matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Préstecs personals i crèdits Hipoteques Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
Empreses

Informe SOC: per què és clau per a l'empresa?

Banc Sabadell, Publicitat - Sat Aug 10 12:44:02 CEST 2024
Compartir

Descobreix per què l'informe SOC és fonamental per a l'empresa, i garanteix seguretat i confiança en la gestió de les dades i els serveis digitals.

Un informe SOC (sigles que corresponen en anglès a service organization controls, traduït com “controls de sistemes i organitzacions”) avalua com tracta una empresa tota la informació i les dades que gestiona al Núvol. La seva importància ha crescut en els darrers anys gràcies a la digitalització, però exactament, què és un informe SOC i per a què serveix? Qui ha de fer un informe SOC? I quins tipus d'informes SOC hi ha? 

A continuació, t'ho expliquem tot i amb detall sobre els informes SOC i per què són importants per a la teva empresa.

Què és un informe SOC?

El principal objectiu d'un informe SOC és avaluar, a través de tercers, el processament de les dades gestionades al Núvol per atorgar seguretat i confiança. L'ús intensiu de la tecnologia obliga les empreses a invertir recursos per controlar els riscos associats al registre, l'emmagatzematge i el processament de les dades a través de proveïdors. Això vol dir que han d'implementar controls adequats per garantir la seguretat, la confidencialitat, la disponibilitat i la integritat de tota la informació que es gestiona i que s'allotja al Núvol.

És a dir, que es tracta d’establir el màxim control intern possible sobre la informació financera d’una altra empresa que maneja una entitat, avaluant el risc inherent que hi ha sobre l’exercici de la seva activitat.

Qui fa els informes SOC?

Les empreses que s'encarreguen de proveir serveis relacionats amb el registre, l’emmagatzematge i el processament de dades han de proporcionar informes SOC als seus clients.

Els informes SOC són emesos per una firma d'auditoria independent que compta amb una certificació pròpia del CPA. D'aquesta manera, garanteixen davant dels clients que no hi ha esquerdes per les quals es pugui escapar informació sensible ni comprometedora. 

Tipus d'informes SOC

En total, hi ha tres tipus d'informes SOC:

  • Informe SOC 1. Centrat en els controls interns relacionats amb la seguretat dels estats financers i comptables, de manera que una companyia estigui en condicions de garantir que duu a terme els controls suficients per satisfer les necessitats dels clients.
  • Informe SOC 2. Avalua tot allò referent als controls operatius, posant un especial èmfasi en la seguretat, la disponibilitat, la integritat dels processos, la confidencialitat i la privadesa. També sol incloure una opinió de l'auditor sobre el disseny i el funcionament dels controls definits per la companyia.
  • Informe SOC 3. Un informe de compliment de nivell superior que es pot compartir amb els clients però sense revelar informació confidencial, incloent-hi una avaluació del disseny i de l'efectivitat operativa dels controls de seguretat. En aquest grup, hi ha dues classes segons si se centra l'anàlisi en els protocols de seguretat interns de l'organització a escala general i de manera permanent, o si només s'aborda durant un període determinat, com, per exemple, durant la realització d'un projecte. Els informes SOC 3 solen ser més breus i menys detallats que els SOC 2.

Per escollir quin tipus d'informe SOC necessita la teva empresa, és important escoltar les preocupacions dels teus clients i determinar els beneficis a llarg termini de revelar-los la solidesa dels seus entorns mitjançant una auditoria d'aquestes característiques. 

Què són els informes SOC 2?

Els informes SOC 2 han esdevingut un estàndard internacional per avaluar les amenaces de ciberseguretat i els controls operatius d‟un proveïdor. Aquests informes donen resposta a dues preguntes: Està segura, la informació? I com podem estar convençuts de saber-ho? L'estàndard del SOC 2 és el d'una auditoria sobre els controls interns relacionats amb la tecnologia de la informació, que verifica les obligacions i els compromisos dels proveïdors de serveis IT, cloud i hosting.

La seva homologació internacional dins de normes com l’ISO/IEC 27001 li confereixen una doble utilitat per a l'entitat que el contracti. D'una banda, obté la credencial davant dels clients, que el seu entorn virtual és segur i fiable; de l'altra, dins de l'organització, afavoreix una comprensió més gran dels riscos per part dels empleats, facilita l'acceptació rutinària dels controls interns i promou un clima de governança positiu.

Pot interessar-te: Consulta les claus de la ciberseguretat que posem a la teva disposició a Banc Sabadell

Per a què serveix un informe SOC?

A més de millorar la confiança en la provisió dels serveis que es tenen externalitzats, un informe SOC presenta altres avantatges per a qualsevol entitat. 

  • Redueix l’impacte de les auditories. Un informe SOC minimitza l'impacte de les auditories en fer una avaluació de diferents àmbits relacionats amb la seguretat de manera periòdica.
  • Millora la gestió dels riscos. Un informe SOC aporta un avantatge competitiu per a l’organització i optimitza els processos i els controls comercials.
  • Millora la imatge de l’empresa. La integració d'un informe SOC a l'operativitat habitual d'una empresa pot tenir un impacte positiu com a eina de màrqueting per a possibles clients.

Fotografia de Mikael Blomkvist a Pexels

Compartir


Link
matricula-

Portem més de 140 anys al costat de les empreses

Creiem que la millor manera d'ajudar-te a créixer és involucrar-nos com si fóssim part del teu equip. Per això, sempre tens un gestor i especialistes per oferir-te solucions a mida, sigui quina sigui la mida i el sector del teu negoci.

Saber mésSaber més

L'últim

Estalvi, inversió i jubilació   - Fri Apr 11 15:08:15 CEST 2025

Què són les despeses formiga i com evitar-les? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Comptes i targetes   - 11/04/2025

Càrrec en compte: què és, com funciona i com obtenir el justificant Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - Thu Apr 10 15:16:21 CEST 2025

Quin és el paper del gestor del banc en la compra d'un habitatge? Banc Sabadell, Publicitat

Comprar un habitatge és una de les decisions econòmiques més importants que pren una persona a la seva vida. Per això, és important analitzar diferents aspectes, com ara el tipus d'immoble que es vol adquirir, la solvència econòmica o el tipus d'hipoteca que s'adapta millor a cada situació. Comptar amb l’ajuda d’un professional com el gestor del banc i fer servir un simulador d’hipoteques és clau en aquest procés.

Què cal tenir en compte per comprar un habitatge?

A l'hora de comprar un habitatge, cal tenir presents tant factors relacionats amb l'immoble com els relatius al cost i al finançament de l'operació. Entre els primers, s’han d’avaluar qüestions com ara el tipus d’habitatge (per exemple, si és una casa d’obra nova o de segona mà), la ubicació, la seva situació jurídica o si compta amb el certificat d’eficiència energètica.

Pel que fa als aspectes econòmics clau per comprar una casa, els més rellevants són: una casa d’obra nova o de segona mà

  • Solvència econòmica. Per regla general, el banc concedeix com a màxim un finançament del 80 % sobre el valor de taxació de l'immoble o del preu de compravenda, el que sigui menor. Això vol dir que el sol·licitant d'una hipoteca ha de tenir al voltant d'un 35 % d'estalvi previ per adquirir la casa. En aquest percentatge s'hi inclou el 20 % restant de l'habitatge i entre el 10 % i el 15 % que suposaran les despeses associades a la compra.
  • Despeses associades. Directament relacionades amb la hipoteca hi ha la taxació i la comissió d'obertura del préstec (que no sol superar l'1,5 % sobre l'import total). També hi ha una altra sèrie de despeses, com les de la gestoria (inscripció legal del canvi de propietari de l’habitatge), les del Registre de la Propietat de l'escriptura de compravenda i de la nota simple, i les de la notaria, que habitualment voregen el 0,5 % del valor total de l’habitatge. 
  • Capacitat d'endeutament. Per concedir un préstec hipotecari, el banc calcula la capacitat d’endeutament del client. El pagament de la hipoteca no ha de superar el 30 % dels ingressos mensuals del futur propietari.

En què contribueix el gestor del banc en la compra d'un habitatge?

Comptar amb un expert del banc pot resultar clau per a la compra d'un habitatge, ja que pot acompanyar aconsellar el futur propietari, així com respondre qualsevol dubte que sorgeixi al llarg del procés segons la seva situació econòmica particular.

Un gestor del banc pot fer igualment un estudi de viabilitat del préstec per conèixer el nivell de risc en demanar una hipoteca. I, a partir d'aquí, decidir quin tipus d’hipoteca es vol contractar (hipoteca a tipus fix, a tipus variable o mixta), sempre amb la flexibilitat necessària per obtenir un préstec hipotecari a mida de cada client.

Com ajuda el gestor del banc en la tramitació d'una hipoteca?

El gestor del banc també pot ajudar el futur propietari a resoldre els possibles dubtes que hi hagi a l'hora de contractar una hipoteca en alguns aspectes clau, com ara:

  • Tipus d'interès. El tipus d'interès és el preu que es paga a l'entitat bancària pels diners prestats. Hi ha dos conceptes fonamentals: el tipus d'interès nominal (TIN), que és un percentatge fixat pel banc, i la taxa anual equivalent (TAE), que és el valor més utilitzat per comparar hipoteques, ja que té en compte altres despeses associades a la hipoteca, com ara les comissions.
  • Quota mensual. La quota mensual és la quantitat de diners que el titular de la hipoteca haurà de pagar al banc per la seva hipoteca, més els interessos. La quantia d’aquesta quota dependrà del capital total del préstec, del tipus d’interès i del termini d’amortització. 
  • Termini d'amortització. És el període en què s'han de tornar al banc els diners prestats. Per norma general, aquest termini és d’entre 20 i 30 anys.

El gestor també pot ajudar el sol·licitant a preparar la documentació que s’ha de presentar en formalitzar una hipoteca. Cal tenir en compte que, un cop s'ha sol·licitat el préstec hipotecari i el banc ha aprovat la concessió, l'entitat enviarà tota la informació relativa a la hipoteca al futur propietari. Aquesta informació està composta per les conegudes fitxes de la hipoteca, que contenen tot el necessari perquè el titular estudiï i comprengui tots els termes del contracte que signarà. El període de temps que passa des que el banc aprova la sol·licitud fins que envia la informació al futur comprador és d'aproximadament 15 dies.

Més endavant, i després que el gestor del banc respongui totes les qüestions que puguin sorgir al sol·licitant, aquest ha d'acudir a la notaria per signar l'acta notarial. Amb la signatura d’aquest document, el notari dona fe que el comprador de l’habitatge entén tots els termes del contracte. Un cop signada l'acta notarial, el titular acudeix una segona vegada al notari, en aquesta ocasió per signar la hipoteca. En aquest moment hi intervenen el demandant del préstec, el banc, el notari i el gestor. Quan la hipoteca ja s'ha signat, pot tardar uns 15 dies feiners a registrar-se. 

Com es pot veure, completar la compravenda d'un habitatge exigeix​ una sèrie de passos i de tràmits en què un gestor del banc pot tenir un paper clau. Per això, comptar amb el seu suport pot ser fonamental per escollir l'opció que més s'adapti a les condicions de cada cas i perquè l'operació conclogui amb èxit.

Fotografia de RDNE Stock project en Pexels


Llegir article