matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances

Família nombrosa? No paguis de més en comprar un habitatge

Carlos S. Ponz - 16/10/2024
Compartir

Comprar un habitatge és una de les decisions més importants que prenen les persones al llarg de la seva vida. En el cas de les famílies nombroses, aquest repte econòmic és possiblement més gran, d'acord amb els recursos que s'han de destinar diàriament a la cura dels fills. A Espanya, hi ha diferents tipus de bonificacions i deduccions per a aquestes famílies en els impostos a l'hora d'adquirir un habitatge. A continuació, te'ls detallem.

Quins ajuts tenen les famílies nombroses per comprar un habitatge?

A l'hora de comprar una casa i contractar una hipoteca com a família nombrosa, és important tenir en compte els diferents ajuts que hi ha a Espanya per a aquest tipus de famílies. En concret, disposen de tres descomptes tributaris:

1. Impost sobre transmissions patrimonials (ITP). Aquest impost s'ha de pagar en comprar un habitatge de segona mà i cada comunitat autònoma aplica el seu tipus per a les famílies nombroses:
  • Andalusia: Tipus general del 8-10 %; tipus per a famílies nombroses del 3,5 %.
  • Aragó: Tipus general del 8-10 %; reducció del 50 % de la quota íntegra de l’impost.
  • Astúries: Tipus general del 8-10 %; tipus per a famílies nombroses del 8 %.
  • Canàries: Tipus general del 6,5 %; tipus per a famílies nombroses de l’1 %.
  • Cantàbria: Tipus general del 8-10 %; tipus per a famílies nombroses del 5 %.
  • Castella i Lleó: Tipus general del 8 %; tipus per a famílies nombroses del 4 %.
  • Castella-la Manxa: Tipus general del 8 %; tipus per a famílies nombroses del 5 %.
  • Catalunya: Tipus general del 10-11 %; tipus per a famílies nombroses del 5 %.
  • Extremadura: Tipus general del 8-11 %; tipus per a famílies nombroses del 3 %.
  • Galícia: Tipus general del 10 %; tipus per a famílies nombroses del 3 %.
  • Illes Balears: Tipus general del 8-11 %; tipus per a famílies nombroses del 2 %.
  • La Rioja: Tipus general del 7 %; tipus per a famílies nombroses del 3 %.
  • Madrid: Tipus general del 6 %; tipus per a famílies nombroses del 4 %.
  • Múrcia: Tipus general del 8 %; tipus per a famílies nombroses del 3 %.
  • Navarra: Tipus general del 6 %; tipus per a famílies nombroses del 5 %.
  • País Basc: Tipus general del 7 %; tipus per a famílies nombroses del 2,5 %.
  • C. Valenciana: Tipus general del 10 %; tipus per a famílies nombroses del 4 %.
  • Ceuta i Melilla: Tipus general del 6 %; tipus per a famílies nombroses del 6 %.

Quina documentació he de presentar per sol·licitar la reducció de l’ITP? 

Per accedir a aquesta bonificació, cal que la família nombrosa empleni el model 601 que cal presentar a l’Agència Tributària. El termini per liquidar l'ITP és generalment de 30 dies des de la signatura de la compra de l'habitatge. En qualsevol cas, si ja s’ha fet la compra de l'habitatge i no s’ha sol·licitat la reducció per família nombrosa, és possible presentar davant l'Agència Tributària una sol·licitud d'ingressos indeguts dins dels quatre anys següents a la finalització del termini per liquidar l'impost.

2. Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Les famílies nombroses de categoria general tenen dret a una deducció a l'IRPF de 1.200 euros, mentre que les de categoria especial es poden deduir 2.400 euros. Per aplicar aquesta deducció, cal marcar la casella 0660 de la declaració de la Renda corresponent a l'exercici en què es va adquirir l'habitatge.

3. Impost sobre béns immobles (IBI). Totes les famílies nombroses poden accedir a una bonificació en l'IBI, que pot arribar a ser de fins al 90 %. Com que és un impost municipal és convenient revisar la bonificació que s'aplica a la localitat on s'ubica l'habitatge.

Més enllà d'aquests descomptes tributaris, és important tenir presents totes les despeses que comporta la hipoteca i l'operació de compravenda. Per això, sempre és útil fer una simulació de la hipoteca,1 la qual cosa pot oferir una idea aproximada del tipus de préstec hipotecari que més s'ajusta a cada família i com seran les quotes que es pagaran cada mes.

1 El resultat d'aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la, ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les pròximes pantalles. Si vols demanar una hipoteca, un cop vegis el resultat de la simulació, hauràs de posar-te en contacte amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.

Fotografia de Orlando Allo a Unplash
Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i explora les teves opcions hipotecàries amb flexibilitat.

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca

L'últim

Comptes i targetes   - 08/04/2025

La meva declaració de la renda surt a tornar. Què puc fer amb aquests diners extres? Banc Sabadell, Publicitat

La campanya de la declaració de la renda 2025 s'estén del 2 d'abril al 30 de juny. Si el resultat de la declaració és a retornar és possible utilitzar aquests diners de manera intel·ligent, per exemple, realitzant alguna reforma a l'habitatge o estalviant de cara al futur. A continuació, expliquem quines alternatives existeixen per als diners de la declaració de la renda en el cas que et surti a retornar.

Què significa que la declaració de la renda surti a retornar?

Quan una declaració de la renda surt a retornar vol dir que el contribuent ha de rebre una quantitat de diners d'Hisenda perquè la seva contribució al llarg de l'exercici fiscal ha estat superior del que li corresponia, una vegada es realitza el balanç global entre els ingressos i les aportacions. 

És a dir que, si en la casella 505 de la declaració de la renda surt un resultat negatiu (un número precedit del signe -), significa que Hisenda ingressarà pròximament en el compte bancari del contribuent aquesta quantitat de diners. En canvi, si surt positiu serà el contribuent qui haurà d'ingressar diners a Hisenda.

Per què surt a retornar o a pagar en la declaració de la renda?

El resultat de la declaració de la renda és la suma de tots els rendiments del treball i de l'estalvi que ha obtingut una persona durant un any. Sobre els primers s'implementen un seguit de reduccions (com poden ser les aportacions a plans de pensions) per, posteriorment, restar-ne alguns conceptes, com ara si es tenen fills o persones a càrrec, o el mínim personal.

Amb aquestes dades, es determina la base liquidable, sobre la qual s'aplica el tipus impositiu de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) corresponent, segons els trams establerts. A aquesta base liquidable se li poden aplicar les deduccions fiscals que corresponguin en cada cas, com per exemple, si s'han realitzat donatius. El número final es compara amb les retencions ja practicades en la nòmina al llarg de l'exercici, la qual cosa permet saber si la declaració surt a retornar o a pagar.

Què es pot fer amb els diners si una declaració de la renda surt a retornar?

En el cas que la declaració de la Renda surti a retornar, pot ser una bona oportunitat per millorar la salut financera a través de les opcions següents:

  • Compte remunerat. Dipositar els diners rebuts en la declaració de la renda en un compte remunerat permet rendibilitzar els diners mentre es mantenen disponibles per fer-ne ús sempre que es necessitin.
  • Amortització de la hipoteca. Si s'estan pagant les quotes d'un préstec hipotecari, és possible utilitzar els diners que s'han rebut de la declaració de la renda per reduir la quantia de la hipoteca. Això es realitza mitjançant una amortització hipotecària, ja sigui per mitjà de la reducció de quotes o de terminis. Abans de fer-ho, cal tenir present els avantatges i els inconvenients de cadascuna d'aquestes opcions:
     
    • Reduir l'import de la quota de la hipoteca. Permet millorar la situació financera del propietari i reduir els interessos a pagar del préstec hipotecari. No obstant això, com que no varia el termini, la hipoteca s'haurà de continuar pagant durant els anys que quedaven abans de realitzar l'amortització anticipada.
    • Reduir el termini d'amortització de la hipoteca. Té com a gran avantatge que permet rebaixar el nombre de quotes a pagar de la hipoteca, però la quota es mantindrà igual.
  • Estalviar. També és útil destinar aquests diners extres per millorar les finances personals mitjançant diferents solucions d’estalvi. Per exemple, a través d'un compte d'estalvi és possible:
    • Rutines d’estalvi personalitzades. Per mitjà de l'app del banc, per exemple, és possible destinar una quantitat de diners automàticament.
    • Arrodoniment automàtic de les compres amb la targeta bancària. És a dir, que si, per exemple, es paga un cafè que costa 1,85 euros, s'arrodonirà a 2 euros i, per tant, s'ingressaran automàticament al compte d'estalvi 15 cèntims.

A més, existeixen altres productes financers que permeten invertir en el futur, com per exemple:

  • Pla de pensions. Un pla de pensions té per objectiu generar una rendibilitat que es podrà recuperar en el moment de la jubilació. Les contribucions als plans de pensions gaudeixen d'avantatges fiscals, de manera que part o la totalitat de les aportacions realitzades enguany es podran desgravar en la declaració de la renda del pròxim exercici.
  • Fons d'inversió. Un fons d'inversió permet als seus inversors accedir de manera col·lectiva a una cartera composta per diversos actius administrats per una entitat gestora que intenta prendre les millors decisions d'inversió.

Fotografía de Bohdan Maylove en Unplash


Llegir article
Negoci internacional   - 07/04/2025

El frau en el comerç internacional: què és i com prevenir-lo Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Empreses   - 31/03/2025

Factura electrònica per a autònoms i empreses, és obligatòria? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article