matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
Comptes i targetes

Què són les contingències comunes en una nòmina?

Banc Sabadell, Publicitat - Wed Jan 08 15:33:37 CET 2025
Compartir

Cada treballador i cada empresa cotitzen a la Seguretat Social per mantenir, entre altres serveis, la sanitat pública i poder accedir, arribat el cas, a rebre prestacions econòmiques en moments en què pugui resultar necessari, com ara la pensió pública després de la jubilació o per causa d'incapacitat temporal. Aquestes cotitzacions es recullen a la nòmina de cada empleat dins d'una partida que es coneix com a contingències comunes. A continuació, expliquem en què consisteixen i com es calculen.

Per què són importants les contingències comunes?

Saber llegir una nòmina és important, ja que és possible entendre els diferents conceptes que influeixen en la retribució d'una persona. Entre totes les cotitzacions que un treballador realitza a la Seguretat Social i que apareixen reflectides a la seva nòmina, la més important pel que fa al seu import és la de les contingències comunes

Per a un empleat per compte d'altri, una part d'aquestes cotitzacions les aporta el treballador i l'altra, l'empresari. En el cas dels professionals autònoms, ells assumeixen completament totes les cotitzacions.

L'abonament de les contingències comunes en una nòmina permet que un treballador pugui accedir a una sèrie de cobertures en els moments en què no pot treballar. Entre elles, cal destacar:

  • Incapacitat temporal. L'empleat rep una compensació econòmica durant el temps en què es troba de baixa, des del quart dia d'incapacitat. Per exemple, en cas de malaltia o per un accident no laboral.
  • Incapacitat permanent. Si el treballador queda incapacitat de manera permanent per realitzar la seva activitat professional habitual rebrà una prestació econòmica.
  • Assistència sanitària i farmacèutica. Permet accedir als serveis de la sanitat pública per contribuir a la recuperació de l'empleat, així com beneficiar-se d'una subvenció parcial en el pagament dels medicaments que pugui necessitar.
  • Pensió pública de jubilació. Quan finalitza la vida laboral d'una persona, el pagament de les contingències comunes al llarg de la carrera professional li permet accedir a una pensió pública de jubilació.

A més, l'abonament de les contingències comunes per part dels treballadors permet assegurar a altres persones la percepció de les pensions d'orfandat i viduïtat.

Contingències comunes a la nòmina: com es calculen

Dins una nòmina hi ha les contingències comunes, les contingències professionals, les hores extres i altres, com ara la formació professional o el Fons de Garantia Salarial (FOGASA). Per calcular qualsevol d’aquestes n'hi ha prou amb aplicar a la base de cotització del treballador diferents percentatges per a cadascuna d'aquestes cotitzacions.

Base de cotització per a contingències comunes a la nòmina

Per calcular la base de cotització per contingències comunes a una nòmina cal sumar-hi el sou base, els complements salarials i la part proporcional de les pagues extres. A la quantitat resultant cal aplicar-hi el percentatge establert segons el règim de la Seguretat Social al qual pertanyi el treballador.

Per regla general, un treballador per compte aliè ha d'aportar el 4,70 % de la base de cotització a la Seguretat Social per a contingències comunes, mentre que la seva empresa contribuirà amb el 23,60 %. En el cas d'un professional autònom, la cotització per contingències comunes puja al 28,30 % de la base de cotització.

Calcularem com a exemple la prestació per contingències comunes d'un treballador per compte d'altri que ha patit una incapacitat temporal que li impedeix exercir la feina habitual durant 25 dies. Durant aquesta incapacitat temporal, la Seguretat Social abonarà un percentatge de la seva base de cotització, que va canviant segons el temps en què estigui de baixa.

Aquest treballador té un salari brut de 3.000 euros mensuals. La seva base de cotització coincideix amb el salari brut, cosa que significa que cada dia rep 100 euros per la seva feina (3.000 euros / 30 dies). La prestació que rebrà per la seva incapacitat temporal es reparteix de la manera següent:

  • Dia 1 al 3. No percep prestació.  
  • Dia 4 al 20. El treballador cobra el 60 % de la base de cotització diària, és a dir, cobrarà 60 euros cada dia (100 x 60 %). En ser 17 dies, percep 1.020 euros.
  • Dia 21 en endavant. El treballador cobra el 75 % de la base de cotització diària. En haver d'estar 5 dies més de baixa fins a arribar als 25 dies, percep 375 euros [(100 euros x 75 %) x 5].

Al llarg del període d'incapacitat temporal, el treballador ha percebut un total de 1.395 euros (1.020 € + 375 €). Aquests diners s'ingressaran al seu compte bancari perquè en pugui disposar quan ho necessiti. Tenir la nòmina domiciliada al nou compte bancari online és molt senzill i pot ajudar a la gestió de les finances personals.

Diferència entre contingències comunes i contingències professionals

La diferència principal entre les contingències comunes i les professionals és que les contingències comunes cobreixen, entre altres coses, les prestacions d'incapacitat laboral que es derivin de malalties comunes o accidents no relacionats amb la feina. En canvi, les contingències professionals permeten generar prestacions si el treballador pateix una malaltia professional o un accident laboral.

Fotografia de Freepik
Compartir


Link
matricula-

Encara no ets de Banc Sabadell?

Fes-te client amb el nou Compte Online Sabadell

Saber mésSaber més

L'últim

Empreses   - 17/06/2025

Quins tipus de finançament per a startups hi ha? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Negoci internacional   - 16/06/2025

Avals i garanties en negoci internacional Negoci Internacional, Banc Sabadell

Llegir article
Estalvi, inversió i jubilació   - 13/06/2025

Com aplicar el repte del cèntim per estalviar? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article