El turisme està evolucionant cap a un model més digitalitzat i sostenible, potenciant la seva competitivitat.
El turisme és una indústria estratègica per a l'economia espanyola, i és un referent pel que fa a la contribució al producte interior brut (PIB), generació d'ocupació i desenvolupament social. Des de fa alguns anys, està sumit en un important procés de transformació cap a un model més modern, digitalitzat i sostenible, en el qual els ajuts del fons europeu Next Generation EU poden resultar decisius per impulsar la seva competitivitat. Segons el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) elaborat pel Govern, el sector turístic rebrà fins l'any 2026 3.400 milions d'euros en ajuts, fet que suposa prop d'un 5 % dels 69.500 milions d'euros en subvencions que rebrà Espanya procedents dels fons europeus.
Un turisme més sostenible
Segons Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell, els reptes més significatius que ha d'afrontar el turisme espanyol són la sostenibilitat (que rebrà un 57 % del total dels ajuts que obtindrà el sector turístic a través de les convocatòries del PRTR) i la digitalització (que absorbirà el 10 % dels fons).
El Pla de modernització i competitivitat del sector turístic inclòs al PRTR té com a prioritat mantenir el lideratge d'Espanya en competitivitat turística, alhora que estimula la reactivació del sector i la modernització de la seva cadena de valor. Per aconseguir-ho, es preveu potenciar els valors naturals i culturals diferencials de les destinacions turístiques i s'afavorirà una distribució més equitativa dels beneficis i les càrregues del turisme per tot el territori.
En paraules d'Urraca, “el PRTR incorpora, entre d'altres, inversions destinades a l'elaboració de l'Estratègia de turisme sostenible d'Espanya 2030, l'aprovació de plans de sostenibilitat a destinacions turístiques o el finançament de projectes d'eficiència energètica i economia circular. El sector turístic, a més, podrà beneficiar-se d'alguns components transversals del PRTR, com ara el d'impuls a les petites i mitjanes empreses (pimes) o d'aspectes relacionats amb la formació”.
Pot interessar-te: Els 20 programes d’inversió del Pla de Recuperació
Major competitivitat
Una de les partides del sector turístic que més recursos utilitzarà del fons europeu Next Generation EU serà la destinada a la millora de la competitivitat, que focalitzarà el 27 % del pressupost. En aquest sentit, l'eficiència energètica i la sostenibilitat seran clau per millorar l'estructura de costos i el compte d'explotació del turisme. Entre els projectes que més estan posant en marxa les empreses sobre aquests àmbits, destaca la substitució de sistemes energètics per altres més nets i eficients; els canvis d'il·luminació, cobertes i envolupants; la climatització; els sistemes de comunicació; o tot allò relatiu a la millora de la mobilitat.
Segons José María Martín Rigueiro, director de Negoci Turístic de Banc Sabadell, “aquesta és una indústria molt professionalitzada i sensibilitzada amb tot allò relacionat amb l'eficiència energètica i la sostenibilitat, i tota aquesta inversió i esforç permetrà al sector turístic impulsar el seu creixement amb més garanties d'èxit. A més, aquest expert subratlla com a una fortalesa important "el seu pes internacional", ja que “el turisme ha estat un avançat al seu temps, i això suposa un enorme avantatge a l'hora d'estructurar nous projectes i poder dur-los a terme".
Per la seva banda, Urraca assegura que totes aquestes inversions “suposaran un suport fonamental perquè les destinacions turístiques i els establiments hotelers puguin afrontar els reptes existents i seguir posicionant el sector turístic espanyol com a referent a escala internacional".
A finals de 2022, per exemple, es va publicar una convocatòria per a projectes d'eficiència energètica i economia circular a empreses turístiques, dirigida pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i vehiculada per les comunitats autònomes. Està dirigida tant a persones físiques com jurídiques que siguin propietàries d'edificis existents destinats a l'allotjament turístic com a companyies que directament siguin les explotadores d'aquests edificis. El pressupost total d'aquesta convocatòria va ser de 170 milions d'euros.
Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU
Per accedir i obtenir els ajuts europeus, és important que les empreses comptin amb l'assessorament professional adequat. Per això, és fonamental comptar amb un expert, com ara el gestor del banc, que ofereix informació, assessorament i acompanyament a les companyies, i els aporta tranquil·litat i certesa per beneficiar-se d'aquests fons de la millor manera possible.
Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre què li convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.
Fotografia de Gustavo Fring a Pexels