el millor

En demanar finançament per comprar un cotxe, cal tenir en compte la guia de préstecs personals, on hi ha els elements clau següents:

  • Tipus d’interès. Hi ha dos elements fonamentals per saber què acabarà pagant el titular per tornar un préstec: el TIN (tipus d’interès nominal), que és el percentatge fix que el banc cobra per deixar els diners al titular del préstec; i la TAE (taxa anual equivalent), que inclou, a més del TIN, les comissions i la resta de les despeses associades al préstec. La TAE és el valor que més s'utilitza a l'hora d'analitzar i establir comparacions entre préstecs, ja que permet conèixer-ne el cost real.
  • Quantitat de diners que es demana. Sovint, com més diners es demanin per adquirir un cotxe, més diners s’hauran de tornar en concepte d’interessos. 
  • Termini d'amortització. Com a norma general, com més temps s’allargui el préstec, menor és la quota que s’ha d’assumir. En canvi, com més curt sigui el temps del préstec, més gran serà la quota mensual.
  • Analitzar el mercat. Abans de demanar un préstec per comprar un cotxe, és important comparar entre diverses ofertes i triar la que més s’adigui amb les necessitats del conductor i la seva situació financera.
Fotografia de Freepik

Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - Sun Dec 29 08:40:20 CET 2024

Què és la CIRBE i com pots sol·licitar un informe? Banc Sabadell, Publicitat

Abans d'aprovar un préstec o una hipoteca, el banc realitza un estudi de la solvència econòmica de la persona que sol·licita finançament. Entre altres elements, l'entitat demanarà al Banc d'Espanya informació sobre l'historial creditici del client, utilitzant per a això la Central d'Informació de Riscos del Banc d'Espanya (CIRBE). A continuació, expliquem què és la CIRBE i quin tipus d'informació ofereix.

Per a què serveix la CIRBE?

La CIRBE és un registre o una base de dades en la qual es recull tota la informació sobre els préstecs, crèdits, garanties i avals que els bancs mantenen amb els seus clients. D'aquesta manera, és possible esbrinar la situació financera de cada persona i avaluar el risc que implica concedir-li, per exemple, una hipoteca.

Qui figura a la CIRBE?

Perquè una persona aparegui a la CIRBE ha d'haver aconseguit un límit mínim en un crèdit, un préstec, una garantia o un aval contractat de 1.000 euros d'ara endavant. És a dir que si un client manté un únic préstec amb el banc de 600 euros ni aquesta operació ni el titular del préstec apareixeran a la CIRBE. 

A més, els deutes que una persona mantingui amb diferents bancs no es poden sumar, cosa que significa que només si alguna d'elles supera 1.000 euros apareixerà a la CIRBE. Això vol dir que si, per exemple, un únic titular manté tres préstecs amb el seu banc o amb bancs diferents i cadascun d'ells és menor de 1.000 euros, el seu nom no figurarà a la CIRBE.

Per què és important la CIRBE a l'hora de demanar una hipoteca?

Encara que no es tracta d'un registre de morosos, la CIRBE és fonamental per corroborar que una persona que sol·licita una hipoteca està al corrent de pagaments i que va complir en el passat en temps i en forma amb les obligacions financeres que hagués pogut tenir. És una manera de conèixer el nivell de risc en demanar una hipoteca.

Estar inclòs a la CIRBE pot limitar a qualsevol persona la seva capacitat d'accés al finançament en el futur.

Quina informació apareix a la CIRBE?

La CIRBE emet dos tipus d'informes:

  • Informe agregat mensual per a les entitats. Recull el total per cada préstec o per cada deute, les garanties de cadascun dels productes i els seus terminis de devolució. És possible sol·licitar com a complement a aquest document informació sobre les operacions de risc que el titular hagi sol·licitat al llarg de la seva vida o si figura com obligat a un pagament.
  • Informe de riscos per a cada operació. Només recull informació de l'operació que se sol·licita i serveix com a registre de deutes, ja que permet conèixer l'estat actual de tots els que existeixin en relació a un particular.

Com pots sol·licitar informació a la CIRBE?

Qualsevol persona física o jurídica pot accedir a les dades declarades a la CIRBE al seu nom, sol·licitant per a això un informe de riscos. Tanmateix, per obtenir informació sobre un tercer, només és possible fer-ho si el subjecte que realitza la petició a la CIRBE és una entitat certificada com a intermediària de crèdit. A més, en aquest últim cas la sol·licitud haurà d'estar prou motivada, per exemple, a través d'un document que reculli la petició d'una persona de contractar un préstec o una hipoteca.

Per obtenir un informe de la CIRBE, és possible sol·licitar-lo:

  1. Online, a través de l'Oficina Virtual del Banc d'Espanya. Per poder sol·licitar online un informe de la CIRBE, és necessari el document nacional d'identitat (DNI) electrònic o disposar d'un certificat digital en vigor. És possible demanar un informe de la CIRBE des de la seu electrònica del Banc d'Espanya, accedint a "Petició d'informes i Reclamacions CIR" disponible a l'apartat "Tramitació". 
  2. Oficina del Banc d'Espanya. També és possible demanar un informe de la CIRBE acudint a qualsevol oficina del Banc d'Espanya a través de cita prèvia.
  3. Correu. En aquest cas, a més de remetre la sol·licitud corresponent cal incloure una còpia del DNI del sol·licitant. L’adreça de la CIRBE és C/ Alcalá, 48, 28014 Madrid.

Sol·licitar un informe de la CIRBE és gratuït en qualsevol d'aquestes vies.

Fotografia de Freepik

Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - Fri Dec 27 13:34:04 CET 2024

Com conèixer el meu nivell de risc per demanar una hipoteca Banc Sabadell, Publicitat

El nivell de risc financer és, possiblement, el factor més determinant a l'hora que el banc concedeixi una hipoteca. Per conèixer-lo, els experts de l'entitat analitzen la solvència econòmica del sol·licitant amb l'objectiu d'intentar saber si podrà fer front al pagament de les quotes del préstec hipotecari. A continuació, analitzem detalladament com conèixer el nivell de risc financer abans de demanar una hipoteca.

Què és el nivell de risc financer?

El nivell de risc financer està relacionat amb la solvència econòmica d'una persona. És a dir, és la garantia que té un individu, tant en el present com en el futur, de poder complir amb totes les seves obligacions financeres. En el cas de contractar una hipoteca, el nivell de risc reflecteix la capacitat que tindrà el titular per retornar els diners prestats pel banc, més els interessos, en el termini estipulat. 

Un nivell de risc baix significa, per regla general, que el sol·licitant té una bona capacitat de crèdit, és a dir, que posseeix una situació econòmica personal adequada, en principi, per poder fer front al pagament de les quotes de la hipoteca. Per la seva banda, un nivell de risc elevat vol dir que el banc tindrà més dubtes sobre si aprovar o no el préstec.

Què és l’scoring bancari?

El principal mecanisme amb el qual compta el banc per analitzar el nivell de risc financer i la capacitat econòmica d'una persona és l’scoring bancari. L’scoring bancari és un sistema d'avaluació que permet predir la possibilitat d'impagament d'un préstec analitzant de manera automàtica la solvència de qui el sol·licita.

Per determinar el resultat de l’scoring, el banc disposa d'un programa informàtic basat en algoritmes que serveixen per mesurar la solvència econòmica d'una persona. Com més informació que posseeix el banc sobre aquesta persona, el resultat de l'scoring serà més fiable. Per això és important compartir amb la dada possible patrimoni o fonts d'ingressos no identificats per l'entitat, com ara un altre compte en un altre banc o un immoble llogat. 

Quina informació s'inclou en un scoring bancari?

Entre la informació més habitual que demana el banc per a dur a terme l’scoring d'una persona en sol·licitar una hipoteca s'hi troba:

  • Dades personals: edat, professió, estat civil.
  • Ingressos: nòmina de treball o altres.
  • Certificat de saldo de comptes en altres entitats, si es tinguessin.
  • Estabilitat laboral: antiguitat en l'empresa i tipus de contracte. En el cas de ser autònom, és freqüent sol·licitar l'última declaració trimestral de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA), la de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i un certificat d'estar al dia en el pagament de les quotes a la Seguretat Social.
  • Última declaració de la Renda.
  • Historial de crèdits: préstecs anteriors i vigents.
  • Nivell d'endeutament: informació sobre altres possibles deutes i l'estat dels pagaments.

A més, entre la informació addicional que el banc pot requerir al sol·licitant de la hipoteca hi ha:

  • Declaració de béns i serveis.
  • Declaració formal de la finalitat del crèdit.
  • Informació patrimonial: sobre els béns i els drets tant dels titulars com dels avaladors de l'operació.

El banc també consulta la Central d'Informació de Riscos del Banc d’Espanya (CIRBE) per comprovar l'historial creditici de la persona que sol·licita la hipoteca. En el CIRBE consten tots els préstecs, crèdits, garanties i avals que tenen les entitats financeres amb els seus clients. Qualsevol persona pot sol·licitar l'informe del CIRBE de manera gratuïta i conèixer les dades que estiguin al seu nom. 

Com aconseguir una bona puntuació a l'scoring bancari?

  • Historial creditici. Tenir al dia tots els deutes i haver-los abonat en el termini corresponent, sense retards. Això demostra una garantia en els pagaments.
  • Percentatge que suposa la quota de la hipoteca. Els diners destinats al pagament mensual de la quota no ha de superar el 30 % dels ingressos mensuals del futur propietari.
  • Evitar el sobrendeutament. La contractació d'una hipoteca suposa assumir un deute a llarg termini, per això abans de fer-ho és recomanable no tenir altres préstecs pendents de pagament.
  • Considerar totes les despeses. Tenir en compte les despeses fixes mensuals per poder conèixer així l'import màxim a pagar per la hipoteca.

Com a pas previ a aquesta anàlisi, es pot realitzar una simulació hipotecària de manera autònoma i sense cost en la qual, en indicar els ingressos i les despeses, es pot obtenir una aproximació de la decisió del banc i de la hipoteca recomanable.   

Què succeeix després que el banc analitzi el nivell de risc financer?

Després d'analitzar el nivell de risc financer, si el resultat és negatiu el banc declinarà la possibilitat de seguir endavant amb el préstec hipotecari, informant per escrit al sol·licitant dels motius d'aquest rebuig. En el cas que ocorri, és habitual que el banc demani al sol·licitant majors garanties de pagament i, en cas de ser possible, més requisits per a poder acceptar l'operació. El banc sempre procurarà adequar la hipoteca a la capacitat de pagament i, per tant, al nivell de risc del client.

Per la seva banda, si el resultat de l'anàlisi de risc és positiu, l’entitat li enviarà la Fitxa d’Informació Precontractual (FIPRE) amb les condicions de la futura hipoteca. Més endavant, el client també rebrà la Fitxa Europea d'Informació Normalitzada (FEIN) i la Fitxa d'Advertiments Estandarditzats (FiAE). Com a últim pas, el sol·licitant acudirà al notari per a revisar les condicions de la hipoteca i, finalment, per formalitzar el contracte de la hipoteca. 

Fotografia de Lukas a Pexels


Llegir article