Una nòmina és una cosa així com una factura que deixa constància de la relació laboral entre un empleat i la seva empresa. En una nòmina es detallen els conceptes econòmics i comptables que determinen el salari líquid que ha de percebre el professional, de manera que, més endavant, s'hi pugui basar, per exemple, per presentar la seva declaració de la Renda. A continuació, t'expliquem els elements que s'inclouen en una nòmina i com llegir-los per extreure'n la informació rellevant.
Els elements bàsics d'una nòmina
Els elements principals d'una nòmina es divideixen en els apartats següents:
- Dades de l'encapçalament. En aquest apartat es recull la informació bàsica de l'empresa i del treballador. Quant a l'empresa, s'hi indica el nom, el domicili o raó social, el codi de la Seguretat Social i el codi d'identificació fiscal (CIF). Per part del treballador, la informació que s'inclou és el nom i els cognoms, el document nacional d'identitat (DNI), el codi de la Seguretat Social, la categoria professional i l'antiguitat. Amb caràcter general, també es reflecteix el període de liquidació al qual es refereix la nòmina.
- Meritacions. Les meritacions es refereixen a tots aquells ingressos que rep l'empleat, tant salarials com no salarials. Entre les meritacions salarials s'hi troben:
- Salari de base. Reflecteix el total de totes les remuneracions o meritacions que ha rebut el professional pel treball realitzat.
- Complements salarials: Són les quantitats extraordinàries percebudes per l'empleat, per exemple, si rep una remuneració extra per haver aconseguit uns determinats objectius pel seu treball a l'empresa.
- Hores extraordinàries. Són les hores que realitza un empleat per sobre del seu horari laboral.
- Gratificacions extraordinàries. A Espanya hi ha dues pagues extres obligatòries (per Nadal i la que dicti el conveni), encara que a vegades és possible prorratejar-les al llarg de les nòmines de tot l'any.
- Salari en espècie. El sou percebut com a retribució en espècie o flexible està exempt de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Dins d'aquesta categoria podria entrar, per exemple, l'assegurança mèdica privada o els tiquets restaurant.
Per la seva part, quant a les meritacions no salarials, hi trobem:
- Indemnitzacions i bestretes. Entre aquestes, hi ha les despeses que ha avançat el treballador per realitzar el seu acompliment professional, com ara agafar un taxi o pagar un àpat amb un client.
- Prestacions i indemnitzacions a la Seguretat Social: Inclouen les prestacions per acomiadament, suspensió o trasllat, i les despeses pagades per l'empresa per incapacitat o atur.
- Deduccions i retencions. Inclou el que s'ha d'abonar pel salari del treballador en concepte d'IRPF. En funció del salari i de les circumstàncies de cada treballador es pot triar un tipus d'IRPF, encara que en la declaració de la Renda es regularitzarà segons els tipus que estiguin vigents en aquell moment. Entre les principals deduccions s'hi troben:
- Contingències comunes. Suposa el 4,7 % de les meritacions salarials sense tenir en compte les hores extres.
- Atur. Per als treballadors amb contracte general el tipus que s'aplica és de l'1,55 %, per a aquells amb contracte de durada determinada a temps complet o parcial és de l'1,60 %.
- Formació professional. S'aplica un 0,10 % sobre la base de cotització.
- Hores extraordinàries per força major. El percentatge que s'aplica depèn de la categoria professional del treballador.
- Hores extraordinàries sense força major: Tenen una deducció del 4,7%.
- Líquid a percebre. Inclou el sou net, és a dir, la quantitat que percebrà el treballador com a ingrés en el seu compte corrent pel seu acompliment professional. Per calcular-ho cal realitzar la resta entre el total reportat i el total de les deduccions.
- Lloc d'emissió, signatura i segell de l'empresa. La signatura del treballador no és necessària si el pagament de la nòmina es realitza a través del seu compte bancari. Hi ha comptes nòmina especialment dissenyats, en els quals s'ofereixen facilitats per a la gestió financera a canvi de domiciliar la nòmina.
Com reclamar el rebut de nòmina?
Habitualment, es duu a terme una reclamació de la nòmina quan el treballador estima que no se li ha pagat la quantitat acordada, per exemple, si pensa que no s'han computat correctament les hores extra que ha realitzat o perquè creu que hi ha deduccions errònies.
Els passos a seguir per reclamar una nòmina en cas de pensar que és incorrecta són:
- Documentació. Cal recopilar tota la documentació que pugui sostenir la reclamació, com el registre d'hores treballades o el contracte de treball.
- Notificació. Abans d'iniciar qualsevol altre tràmit, és convenient que el treballador informi el seu superior o el Departament de Recursos Humans per veure si es pot aconseguir una solució amistosa.
- Notificació formal. En el cas que no fructifiqui el pas anterior, és necessari remetre a l'empresa una notificació per escrit detallant la reclamació i els errors detectats en la nòmina.
- Ajuda sindical. Si l'empleat forma part d'un sindicat, pot posar-se en contacte amb un representant per exposar la seva reclamació i rebre assessorament.
Una vegada s'han efectuat aquests passos, si no s'ha aconseguit un acord amb l'empresa, cal dur a terme les mesures següents:
- Procediment ordinari. És possible acudir al Servei de Mediació, Arbitratge i Conciliació de la comunitat autònoma on treballi l'empleat i presentar una papereta de conciliació per intentar arribar a un acord amistós amb la companyia.
- Procés monitori. Es tracta d'un procediment judicial per intentar resoldre la disputa salarial existent. Sol demorar-se molt més temps que un procediment ordinari i, per regla general, es limita a casos molt específics, com ara reclamacions a empreses en situació de concurs de creditors, reclamacions individuals d'un treballador amb exclusió de qualsevol reclamació col·lectiva i reclamacions que no superin els 6.000 euros. Si es compleixen els requisits, el treballador ha d'emplenar un formulari exposant el seu cas i, si la justícia accepta la petició, s'obre un termini de 10 dies perquè l'empresa aboni el deute. Si ho fa, el procediment queda arxivat. Però si no ho fa, el treballador podrà presentar una demanda en el jutjat social, on un jutge decidirà.
Un compte bancari per a la nòmina
Domiciliar la teva nòmina en el teu nou compte bancari online és un procés molt senzill i pot ajudar a millorar la gestió financera. Per dur-ho a terme només cal informar del número del compte (el codi IBAN) al Departament de Recursos Humans de l'empresa.
Domiciliar la nòmina pot aportar una sèrie d'avantatges al seu titular, com, per exemple:
- Optar a tipus d'interès competitius o bonificacions.
- Accés a determinats productes com ara comptes d'estalvi amb condicions especials.
- Domiciliar altres rebuts com les despeses de la llar i poder optar a promocions especials que pugui oferir el banc.
- Simplificar la gestió financera i planificar millor la despesa i l'estalvi.