matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
La teva casa, el teu cotxe i altres

Quant he de tenir estalviat per poder comprar-me una casa?

Araceli Ochando, Publicidad - 01/01/2024
Compartir

Abans de comprar un habitatge, és important analitzar quin és el meu grau d'estalvi i quant puc destinar al pagament mensual d'una hipoteca per fer front de manera segura a una operació d'aquest tipus

Comprar una casa és la inversió més gran que fa una persona al llarg de la seva vida. Es tracta d'una decisió important no només perquè estàs triant el que serà la teva llar, sinó perquè suposa un elevat desemborsament. Aquí una de les preguntes més freqüents és: quants diners he de tenir estalviats per poder comprar-me una casa?

Abans de prendre la decisió de comprar un habitatge, una persona ha d'analitzar si està preparada des del punt de vista econòmic per realitzar aquesta inversió i, a més, calcular quant hauria de pagar per l'habitatge i tenir en compte el cost de la hipoteca i les altres despeses addicionals de la compra. 

Quin ha de ser el meu grau d'estalvi per comprar-me una casa?

El primer que el futur propietari ha d'analitzar és quin és el grau d'estalvi i si aquest li permetrà fer front de manera segura al pagament de l'habitatge. Per regla general, hi ha dues formes de pagar una casa:

  • Pagar un habitatge al comptat

Si la persona compta amb molts estalvis, pot pagar la casa al comptat, tot i que ha de tenir en compte que al preu de venda cal sumar-li entre un 10 % i un 12 % de despeses addicionals (notaria, impostos, Registre de la Propietat...).

  • Demanar una hipoteca

Si per contra, com la gran majoria, necessita demanar una hipoteca, la majoria dels bancs concedeixen hipoteques que cobreixen el 80 % del preu de l'immoble. És a dir, que una persona ha de tenir estalviat almenys el 20 % del preu de la casa que vulgui comprar, a més de les esmentades despeses de compravenda.

Una persona ha de tenir estalviat almenys el 35 % del preu de la casa que vulgui comprar

En total, els experts solen recomanar tenir estalviat el 35 % del valor total de l'immoble que cal pagar amb antelació per poder fer front a aquesta despesa que acompanyarà el propietari durant gran part de la seva vida.

Segons les dades de Societat de Taxació (ST), l'esforç immobiliari (el nombre d'anys de sou brut íntegre que un ciutadà necessitaria destinar per comprar una casa) a Espanya en el quart trimestre de 2020 era de 7,5 anys. Aquesta dada varia per comunitats autònomes, des d'un màxim de 16,5 anys a Balears fins a 4,5 anys a La Rioja. Per sobre de la mitjana es troben també la Comunitat de Madrid (8,6 anys) i Catalunya (8,5 anys).

Així, per tenir estalviat aquest 35 % del total del valor de l'immoble que cal tenir abans de demanar una hipoteca, un espanyol necessita de mitjana 2,6 anys de sou brut íntegre.

Pot interessar-tedescobreix quant hauries de pagar pel teu habitatge

Quines són les despeses de comprar una casa?

Un cop s'ha pres la decisió i arriba el moment de comprar un habitatge, el futur propietari ha de tenir en compte que al preu total de la casa ha d'afegir-hi una altra sèrie de despeses:

Per als habitatges d'obra nova:

  • L'impost sobre el valor afegit (IVA), que el 2021 ascendeix a un 10 % a tot el territori espanyol excepte a les Canàries, on s'aplica l'impost general indirecte canari (IGIC) que és del 6,5 %. És a dir, que a una casa a Barcelona que costi 250.000 euros, caldrà sumar-li 25.000 euros d'IVA. En el cas que l'habitatge sigui de promoció pública, l'impost baixa al 4 %, encara que pot variar segons la comunitat autònoma.
     
  • La notaria. El comprador de l'habitatge ha de fer front al pagament de l'expedició de la còpia de l'escriptura.

A més, cal sumar-li el cost que té demanar una hipoteca (taxació, possibles comissions d'obertura, etc.).

Pot interessar-te: quines són les despeses associades a la compra d'un habitatge

  • L'impost sobre transmissions patrimonials (ITP). La seva quantia depèn del percentatge que s'aplica sobre el preu de compra que apareix en les escriptures i de la comunitat autònoma on s'ubica l'habitatge, encara que sol aplicar-se un tipus d'entre el 6  % i el 10  %.
  • L'impost sobre béns immobles (IBI). L'IBI de l'any en curs, malgrat que ha de pagar-lo el venedor, es pot repercutir en el comprador la part proporcional pel temps en què serà propietari dins de l'any natural.
  • L’impost de plusvàlua municipal. Aquest és responsabilitat del venedor, però pot pactar-se repercutir-lo tot o en part en el comprador, encara que no és usual.
  • El cost registral per la inscripció de la compravenda.

Quant he de destinar al pagament de la hipoteca?

Per saber-ho, a més de decidir quant de temps volem passar pagant la hipoteca —a menor termini, la quota mensual serà més alta—, és imprescindible realitzar una anàlisi fidel de la capacitat de solvència del titular. És a dir, analitzar les perspectives laborals a curt, mitjà i llarg termini, els ingressos i les despeses fixes, així com l'existència d'altres préstecs. És important també comptar amb un cert marge per fer front a despeses inesperades.

Amb aquestes variables, quina quantitat màxima hauria de destinar a la hipoteca? La majoria dels experts coincideix en un percentatge ideal que hauria d’oscil·lar entre un 30 % i un 35 % com a màxim dels ingressos mensuals.

Pot interessar-te: Descobreix amb aquest simulador què t'interessa més, si la hipoteca a tipus fix o a tipus variable

Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i descobreix quina s'adapta millor a tu

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca