matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
Ciberseguretat

Així són les noves estafes online

Carlos S. Ponz - 19/06/2024
Compartir

Cada vegada apareixen noves estafes online més sofisticades i difícils d’identificar, de manera que conèixer-les és el primer pas per poder protegir-se.

Els ciberdelinqüents són més creatius i intenten posar en marxa nous tipus d’estafes online per tenir èxit en les seves activitats criminals. Malgrat que el seu nivell de sofisticació va en augment, els consumidors podem detectar-les i anticipar-nos abans que sigui massa tard.
A continuació, et mostrarem algunes de les noves estafes online i et donem les claus sobre què fer en cas que tinguis alguna sospita de poder ser-ne víctima.

Quins són els nous tipus d’estafes online?

A més dels fraus online més coneguts, com són el phishing (en el qual el ciberdelinqüent suplanta la identitat d’una persona o empresa per aconseguir la contrasenya dels seus comptes o el PIN de les seves targetes), en els últims anys estan sorgint altres fraus que estan guanyant popularitat amb rapidesa. Conèixer-los és clau per detectar-los i evitar-los. Aquests en són alguns exemples: 

 • Feina falsa. En aquesta estafa, els ciberdelinqüents ofereixen feines que consisteixen en tasques senzilles com donar likes en xarxes o rebre i enviar transferències. Per evitar caure en aquest frau, cal desconfiar dels reclutadors que et contactin amb una oferta atractiva i inesperada.

 • Estafa d’inversió. Els estafadors ofereixen oportunitats d’inversió amb alta rendibilitat, amb una inversió inicial molt baixa i sense risc. Si reps una proposta d’inversió pel correu electrònic, per les xarxes o pel telèfon, desconfia.

 • Estafa per WhatsApp. Els delinqüents es fan passar per un familiar o amic sol·licitant amb caràcter d’urgència una quantitat de diners. No confiïs en números desconeguts ni en missatges que no donen dades concretes sobre la persona que està a l’altre costat.

 • Deepfake. Consisteix a utilitzar la intel·ligència artificial (IA) i el machine learning per crear continguts manipulats de vídeo, àudio o imatge i suplantar així la identitat d’una altra persona. A través del deepfake, se sol·licita a la víctima que comparteixi informació sensible, com són les seves dades personals o la contrasenya d’accés a la seva banca online, o que directament transfereixi diners a un compte bancari.

 • Vishing. Es tracta d’una estafa en la qual, a través d’una trucada, el delinqüent es fa passar per una empresa o persona de confiança amb la finalitat d’obtenir informació personal i sensible del damnificat. La víctima es confia perquè prèviament l’estafador n’ha obtingut informació a través de les xarxes socials o fòrums en els quals hagi compartit contingut. En aquestes trucades s’informa d’una transacció i se sol·licita descarregar una aplicació per autoritzar-la.

 • Pharming. Té com a objectiu o bé redirigir als usuaris a llocs web fraudulents, o bé manipular els seus sistemes informàtics per recopilar informació delicada. A través del pharming, es porta la víctima a un lloc web fals, com el portal de la seva banca online, i se li demana dades sensibles, com són la contrasenya o el pin de la targeta bancària, sense que sigui conscient de l’engany.

 • Whaling o frau del CEO. Aquesta estafa es basa en el fet que el delinqüent simula ser un càrrec directiu de l’empresa de la víctima. A través d’un compte de correu electrònic molt similar a l’original i de copiar la seva signatura, li sol·licita informació confidencial per obtenir accés al seu sistema informàtic o aconseguir que li transfereixi diners.

 • Wangiri. En aquesta estafa online, un bot truca per telèfon repetidament a la víctima i penja abans d’agafar-lo. Quan l’usuari comprova a Internet el número li porta a un lloc web fals d’un suposat proveïdor de la seva confiança. Llavors, si la víctima torna la trucada, els estafadors comencen a cobrar diners, ja que és un número de pagament, i incrementarà la seva factura telefònica de manera important.

 • Catfishing o frau romàntic. Consisteix a crear un perfil digital fals a les xarxes socials i pàgines de contacte per enganyar la víctima i aconseguir que aquesta li enviï diners o li doni informació sobre on viu. A mesura que l’engany perdura en el temps, la víctima tendeix a compartir més dades sensibles amb l’estafador.
 • Estafa en plataforma online de compravenda de segona mà. Les pàgines i apps de compravenda d'articles de segona mà compten amb ciberdelinqüents que es fan passar per anunciants i compradors falsos i, amb qualsevol pretext, et demanen fer transaccions fora de l'aplicació per poder perpetrar l'estafa. Desconfia dels interlocutors que mostrin urgència; verifica el perfil i el dubte d'aquelles ofertes irresistibles.

Com protegir-se de les noves estafes online?

Malgrat la seva sofisticació, existeixen algunes recomanacions per detectar aquest tipus d’estafes en línia abans que vagin a més. Segons l’Institut Nacional de Seguretat (Incibe), la millor defensa que tenim davant aquests fraus digitals és la desconfiança, ja que, en entitats com és el Banc Sabadell, per exemple, no et sol·licitarem mai dades sensibles a través d’un missatge de text, correu electrònic o trucada, i tampoc no et demanarem que transfereixis els teus fons a un compte segur.

A més a més, hi ha altres recomanacions que pots seguir per evitar ser víctima d’una estafa online, com, per exemple:

 • Si desconfies d’un correu electrònic, missatge o trucada que hagis rebut, ignora’l i no retornis la comunicació.

 • No facis mai clic a un enllaç d’un correu electrònic o missatge si no estàs segur de qui te l’ha enviat. En cas de fer-ho, el teu dispositiu podria infectar-se immediatament.

 • Descàrrega només les aplicacions del teu store i ignora si t’arriba un missatge per descarregar una aplicació des d’un altre lloc. L’única font de confiança per a la descàrrega d’apps és el teu App Store a iOS o Play Store a Android.

 • Guarda les teves dades sota clau. Evita facilitar les contrasenyes, claus i dades personals o financeres, com les dades de la teva targeta.

 • Desconfia de les sol·licituds de diners per part de familiars o amics des de números desconeguts. Verifica’n la autenticitat per altres mitjans.

 • En algunes operacions sensibles, com una compra online, utilitza sempre un segon factor de verificació (com el telèfon mòbil) per incrementar el nivell de seguretat.

 • Mantingues constantment actualitzats els antivirus i sistemes operatius, no tan sols dels teus ordinadors sinó també dels telèfons mòbils.

Pot interessar-te: Com augmentar la ciberseguretat en qualsevol operació online

Si sospites que has pogut ser víctima d'algun tipus de frau, contacta amb nosaltres immediatament perquè et puguem ajudar. Us recordem que el nostre equip d'atenció està a la vostra disposició les 24h, els set dies de la setmana, al telèfon 963 085 000.

Fotografia de Anastasia Nelen a Unplash 

Compartir


Link
matricula-

Creus que la seguretat dels teus comptes s'ha vist compromesa?

Accedeix al nostre Centre d'Ajuda, on t'indiquem què fer si, per exemple, t'han robat la contrasenya dels teus comptes o les dades de les teves targetes.

Anar al Centre d'AjudaAnar al Centre d'Ajuda