matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
Ajudes Europees

Solucions de mobilitat sostenible per a la meva empresa

Carmen Urraca, Directora de Fons Europeus de Banc Sabadell - 16/02/2022
Compartir

La mobilitat sostenible és un eix central dels ajuts europeus i serà clau per a la transformació de la societat en els anys vinents.

Espanya rebrà fins a 2026 70.000 milions d’euros en ajuts directes del fons europeu Next Generation EU, que se sumaran a uns altres 70.000 milions en préstecs i transferències. El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) espanyol destinarà el 70 % dels ajuts a les reformes en matèria mediambiental i digital. De les 20 inversions tractores que contempla el Pla, destaquen les que s’adrecen a la mobilitat sostenible, segura i connectada amb 13.203 milions d’euros (el 19 % dels diners que es rebran).

Ajuts europeus per a punts de recàrrega

Com assenyala Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell, al webinar ‘Solucions de mobilitat sostenible: Smart Mobility Empreses’, organitzat a través de HUB Empresa de Banc Sabadell, «la mobilitat sostenible ja és una realitat que creixerà de manera exponencial en els anys que venen, i proporcionarà solucions de recàrrega al nou model de mobilitat elèctrica».

El principal marc normatiu per assolir-ho és el Reial decret llei 29/2021, que té entre els seus objectius l’impuls dels punts de recàrrega per potenciar el vehicle elèctric a Espanya. Segons aquesta norma, «tots els edificis d’ús diferent del residencial privat que comptin amb una zona d’ús d’aparcament amb més de 20 places, sigui a l’interior o a un espai exterior adscrit, així com als estacionaments existents no adscrits a edificis amb més de 20 places, hauran de disposar d’infraestructures de recàrrega per a vehicles elèctrics».

D’aquesta manera, des de l’1 de gener de 2023, els aparcaments estan obligats a instal·lar punts de recàrrega per al vehicle elèctric de la següent manera:

  • Si disposen de 20 a 1.000 places, hauran de tenir instal·lat un punt de recàrrega per cada 40 places.
  • A partir de les 1.000 places, caldrà instal·lar un punt de recàrrega per cada 100 places.
  • Als edificis de l’Administració General de l’Estat o els organismes públics que hi estan vinculats o en depenen, s’instal·larà una estació de recàrrega per cada 20 places d’aparcament o fracció fins a 500 places, i una estació de recàrrega més per cada 100 places addicionals o fracció.

Subvencions

Tant Urraca com Santiago Blanco, cap de Producte Smart Mobility Empreses a Iberdrola, analitzen la concessió d’ajuts a les comunitats autònomes que va aprovar el Reial Decret 266/2021 per desenvolupar programes d’incentius a la mobilitat elèctrica dins de MOVES III, promogut pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. En total, es concediran 400 milions d’euros, ampliables fins a 800 milions, per incentivar la compra de vehicles elèctrics i afavorir el desplegament de la infraestructura de recàrrega, que estan destinats tant a empreses com a autònoms i particulars. El termini per sol·licitar aquests ajuts finalitzarà el 31 de desembre de 2023 (o fins que s’esgotin).

Per la seva banda, Ingrid de la Fuente, cap de Medi Ambient i Energia de Meliá Hotels International, insisteix en la importància de comptar amb el millor assessorament professional possible per accedir a aquests ajuts, com ara el que pot oferir un banc, per les particularitats tècniques que tenen. Per exemple, en el cas de MOVES III, els ajuts cal sol·licitar-los a través de cada comunitat autònoma, la qual especificarà si es pot sol·licitar directament o si cal fer-ho per mitjà d’una entitat col·laboradora. A més, en el cas de les empreses, les factures hauran de ser posteriors a la data de registre de la sol·licitud de la subvenció.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t’ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

PERTE sobre el vehicle elèctric

Un altre dels objectius del Reial decret llei 29/2021 és facilitar la publicació de convocatòries i ajuts tant al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) d’Energies Renovables, Hidrogen Renovable i Emmagatzematge (ERHA) com al PERTE per al desenvolupament del vehicle elèctric i connectat.

Aquest últim va ser el primer PERTE que es va aprovar dins del pla d’ajuts del fons europeu Next Generation EU. La seva missió principal és la d’impulsar a Espanya un ecosistema adequat per a la fabricació de vehicles elèctrics, generant, alhora, una sèrie d’impactes positius a l’economia, com ara l’increment de la inversió en innovació dins del teixit industrial, l’augment en l’autonomia i la resiliència davant de potencials crisis o la millora de la competitivitat de l’automoció.

Aquest PERTE es preveu que suposi una inversió total de 24.000 milions d’euros, amb una inversió privada de 19.700 milions d’euros, mentre que la contribució del sector públic serà de 4.300 milions. De cara a finals de 2023, el repte és que a Espanya s’arribi al voltant dels 250.000 vehicles elèctrics matriculats i a una forquilla d’entre 80.000 i 100.000 punts de recàrrega operatius.

Per accedir als ajuts europeus és fonamental comptar amb assessorament professional, com ara el del gestor del banc, que resoldrà qualsevol dubte que tingui el responsable d’una empresa o un autònom que desitgi acollir-se a qualsevol convocatòria que es publiqui, i se’ls informarà sobre quina pot ser l’alternativa més adequada.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què li convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

Compartir


Link
matricula-

Descubreix les ajudes europees que impulsaran el teu negoci

El nostre equip t’acompanya pas a pas per identificar les millors ajudes per a tu i perquè la gestió i la tramitació siguin més senzilles.

Coneix-ne més sobre els Fons Next Generation EUConeix-ne més sobre els Fons Next Generation EU

L'últim

Comptes i targetes   - Tue Apr 08 12:37:27 CEST 2025

La meva declaració de la renda surt a tornar. Què puc fer amb aquests diners extres? Banc Sabadell, Publicitat

La campanya de la declaració de la renda 2025 s'estén del 2 d'abril al 30 de juny. Si el resultat de la declaració és a retornar és possible utilitzar aquests diners de manera intel·ligent, per exemple, realitzant alguna reforma a l'habitatge o estalviant de cara al futur. A continuació, expliquem quines alternatives existeixen per als diners de la declaració de la renda en el cas que et surti a retornar.

Què significa que la declaració de la renda surti a retornar?

Quan una declaració de la renda surt a retornar vol dir que el contribuent ha de rebre una quantitat de diners d'Hisenda perquè la seva contribució al llarg de l'exercici fiscal ha estat superior del que li corresponia, una vegada es realitza el balanç global entre els ingressos i les aportacions. 

És a dir que, si en la casella 505 de la declaració de la renda surt un resultat negatiu (un número precedit del signe -), significa que Hisenda ingressarà pròximament en el compte bancari del contribuent aquesta quantitat de diners. En canvi, si surt positiu serà el contribuent qui haurà d'ingressar diners a Hisenda.

Per què surt a retornar o a pagar en la declaració de la renda?

El resultat de la declaració de la renda és la suma de tots els rendiments del treball i de l'estalvi que ha obtingut una persona durant un any. Sobre els primers s'implementen un seguit de reduccions (com poden ser les aportacions a plans de pensions) per, posteriorment, restar-ne alguns conceptes, com ara si es tenen fills o persones a càrrec, o el mínim personal.

Amb aquestes dades, es determina la base liquidable, sobre la qual s'aplica el tipus impositiu de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) corresponent, segons els trams establerts. A aquesta base liquidable se li poden aplicar les deduccions fiscals que corresponguin en cada cas, com per exemple, si s'han realitzat donatius. El número final es compara amb les retencions ja practicades en la nòmina al llarg de l'exercici, la qual cosa permet saber si la declaració surt a retornar o a pagar.

Què es pot fer amb els diners si una declaració de la renda surt a retornar?

En el cas que la declaració de la Renda surti a retornar, pot ser una bona oportunitat per millorar la salut financera a través de les opcions següents:

  • Compte remunerat. Dipositar els diners rebuts en la declaració de la renda en un compte remunerat permet rendibilitzar els diners mentre es mantenen disponibles per fer-ne ús sempre que es necessitin.
  • Amortització de la hipoteca. Si s'estan pagant les quotes d'un préstec hipotecari, és possible utilitzar els diners que s'han rebut de la declaració de la renda per reduir la quantia de la hipoteca. Això es realitza mitjançant una amortització hipotecària, ja sigui per mitjà de la reducció de quotes o de terminis. Abans de fer-ho, cal tenir present els avantatges i els inconvenients de cadascuna d'aquestes opcions:
     
    • Reduir l'import de la quota de la hipoteca. Permet millorar la situació financera del propietari i reduir els interessos a pagar del préstec hipotecari. No obstant això, com que no varia el termini, la hipoteca s'haurà de continuar pagant durant els anys que quedaven abans de realitzar l'amortització anticipada.
    • Reduir el termini d'amortització de la hipoteca. Té com a gran avantatge que permet rebaixar el nombre de quotes a pagar de la hipoteca, però la quota es mantindrà igual.
  • Estalviar. També és útil destinar aquests diners extres per millorar les finances personals mitjançant diferents solucions d’estalvi. Per exemple, a través d'un compte d'estalvi és possible:
    • Rutines d’estalvi personalitzades. Per mitjà de l'app del banc, per exemple, és possible destinar una quantitat de diners automàticament.
    • Arrodoniment automàtic de les compres amb la targeta bancària. És a dir, que si, per exemple, es paga un cafè que costa 1,85 euros, s'arrodonirà a 2 euros i, per tant, s'ingressaran automàticament al compte d'estalvi 15 cèntims.

A més, existeixen altres productes financers que permeten invertir en el futur, com per exemple:

  • Pla de pensions. Un pla de pensions té per objectiu generar una rendibilitat que es podrà recuperar en el moment de la jubilació. Les contribucions als plans de pensions gaudeixen d'avantatges fiscals, de manera que part o la totalitat de les aportacions realitzades enguany es podran desgravar en la declaració de la renda del pròxim exercici.
  • Fons d'inversió. Un fons d'inversió permet als seus inversors accedir de manera col·lectiva a una cartera composta per diversos actius administrats per una entitat gestora que intenta prendre les millors decisions d'inversió.

Fotografía de Bohdan Maylove en Unplash


Llegir article
Negoci internacional   - Mon Apr 07 12:58:23 CEST 2025

El frau en el comerç internacional: què és i com prevenir-lo Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Empreses   - Mon Mar 31 13:49:29 CEST 2025

Factura electrònica per a autònoms i empreses, és obligatòria? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article