Les transferències bancàries són una manera ràpida i segura d’enviar diners a altres persones o empreses. No obstant això, a vegades pot ser confús saber quant temps triga una transferència a arribar al compte de destinació.
Com fer una transferència bancària?
Encara que aquest procés pot variar lleugerament en funció del banc, normalment, els passos a seguir són:
Pas 1. Accedir al compte: el primer pas per fer una transferència bancària és accedir al teu compte online a través del lloc web o l'app del telèfon mòbil o també, anar a un caixer. A continuació, introdueix les teves dades o la targeta i busca l’opció de "Transferències" o "Enviar diners".
Pas 2. Seleccionar el compte d’origen i destinació: tria el compte des del qual vols transferir els fons (compte d’origen) i el compte al qual vols enviar els diners (compte de destinació). És important ingressar la informació del compte de destinació amb precisió per evitar errors en la transferència.
Pas 3. Ingressar la quantitat i els detalls: especifica la quantitat que vols transferir i qualsevol detall addicional, com el concepte de la transferència o la informació del beneficiari si es tracta d’una transferència internacional.
Pas 4. Revisar i confirmar: revisa amb cura tots els detalls de la transferència per confirmar si són correctes. Un cop comprovats, confirma la transferència.
Pas 5. Esperar la confirmació i el temps d’arribada: després de confirmar la transferència, el banc processarà la transacció. El temps que demora a arribar els diners al compte de destinació pot variar en funció de diversos factors que detallem a continuació.
Tipus de transferències bancàries
Les transferències bancàries es poden classificar segons diversos criteris:
Segons el termini d’execució:
-
Transferències ordinàries: són les transferències estàndard i acostumen a trigar entre un o dos dies, en funció del banc, l’hora de l’enviament i la zona geogràfica.
-
Transferències urgents: solen arribar el mateix dia al compte bancari de destinació, encara que normalment aquesta opció pot tenir un cost extra.
- Transferències immediates: en aquest cas, l’operació es fa al moment i arriba de manera instantània. També pot tenir un cost extra, encara que existeix una alternativa similar: el Bizum. La quantitat màxima que pots enviar per Bizum depèn del banc i, en aquest cas, es tracta d’una operació gratuïta.
Segons la zona geogràfica:
-
Transferències bancàries nacionals: tots dos comptes, tant el d’origen com el de destinació, són espanyols.
-
Transferències bancàries internacionals: en el cas de les internacionals, l’ordenant (qui envia els diners) i el beneficiari (qui el rep) estan a països diferents. Dins d’aquesta categoria, hi ha dos tipus de transferències:
-
Transferències SEPA: l’ordenant i el beneficiari es troben dins de la Zona Única de Pagaments en Euros (SEPA) i operen amb euros.
-
-
-
Transferències No SEPA: en aquest cas, hi ha dues opcions: tots dos es troben a la Zona SEPA, però operen amb una altra divisa, o alguna de les dues parts es troba a un país que no pertany a aquest grup.
-
Segons la freqüència:
-
Transferències puntuals: es fan de manera esporàdica.
- Transferències periòdiques: es programen perquè s’enviïn de manera regular, especificant amb antelació el temps exacte entre l’una i l’altra.
Llavors, a quina hora arriben les transferències bancàries?
Després de conèixer els diferents tipus de transferències, el següent dubte que pot sorgir és: quant temps triga una transferència bancària a arribar? La resposta dependrà de diversos factors:
-
Dia de l’operació: cal tenir en compte que les transferències només es gestionen en els dies hàbils, de manera que no comptaran ni els dies festius ni els caps de setmana.
-
Hora de tall del banc: cada entitat bancària té una hora límit per processar les transferències del dia. Si fas una transferència després d’aquesta hora, es processarà al dia hàbil següent.
-
Modalitat: en funció de l’entitat bancària, els terminis poden variar si aquesta operació es fa de manera online o presencial.
-
El país d’origen i de destinació: ja que dependrà de si l’ordenant i el beneficiari es troben al mateix país, a un de la Zona SEPA o fora d’aquesta zona.
-
Entitat bancària: el termini variarà en funció de si totes dues parts són d’un mateix banc o no.
- Divises: també serà determinant la moneda en la qual s’emet la transferència.
Actualment, el termini màxim d’execució tant de les transferències nacionals com el de les internacionals fetes en euros és d’un dia hàbil (també s’ha de tenir en compte tots els factors esmentats anteriorment). No obstant això, el Parlament Europeu va aprovar el passat mes de febrer de 2024 la nova normativa de pagaments europea en la qual es decreta que en 2025 totes les transferències bancàries hauran de ser gratuïtes i immediates.
En el cas que sigui una transferència bancària entre els teus comptes, encara que tu en siguis el titular de tots dos, excepte si els teus dos comptes estan al mateix banc, les condicions seran les mateixes que per a un ordenant i beneficiari diferent.
Malgrat això, tot dependrà tant del banc, del tipus de compte de l’ordenant com del beneficiari, ja que cadascun pot tenir unes condicions diferents. Pots descobrir les condicions dels comptes de Banc Sabadell punxant aquí.
Fotografia de Takmeomeo a Pixabay