La verificació registral és clau abans de comprar un habitatge, ja que permet conèixer dades clau sobre la situació legal d’un immoble.
A l’hora de comprar un habitatge és important conèixer la situació jurídica de l’immoble, tant pel que fa a qui és el propietari com sobre les possibles càrregues econòmiques pendents, si en tingués. Per aconseguir aquesta informació, cal fer una verificació registral que aporti les dades necessàries per conèixer la situació legal de la finca.
És possible fer una verificació registral d’un immoble sol·licitant una nota simple o una certificació oficial del Registre de la Propietat, o també, a través d’una inspecció dels llibres de la propietat de l’habitatge.
Per a què serveix una verificació registral?
L’objectiu de la verificació registral és proporcionar informació sobre tots els béns immobles inscrits al territori espanyol, de manera que s’atorgui seguretat a l’hora de fer qualsevol transacció amb ells, com ara una compra o un lloguer. A més de les dades formals sobre l’habitatge, també s’inclouen els seus drets reals associats, com són hipoteques o embargaments. La informació continguda en una verificació registral és protegida pels tribunals de justícia i preval sobre qualsevol altra.
Entre altres qüestions, a través d’una verificació registral és possible obtenir la informació següent:
-
Dades formals de l’habitatge (mida, ubicació, valor cadastral).
-
Titularitat.
-
Possibles càrregues associades (hipoteca o altres deutes pendents).
On es pot sol·licitar la verificació registral d’un habitatge?
Per fer una verificació registral cal anar al Registre de la Propietat, dependent del Ministeri de Justícia. A l’hora de sol·licitar-la, es demanarà una sèrie de dades com ara el nom complet i el document nacional d’identitat (DNI) del titular, així com l’adreça exacta de la propietat. Si el sol·licitant no tingués cap d’aquestes dades caldria facilitar l’Identificador Únic de Finca Registral (IDUFIR). També és possible sol·licitar aquesta informació a través del lloc web del Registre de la Propietat. En tots dos casos, el cost d’obtenir la verificació registral és uns 10 euros.
Qualsevol persona pot fer una verificació registral d’un habitatge, i és un mecanisme molt eficaç per eliminar qualsevol risc legal o econòmic en relació amb un immoble.
Què cal fer si se detecta una anomalia?
Quan es fa una verificació registral és molt important que es guardi el document oficial que s’obté, ja que, arribat el cas que hi hagi alguna incidència o imprevist amb el venedor que requereixi una mediació judicial, tindrà caràcter vinculant. D’aquesta manera, cal evitar afrontar en el futur un procés jurídic que pot ser llarg i costós. Aquest certificat s’ha d’incloure a la informació que es lliuri al banc per sol·licitar formalment una hipoteca.
En cas que s’observi alguna anomalia (per exemple, una dada contradictòria sobre la propietat o alguna càrrega econòmica), el més recomanable és posar-se en contacte amb el propietari de l’immoble per exigir que se solucioni la incidència. En cas que hi hagi un deute no acordat prèviament amb el comprador, aquest ha d’exigir al venedor que el cancel·li abans de continuar amb l’operació.
Quan la venda de l’habitatge la du a terme un agent immobiliari professional, el més probable és que aquesta comprovació ja l’hagi efectuada prèviament abans d’acceptar convertir-se en el responsable comercial delegat en l’operació. En aquest cas el comprador pot sol·licitar-li directament la verificació registral, de forma que s’estalvia temps.
Riscos a no demanar una verificació registral
No sol·licitar una verificació registral abans de comprar un habitatge i de constituir la hipoteca pot comportar problemes importants per al nou propietari, com per exemple:
-
Es pugui suspendre la signatura de la hipoteca perquè l’immoble està pendent de l’aixecament oficial d’un embargament.
-
La concessió de la hipoteca es retardi perquè no està inscrita al Registre l’acceptació com a part d’una herència.
-
En el cas d’un habitatge nou, que s’arribi a suspendre el préstec hipotecari perquè no s’ha inscrit degudament la declaració d’obra nova o de final d’obra.
Qualsevol d’aquestes incidències pot suposar que expirin les condicions vinculants de la hipoteca, cosa que, per al comprador, implicaria tornar a renegociar amb el banc. A més, el temps per completar l’adquisició de l’habitatge s’allargaria, amb tots els inconvenients que això pot tenir, per exemple, si s’està venent alhora la casa on resideix.
Des d’un punt de vista legal, aquest tipus de retards pot significar que el comprador hagi de tornar els diners pactats en un contracte d’arres si el temps previst ha expirat o que, arribat el cas, el comprador decideixi fins i tot renunciar a l’operació i buscar un altre immoble.
A la pàgina web del Banc Sabadell pots informar-te en profunditat sobre les nostres hipoteques, i, a més, pots fer una simulació hipotecària1 amb les condicions que triïs prèviament.
Si tens qualsevol dubte, recorda que pots recórrer a un expert del Banc Sabadell perquè t’aconselli sense cap compromís. Pots sol·licitar quan vulguis una cita amb un dels nostres especialistes.
1 El resultat d’aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les properes pantalles. Si desitges sol·licitar una hipoteca un cop hagis vist el resultat de la teva simulació, hauràs de contactar amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.
Fotografia de Franz26 a Pixabay