Cada etapa en la vida d'una empresa té unes necessitats financeres diferents, ja que els recursos que es tenen no solen ser els mateixos quan s'està posant en marxa un negoci que, per exemple, si es vol iniciar un procés d'internacionalització. En qualsevol cas, abans de sol·licitar finançament per a una empresa, és important conèixer la seva solvència financera i l'estat de salut comptable. A continuació, t'expliquem les claus per finançar el teu negoci a través d'un préstec i analitzem quines altres possibles alternatives financeres hi ha.
Quins requisits demana el banc a la meva empresa per concedir un préstec?
Una empresa pot necessitar préstecs i crèdits per a molts aspectes: des de l'adquisició de maquinària fins a l'ampliació d'instal·lacions o la contractació de personal. Per aconseguir aquest finançament, el banc demana a la companyia que compleixi una sèrie de requisits, com ara:
- Solvència. És important demostrar un determinat nivell d'ingressos per garantir una solvència suficient de cara a fer front a les quotes del préstec.
- Seu fiscal a Espanya.
- Antiguitat. Els bancs ofereixen préstecs tant a empreses que volen créixer com a companyies de recent creació.
- Pla de negoci. Serveix per demostrar el potencial de l'empresa i l'oportunitat de negoci que representa en el seu mercat. D'aquesta manera, per exemple, és possible conèixer la capacitat d'endeutament de l'entitat en l'actualitat i la que previsiblement tindrà en el futur.
- Aval. Mitjançant un aval, una tercera entitat garanteix que el banc recuperarà els seus diners en cas d’impagament per part de l’empresa.
- Historial financer. L’empresa no ha de figurar en llistats de morosos com, per exemple, el Registre d’Acceptacions Impagades (RAI).
Quina documentació necessito per aconseguir un préstec per a la meva empresa?
Entre la documentació que el banc normalment demana a les empreses per accedir a un préstec, cal destacar-ne:
- Declaració més recent de l’impost sobre activitats econòmiques (IAE).
- Declaració de l’impost sobre el valor afegit (IVA) de l’exercici anterior i de l’any en curs.
- Justificant de pagament de l'impost de societats.
- Balanç de la facturació de l’empresa.
Quines altres fórmules de finançament hi ha per a la meva empresa?
Hi ha altres alternatives de finançament bancari per a les empreses a més dels préstecs, que solen dividir-se entre aquelles que són a curt termini i les que són a llarg termini. El finançament a curt termini no sol excedir el termini d'un any i s'empra per finançar l'actiu circulant, mentre que en el finançament a llarg termini la quantitat que se sol sol·licitar és més elevada, la qual cosa condiciona durant més temps la capacitat d'endeutament de l'empresa.
Entre les solucions de finançament a curt termini, destaquen:
- Línia de pagaments . El banc ofereix finançament per a les despeses del dia a dia d'una empresa o autònom, com pot ser el pagament a proveïdors, l'IVA o les nòmines, entre altres.
- Descompte comercial. Permet a les empreses anticipar els imports derivats de les vendes de l'activitat i dels crèdits comercials no vençuts.
Quant a les solucions de finançament a llarg termini, cal mencionar:
- Leasing. El banc adquireix un actiu que utilitza l'empresa per a la seva activitat productiva a canvi del pagament d'un cànon, tenint en compte el tipus d'interès aplicat.
- Rènting. És un lloguer a mitjà i llarg termini de determinats béns, com ara vehicles, plaques fotovoltaiques o maquinària industrial, que una empresa pot utilitzar en el desenvolupament de la seva activitat. Funciona com un contracte de lloguer amb una quota mensual que es paga al banc. En concret, el rènting de cotxes per a empreses permet el lloguer d'un vehicle durant un període que sol ser d'entre un i cinc anys. Inclou, per regla general, serveis com l'assegurança de danys propis sense franquícia ni distinció de conductor.
- Subvencions públiques. Es gestionen a través del banc i és necessari complir certs requisits per optar-hi, com ara les línies de finançament de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), de col·laboració amb els governs autonòmics, o el fons europeu Next Generation EU.
- Societats de Garantia Recíproca (SGR). Són entitats financeres que faciliten l'accés al crèdit de les petites i mitjanes empreses (pimes) i en milloren les condicions de finançament.
Les entitats bancàries també ofereixen a les empreses altres possibles vies per incrementar la seva liquiditat, com ara:
- Factoring. Consisteix en la cessió al banc dels drets de cobrament de les factures de la companyia.
- Confirming. Permet al banc gestionar els pagaments de l'empresa als seus proveïdors i els garanteix a través de terminis més llargs.