L'avantprojecte de Llei d'indústria i autonomia estratègica, encara en fase de tramitació, té entre els seus objectius principals afavorir la reindustrialització d'Espanya alhora que potenciar l'autonomia estratègica de la indústria. A continuació, expliquem les principals fites d'aquesta norma i algunes de les seves novetats més destacades.
En què consisteix la nova Llei d'indústria i autonomia estratègica?
La nova Llei d'indústria i autonomia estratègica, que es compon de 78 articles, pretén reforçar l'autonomia d'Espanya en recursos estratègics, modernitzar la indústria i millorar-ne la competitivitat. Tal com s'assenyala en la Memòria d'Impacte Normatiu que conté, els seus dos grans objectius són els de potenciar la transformació digital i la sostenibilitat ambiental en el sector industrial.
La seva base normativa es troba en el Pla Industrial del Pacte Verd proposat per la Comissió Europea el 2023 que té com a missions prioritàries millorar la competitivitat de la indústria europea amb zero emissions netes i impulsar una ràpida transició cap a la neutralitat climàtica. Tant la Llei d'indústria i autonomia estratègica com el Pla Industrial del Pacte Verd aposten per aconseguir la neutralitat climàtica abans del 2050.
Com assenyala Patricia Busto, la nostra directora de Desenvolupament de Negoci Sostenible de Banc Sabadell, “Espanya vol continuar apostant per la inversió en tecnologies netes i projectes d'energies renovables, i posicionar-se com un referent. En l'àmbit europeu, tant el Pacte Verd Europeu com els objectius de neutralitat climàtica per al 2050 marcaran les agendes, les polítiques i els instruments disponibles, com s'evidencia, per exemple, en els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) i en el recent llançament de les línies del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR)”.
En el cas de la nova Llei d'indústria i autonomia estratègica cal esmentar, a més, dues influències importants més en el seu articulat final:
- El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) desenvolupat pel Govern amb motiu dels fons europeus Next Generation EU, ja que la seva elaboració és un dels compromisos del PRTR dins del Component 12. Descobreix com Banc Sabadell pot ajudar-te amb els Fons de Recuperació Europeus.
- La reforma integral de l'actual Llei d'indústria (Llei 21/1992, de 16 de juliol) de cara a incorporar la nova realitat de l'economia espanyola i la integració d'un model de producció més verd i sostenible.
Per analitzar les claus de la nova Llei d'indústria i autonomia estratègica així com altres reptes i desafiaments de la indústria espanyola, se celebrarà a Barcelona els dies 15 i 16 de gener la setena edició del Congrés Nacional d'Indústria, organitzat pel Ministeri d'Indústria i Turisme, i secundat per marques impulsores com Banc Sabadell, que organitzarà dues sales de debat:
Modera:
- Xavier Ventura Santamans, subdirector general i director territorial Empreses de Catalunya, Banc Sabadell.
Participen:
- Patricia Busto, Directora de Desenvolupament de Negoci Sostenible, Banc Sabadell.
- Inka Guixà Fisas, CEO & Board Vice-President, Farga.
- Sergi Gual, Industrial Manager, AC MARCA.
Modera:
- Carlos Dalmau, director d’Internacional, Banc de Sabadell.
Participen:
- Guillem Clofent, director general, MESPACK, S.L.
- Joan Tristany, director general, Associació d'Empreses Industrials Internacionalitzades.
- Salvador Solà, director general, GRUP GIRÓ.
Les inscripcions són gratuïtes i estan obertes al públic a través de la pàgina web del Congrés.
Quines són les principals fites de la nova Llei d'indústria i autonomia estratègica?
La nova Llei d'indústria i autonomia estratègica impulsa una sèrie de novetats respecte a la legislació encara vigent, ampliant alguns aspectes o, directament, incloent-hi noves directrius. Aquestes són les claus més destacades de la norma:
- Principis de l’activitat industrial. S'amplien els principis que regeixen les activitats industrials, incloent-hi alguns que no existien, com la resiliència i l'autonomia estratègica, la descarbonització, la circularitat i la digitalització.
- Impuls dels ecosistemes industrials estratègics i dels PERTE. Tots dos podran rebre ajudes públiques directes i, en el cas dels PERTE, serà possible reconèixer nous projectes més enllà de la vigència del PRTR.
- Suport institucional a la competitivitat de la indústria. Tant l'Estat com les comunitats autònomes treballaran conjuntament a favor de la indústria en àrees com el talent industrial amb un èmfasi especial en la participació femenina, millorar els processos administratius relacionats amb la indústria, promoure la descarbonització i l'ús d'energies renovables; i afavorir l'aposta de les organitzacions per la certificació com a empreses industrials excel·lents.
- Projectes industrials estratègics. S'institucionalitzen i es regulen els projectes industrials estratègics sempre que compleixin amb un d'aquests criteris: les empreses que comandin un projecte han de ser considerades estratègiques i disposar d'una certificació per a l'autonomia; les empreses han de tenir un volum d'inversió rellevant en termes nacionals: o les empreses tinguin un volum d'inversió rellevant en relació amb la importància de l'economia del conjunt de províncies on es realitza la inversió.
- Nous organismes de governança. La Llei afegeix noves estructures de governança per al teixit industrial: l'Estratègia Espanyola d'Indústria i Autonomia Estratègica (definirà les línies generals de la política industrial d'Espanya), el Consell Estatal de Política Industrial (com a òrgan consultiu), la Conferència Sectorial d'Indústria i PIME (afavorirà la cooperació entre l'Estat i les comunitats i Ceuta i Melilla) i el Fòrum d'Alt Nivell de la Indústria Espanyola (assessorarà el Ministeri d'Indústria i Turisme sobre política industrial).
- Processos de reindustrialització. Tota empresa que tingui previst el tancament o la reducció de l'activitat en un o més centres de treball, ha de comunicar aquesta circumstància a la Secretaria d'Estat d'Indústria amb, almenys, 9 mesos d'antelació, abans de materialitzar-ho, informant la representació legal dels treballadors.
- Beneficiaris de les ajudes. Les empreses que superin els 6 milions d'euros en els últims 5 anys de facturació i siguin beneficiàries d'ajudes derivades de l'aplicació de la llei estan obligades a mantenir-ne l'activitat productiva durant 5 anys (grans empreses), 3 anys (pimes) o 2 anys (petites empreses). S'entendrà incomplerta aquesta obligació si durant aquest període es redueix de manera efectiva més d'un 65 % la capacitat de producció o la seva plantilla en 500 persones o més (de manera no temporal i sense reinici d'activitat productiva), tret que sigui degut a un canvi societari o es produeixi una cessió global d'actius i passius i es continuï mantenint l'activitat.
- Bancs de proves i de suport. Serà possible establir bancs de proves reguladors i de suport en els quals es desenvolupin projectes pilot per facilitar la recerca i innovació en la indústria.
- Seguretat industrial. La prevenció i la limitació de riscos en tota activitat industrial és clau, per la qual cosa, en cas de risc greu i imminent, l'Administració podrà acordar la paralització temporal, total o parcial, de l'activitat o instal·lació causant del risc.
Després de completar al juliol el termini d'audiència pública, el següent pas és el d'elevar l'Avantprojecte de llei al Consell de Ministres perquè sigui aprovat com a Projecte de llei. Més endavant, una vegada es completi el període de tramitació parlamentària, el text es publicarà en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) per donar-li plena validesa legal.
Fotografa de Freepik