matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
Ciberseguretat

Com augmentar la ciberseguretat en qualsevol operació online

Bernardo Álvarez - 05/04/2024
Compartir

Posar en pràctica algunes recomanacions sobre ciberseguretat minimitza els riscos de patir un ciberatac.

Els ciberdelictes no afecten únicament les grans empreses o administracions públiques. Les pimes, els professionals autònoms i els ciutadans particulars, que comptem, generalment, amb menys recursos per invertir en la seguretat solem ser un objectiu prioritari dels ciberdelinqüents. Per això, és fonamental conèixer quins són els riscos més freqüents que podem tenir quan operem digitalment i com minimitzar al màxim la possibilitat de patir-ne algun d’ells.

Ciberatacs més comuns

Entre les ciberamenaces més comunes es troba el malware, que és un software maliciós que busca perjudicar l’usuari. També existeixen malwares o troians que poden infectar el teu ordinador o mòbil per aconseguir les teves dades personals, o mostrar una falsa actualització de seguretat per accedir-hi i operar en nom teu.

Un altre dels ciberriscs més habituals és el del phishing, que es caracteritza per intentar adquirir informació confidencial de manera fraudulenta, com la contrasenya dels teus comptes bancaris o informació clau sobre les teves targetes de crèdit. Les formes més esteses del phishing són la via telefònica, el correu electrònic o les xarxes socials, on suplanten la identitat d’un banc o una empresa reconeguda, abusen de la confiança de l’usuari i li demanen la contrasenya dels comptes o el PIN de les targetes. 

Si sospites que t’han robat les dades de la teva targeta, bloqueja-la accedint amb les teves credencials a la teva banca a distància a aquest enllaç.

Consells per millorar la ciberseguretat

Encara que garantir la màxima seguretat a l’hora d’operar digitalment és impossible, és important saber que, en la majoria de les ocasions, reduir el risc depèn de nosaltres mateixos. Per això, és important tenir presents algunes recomanacions sempre que operem en entorns digitals, com per exemple:

 • Canvia periòdicament les teves contrasenyes, com per exemple, el PIN de les teves targetes i les teves claus de la banca online, utilitzant en cada cas una contrasenya diferent.

Si vols modificar la clau d’accés, pots fer-ho en qualsevol moment a través d’aquest enllaç: Canviar la meva clau.

 • Desa les contrasenyes en un lloc segur. El millor és no apuntar-les en cap lloc físic. Hi ha programes de gestió de contrasenyes per no haver de memoritzar-les. 

 • No confiïs a ningú les nostres dades d’accés, ni encara que pensis que el teu banc te les sol·licita a través d’un missatge en el telèfon mòbil o per correu electrònic. El Banc Sabadell no et sol·licitarà mai aquesta informació per aquestes vies quan operis a la seva banca online.

 • Consulta la informació de l’últim accés que es mostra a la banca online del lloc web de Banc Sabadell. Si no coincideix amb el teu últim accés i creus que la teva identitat hauria pogut ser suplantada, contacta amb nosaltres al 963 085 000. 

 • Utilitza sempre el correu en mode segur. 

 • Desconfia de qualsevol correu electrònic o missatge que et demani introduir dades.

 • No introdueixis contrasenyes ni iniciïs sessió de banca online en ordinadors o connexions d’origen públic.

 • No facis servir contrasenyes predictibles o relacionades amb les dades personals, i que tinguin una longitud de, com a mínim, 8 dígits.

Si has oblidat la contrasenya d’accés a la teva banca online o el teu usuari s’ha bloquejat, fes clic a l’enllaç “No pots accedir-hi?”.

Màxima seguretat en les compres online

En relació a les compres online, recorda que a través del banc tens un sistema que garanteix la seguretat de les teves operacions. Es tracta de la firma digital que, en el cas del Banc Sabadell, permet confirmar les operacions online a través d’una clau amb una notificació que t’arribarà al mòbil (si tens com a mínim un sistema operatiu iOS 7 o Android 4.0) o a través d’un codi que t’enviarem per SMS. En aquesta línia, també es vigila sempre tant el nom del receptor com la quantitat a pagar a la passarel·la de pagament.

En tot cas, existeixen algunes pautes que pots seguir per minimitzar els riscos de patir un ciberdelicte, com per exemple: 

 • Restringeix els teus pagaments per Internet. Si, per exemple, tens nens a casa, és probable que t’interessi restringir o bloquejar la teva targeta per evitar compres online no desitjades. Per desactivar els pagaments online de la teva targeta amb l’app has d’anar a "les teves targetes", selecciona la que vulguis desactivar i al menú inferior, dins de "Configuració", trobaràs l’opció "Vols operar per Internet?". 

 • Informació del comerç i comentaris. Desconfia sempre de qualsevol comerç electrònic sobre els quals no existeixi informació a la xarxa, així com d’aquells que sempre tinguin opinions únicament favorables.

 • Actualitza i revisa el teu antivirus en qualsevol dels dispositius connectats que utilitzis.

 • Fixa’t en el cadenat a la barra de la URL. Per assegurar-te que et trobes a un lloc web de confiança, comprova sempre que aparegui a la barra de navegació la icona del cadenat de seguretat. 

 • Preus realistes. Aquells comerços electrònics amb productes i serveis excessivament barats solen ser sinònim d’alguna cosa sospitosa. Desconfia d’ells si fos així. 

En cas de necessitar ajuda o tenir qualsevol dubte, pots posar-te en contacte en qualsevol moment amb un especialista del Banc Sabadell trucant al 963 085 000, a través d’un correu electrònic o a Twitter/X accedint a @Sabadell_Help.


Imagen de Towfiqu barbhuiya de Unplash.

Compartir


Link
matricula-

Creus que la seguretat dels teus comptes s'ha vist compromesa?

Accedeix al nostre Centre d'Ajuda, on t'indiquem què fer si, per exemple, t'han robat la contrasenya dels teus comptes o les dades de les teves targetes.

Anar al Centre d'AjudaAnar al Centre d'Ajuda